fbpx

Sølvspileren: Følg rekordforsøget live

Ozone Race Team Denmark. Sådan lyder navnet på de syv foil-kite-surfere, der lørdag rækker ud efter dansk sejlsports mest prestigefulde trofæ gennem tiderne - SølvSpileren. Distancen er rundt om Sjælland og målet er en tid på cirka 12 timer. 

Lørdag ved solopgang ser et nyt rekordforsøg dagens lys når en gruppe på syv foil-kite-surfere sætter af sted i Smålandshavet med Storstrømsbroen som start-og mållinjen. Gruppen af kitesurfere er blandt de bedste i Danmark og de har tidligere vist deres værd på langdistance rekordsejlads. Således barberede de 1 time og 39 minutter af rekorden rundt om Fyn som gik fra 10:07:00 til 8 timer og 28 minutter. Vi går efter at skære et par timer af den eksisterende rekord, der lyder på 14:50:44. I fugleflugt er der 216 sømil rundt, svarende til ca 400 km. Det er ikke urealistisk at holde en gennemsnitsfart på ca 35 km/t gennem vandet, svarende til 19kn. Gør vi det ender vi på en tid 12,5 – 13 timer, fortæller Johan Kure Beckett. 

 
Paul Elvstrøm forsøgte uden held
SølvSpileren er dansk sejlsports mest prestigefulde trofæ. Distancen går rundt om Sjælland under Farøbroerne og er på ca. 230 sømil svarende til 425 km. Gennem tiden har prominente navne som OL guldvinderne Paul Elvstrøm og Poul Richard Høj Jensen flere gange forsøgt at erobre trofæet, men uden held. Siden starten i 1978 er tiden blevet forbedret fra godt 34 til knap 15 timer. Den stående rekord blev sat af en trimaran i 2011 og indhaves af Team Carbon 3 i tiden 14:50:44.
 
Om det lykkes at erobrer rekorden bliver vi klogere på lørdag. Størst udfordring er om holdet har det fornødne held i forhold til vinden. Der er lovet en vinddrejning i morgen tidlig som surferne håber kommer lidt senere end varslet. Sker det ikke vil de få modvind et længere stykke, hvilket betyder at de skal sejle en længere distance. Dertil kommer varslet om meget let vind i Køge og Faksebugt. Her skal surferne søge lidt nærmere land for at blive i vinden. Alt sammen kan følges via tracking da alle syv “riders” er udstyret med en tracker.

Her er holdet 
Ozone Race Team Danmark består af riderne: Johan Kure Beckett, Asger Kure Beckett, Anders Beckett, Emil Beckett Kolko, Thomas Beckett, Frederik Schrøder Jørgensen og Henrik Bærentsen. De øvrige team-medlemmer tæller blandt andet bådfører til følgebådene Albert Kure Beckett, Magnus Jacobsen, Mikkel Højgaard Andersen, Peter Bech Rismose, Michael Hestbæk og Peter Bower.  
 
Foil-kite
De fleste har set kitesurfere sejle og flyve omkring ved de danske kyster. Og måske nogen har set foil-bårne kitesurfere også - de sejler eller flyver helt jævnt og meget hurtigt hen over vandet i cirka en meters højde. Deres board løftes ud af vandet af et hydrofoil som er under vandet og som surferne skal balancere så de opnår den bedst mulige hydrodynamik ved en given hastighed. Topfarten er over 30 knob. Som under et Ironman skal “riderne” forsøge at holde sig selv tilbage og dermed kun sejle med 80% af deres maksimale yderevne svarende til cirka 24 knob. Sejler de hurtigere holder de med stor sandsynlighed ikke til den 12-14 timer lange tur. 
 
Bag SølvSpileren

Det er mediet du sidder og læser på lige nu - Bådmagasinet der ejer, og driver SølvSpileren. Eventet lørdag, arrangeres i samarbejde med KDY og Shorthand Event. 

Link til at følge Ozone Race Team Danmark her.