fbpx

U21-sejler lyspunkt ved IQFoil VM

Inkluder i Newsletter: Ja

Otte danske sejlere har deltaget i VM i den olympiske foilende windsurfing disciplin IQFoil i Brest, Frankrig, 2 kvinder og 8 mænd. Kun en enkelt af de danske sejlere, leverede en godkendt præstation.

Lærke kæmper
Lærke Buhl-Hansen, som præsterede en meget flot 7.-plads ved OL-2020, har skiftet til den nye foilende windsurfing klasse og er i gang med en kampagne mod OL 2024 i Paris - hendes talent og viljestyrke skal nok vise sig ’at give pote’, men der er stadig et godt stykke til topplaceringer i klassen. 

Lærke sejlede sit første mesterskab i IQFoil klassen, hvor det blev til en beskeden plads som nr. 45 af 102 deltagere, og i serien på 15 sejladser blev det kun til én top 10 placering, Den anden kvindelige danske deltager Sofie Hammeken blev nr. 88.

U21-sejler bedst hos mændene
Det er positivt med 6 mandlige deltagere ved VM’et, men resultaterne viser samtidig, at mange andre lande er nået langt i den nye OL windsurfing disciplin, kun et år efter afviklingen af OL 2020 sejladserne i sommeren 2021.

Et markant lyspunkt ved VM’et er, at Johan Søe præsterede en flot 30.-plads. Som U21-sejler deltog han i mændenes Open VM sammen med seniorerne. 30.-pladsen er i sig selv bemærkelsesværdig i det store felt med 162 deltagere, men lige så bemærkelsesværdigt er det, at Johan blev næstbedste U21-sejler ved VM’et. Tidligere i år blev Johan Søe også den bedste dansker ved IQFoil EM som nr. 21 blandt 154 deltagere. 

Der er også yngre talenter på vej, som kunne sikre deltagelse i OL 2028, idet to U17 sejlere Oscar Buch og Rasmus Blakskjær blev henholdsvis nr. 4 og 7 ved IQFoil Junior World Championship i Silvaneplane i sommeren 2022.

Talentet er helt klart til stede i IQFoil klassen, og hvis Dansk Sejlunion finder økonomiske midler til seriøst at støtte IQFoil klassen, ikke mindst Johan Søe, så tegner det til, at DK ikke kun vil kunne kvalificere en nationsplads, men også vil kunne sende en deltager til OL 2024, som måske kan gøre sig gældende i top 10. 

Stadig langt til topplaceringer
Første afgørende test for IQFoil sejlerne bliver OL-nationskvalifikation i sommeren 2023 ved World Sailing Championship i Den Hague.

Både for de danske kvinder og mænd i IQFoil klassen er der stadig et godt stykke til topplaceringer, men klassen er helt ny i OL-sammenhæng, og hvis man ’knækker koden’ i relation til teknikken, så kan man sagtens tage nogle større skridt frem på resultatlisten.

Dansk Sejlunion har tilknyttet en landstræner til IQFoil sejlerne, nemlig Sebastian Kornum som gennem mange år selv har været en af DK’s bedste windsurfere. Det var egentlig meningen, at Sebastian selv ville have lavet en OL-satsning, men det blev opgivet, idet han ikke kunne sikre økonomien til satsningen, blandt andet fordi DS ikke havde mulighed for at give tilskud til ham.

Nu skal Sebastian i stedet videregive sine erfaringer til næste generation af IQFoil sejlere, men han havde ikke mulighed for at være med som træner ved VM’et i Brest, idet han har haft ansvar for den årlige juniorcamp i Klitmøller i uge 42, hvilket var besluttet længe før han fik rollen som IQFoil træner. Sebastian har i øvrigt taget over efter sin far Torben Kornum, der har gennemført denne junior camp de første 17 år.

Det bliver spændende at se, om Sebastian i de kommende 1-2 år kan være med til at løfte de danske IQFoil sejlere op til olympisk niveau, ikke kun kvalifikation af en OL-nationsplads, men sejlerne skal helst også kunne være med i top 10 og gerne kampen om medaljer ved OL 2024.

Det kræver naturligvis at Dansk Sejlunion og Team Danmark kan finde økonomiske midler til at støtte op om en seriøs og intensiv satsning, herunder både støtte til sejlerne samt træner ressourcer.

Link til IQFoil VM resultater


Galleri