Bådmagasinets billedgalleri

Designeren Jan Kjærulff blev 62 år

27-08-2006 20:22 Søren Øverup27 Aug 2006 18:22 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Jan Kjærulff satte i den grad sit præg på danske lystbåde. Fotos: Per Heegaard

Jan Kjærulff er død. En mand der har betydet utroligt meget for dansk båddesign.

En designer, der står bag Bianca-både, Phantom 42, Elvstrøm kvart, halv og hel tonnere, Granada, Dynamic, Nordship, Aphrodite 101, Elvstrøm Cornet 38, 6-meter, America’s Cup-båd i 70’erne og en hel masse andre både. Også one-off.

Helt tilbage i 1972 havde Kjærulff en tegnestue med Paul Elvstrøm og Ulf Røgeberg. Firmaet lå i Hørsholm og hed Elvstrøm og Kjærulff Yachtdesign. Senere flyttede firmaet til Skodsborg og senere kom det til Kalkbrænderihavnen i København.

Ulf Røgeberg, skibskonstruktør og Knarr-sejler fra Skovshoved, arbejdede sammen med Kjærullf og Elvstrøm fra 1972 og frem til 1984. I dag siger Røgeberg til Bådmagasinet:

”Jan var en meget sød og venlig fyr, lidt en kreativ kunstner på mange måder. Jan har lavet nogle virkelig gode både. Tit havde Paul Elvstrøm ideerne, man han var ikke den store tegner, og så slog Jan linierne og jeg lavede ofte dæk og kontruktionsberegninger, ” siger Røgeberg, der ikke har kendt Jan Kjærulff de seneste år.

Hvad husker du specielt fra designtiden med Jan Kjærulff?

”Elvstrøm Cornet 38’eren var et resultat af vort franske America's Cup-projekt efter tanktest, hvor båden havde stævnbulb. 6-meteren vi lavede til en australsk kunde var også et produkt efter America’s Cup-projektet. Den havde også en bulb i stævnen,” siger Røgeberg.

Jan Kjærulff startede sin designkarriere hos konstruktionsfirmaet Knud E. Hansen konstruktionsfirma.

”Her tegnede han sine første både,” siger Røgeberg om Kjærulff, der sejlede for Rungsted Sejlklub i mange år.

Hvad har Jan Kjærulff betydet for dansk bådbyggeri?

"Han har været en af de banebrydende designere. Jan har tegnet mange gode både også America's Cup-både i 1975 også Vision 46, der vandt Gotland Rundt,” siger Røgeberg, der selv nu designer på en 70 fods båd.

Aphrodite, Bianca, Dynamic, Phantom osv. Jan Kjærulff var produktiv i selskab med Elvstrøm og Røgeberg.2009-06-28 16:58:19 af ywectjn

8607cW ptydrhctboyk, [url=http://dettpmgwpcrv.com/]dettpmgwpcrv[/url], [link=http://vkkovegvysri.com/]vkkovegvysri[/link], http://tagmgtwzuizd.com/

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer