fbpx

Styrmand Jonsson holder kursen

Inkluder i Newsletter: Ja

Stig Jonsson ved sin opfindelse.

      Alle kender det gode danske ord ”hakkebræt”, men de færreste ved, hvad det dækker. Det er hverken et spækbræt til hakkebøffer eller et ustemt opretstående klaver. <br />


Det er derimod en form for rorpindsholder, som gamle dages rorgængere brugte om bord på de mellemstore og mindre sejlskibe.

Et bræt, forsynet med tværgående riller eller hakker, som blev placeret i tværskibsretning under rorpinden, så rorsmanden kunne lægge pinden fra sig i en af rillerne, mens han foretog sig noget andet nyttigt.

Men som med mange andre gode maritime opfindelser fra den gang skibe var af træ og mænd af stål, er den gået i glemmebogen, indtil en dag for et par år siden, da den svenske sejler, Stig Jonsson, under en langtur i sit land uendelige skærgård, irriterede sig over at han ikke kunne slippe roret på sin 30 fods sejlbåd, hvis han f.eks. skulle navigere, trimme sejl, tage sig en øl, tilberede mad og/eller forrette sin nødtørft.


Riller i håndtaget og et lille beslag på luvkarmen holder grov-kursen

      <br />

I mange år havde han eksperimenteret med diverse liner og tovender bundet til rorpinden og på kryds og tværs af cockpittet. Men dels var de besværlige at bruge, dels kneb det med finjusteringen af bådens kurs.

Derfor kom han til at tænke på det gamle hakkebræt, mens kan sad med rorpindforlængere til sin Carter 30 ”Barbara” i hånden. Og der var ideen. Et rillet håndtag til rorpindsforlængeren, som passer til et lille beslag der skrues i luvkarmen.


I svirvlen ved rorpinden kan kursen finjusteres ved at vride forlængeren.

      <br />

Rorpindsbeslaget er forsynet med en lille justerings vrider, som kan finjustere kursen, når rorpindsforlængeren hviler i sit beslag på luvkarmen.

I dag er rorpindsholderen sat i produktion, og blive solgt i Sverige og på internettet under navnet ”Styrman Jonsson” for firmaet Jonsson Tech-Trade.

Styrmand Jonsson koster i danske penge omkring 900 kr. inkl. moms og porto. Nærmere oplysninger og et eventuelt indkøb af Styrmand Jonsson kan foretages på www.jonssontechtrade.se