Mr. Dragon er død

05-03-2007 08:00 Søren Øverup05 Mar 2007 7:00 - Jakob Johannsen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Børge Børresen ved sit livs passsion ved roret af en Drage.

En af dansk sejlsports store, gamle mænd og pionerer Børge Børresen døde stille og roligt i sit hjem i Vejle søndag morgen i en alder af 87. Som en af de få nåede han at blive en legende i levende live, som bådebygger og Drage-sejler.

Han byggede en af Danmark første Drager i 1936, 16 år gammel sammen med broderen Albert, og selvom han i de næste 65 år både konstruerede og byggede mange andre bådtyper, var det Dragen, der forblev hans livs store interesse.

I Dragens første storhedstid fra 48 til 72, var der Olympiske sejladser, hvor de første 10-12 både på resultatlisten var bygget hos Børresen i Vejle, og da klassen blev droppet til OL, var det B.B. der førte Dragen ind i glasfiber-alderen, og var primusmotor i Dragens store internationale renæssance i begyndelsen af 80-erne, hvor den udvikledes sig til en af verdens meste udbredte kapsejladskølbåde.

Samtidig deltog han selv aktivt i sejladserne, og vandt både Dragernes fornemme Guldpokal og Europamesterskab flere gange. Børge Børresen har verdensrekorden i deltagelser i Dragernes Guldpokal med 51 gange i træk.

I sine unge år sejlede han med Thorkild Warrer, senere styrede han selv, og han kulminerede som sejler i en alder af 74, hvor han vandt Verdensmesterskaberne for Drager sammen med Jesper Bank.

Ingen Drage-sejler, der har oplevet når Børresens lastbil med Dragen på ankom til de store internationale sejladser rundt om i Europa, vil nogensinde glemme, hvordan alle sejlerne (kunderne) summede om lastbilen som små bier, for at få reservedele, som de lige stod og manglede. Og alle fik de hvad de skulle bruge, hvordan B.B. så ellers fik plads til alle de Drage-dele på lastbilen.

Med i førehuset var ofte hans uundværlige hustru Inge, som nærmest var mor for Dragesejlerne fra hele verden. Det var et meget smerteligt tab for B.B. da Inge døde for nogle år siden.

Sammen havde de sønnerne Ole, Lars og Anders. Ole og Anders arbejdede sammen med faderen i bådebyggeriet på Vejle Havn fra de var helt unge, og selvom den tid kom, da de skulle overtage værftet, kom B.B. stadig på arbejde og blandede sig på sin stille og rolige måde. Det vedblev han med til sin død.

Kunstige hofter og knæ afholdt ham ikke fra at sejle og stadig blande sig med de bedste, men da han var 83 begyndte det at knibe med balance, og så sejlede han ikke længere med i det store internationale sejladser. Bil derimod kørte han til dagen før han døde.

Børge Børresen var Ridder af Dannebrog, og han opnåede den store glæde i sidste sejlsæson, at se tre af sine børnebørn klare sig godt i internationale sejladser. Den nye genneration Børresen er på vej.

Børge Børresen var i en menneskealder formand for Dansk Drageklub ligesom han sammen med Prins Henrik var vicepræsident i den International Drageklub i London. I de roller kæmpede han stædigt på sin stilfærdige og meget jyske facon med stort held for at bevare Dragen som den éntypebåd, den stadig er.

Børge Børresen var en legende, allerede mens han levede. Med tiden efter hans død vil legenden om en af de store pionerer i Dansk Sejlsport,den dygtige håndværker og fornemme sejlsportsmand fra Vejle, ikke blive mindre.Børge Børresen da han blev ridder af Dannebrog.Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer