fbpx

SUP-board bliver som badedyr i fralandsvind

Danskernes interesse for Stand Up Paddling (SUP) er eksploderet, men fordi SUP umiddelbart er let at komme i gang med, glemmer mange sikkerheden. Det kan i sidste ende koste liv, og derfor skal man forberede sig grundigt, før man tager på vandet, lyder det fra livredderne og organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd, der organiserer SUP-aktiviteter.

Flere og flere danskere hopper op på et SUP-board og padler langs de danske kyster. Men før man gør det, bør man forberede sig grundigt og have tjek på vejrforhold, udstyr og teknik.

- SUP er en fantastisk aktivitet, som hele familien kan være med til. Sidste år oplevede vi et boom i antallet af SUP’ere langs strandene, men vi måtte desværre også hjælpe en del i land, fordi de blev overrasket af fralandsvinden. Det er som regel vinden, der giver de alvorlige situationer, og derfor skal man undersøge vejrforholdene, før man tager ud. I fralandsvind vil et oppusteligt SUP-board drive lige så hurtigt til havs som et badedyr, så det kan hurtigt udvikle sig til en alvorlig situation, Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Få styr på teknikken fra start
Som nybegynder vil du altid have gavn af et introduktionskursus, selvom du måske ikke synes, det er nødvendigt, fortæller Henrik Tang Kristensen, klubkonsulent og SUP-instruktør i Dansk Sejlunion, og fortsætter:

- I princippet kan du købe udstyret og hoppe op på dit board, og så er du i gang. SUP er meget intuitivt, men der er alligevel noget basal teknik, som er godt at have styr på. Derfor vil jeg altid anbefale, at du tager et introduktionskursus, hvor du lærer teknikken til at padle effektivt, så du ikke overbelaster kroppen, og du lærer, hvordan du padler under forskellige vindforhold og får en fornemmelse af, hvad du kan magte. Derefter kan du øve dig på egen hånd på steder, hvor der er roligt vand og begrænset vind, indtil du føler dig klar til at bevæge dig længere væk fra kysten og ud, hvor der er mere vind.

Hos Dansk Kano- og Kajakforbund oplever man en stigende interesse for SUP blandt medlemmerne, og her opfordrer man til at anskaffe sig det nødvendige sikkerhedsudstyr.

- Hvis du falder i vandet eller mister kræfterne undervejs, kan det være afgørende, at du har det rette sikkerhedsudstyr med dig. Det er lovpligtigt at have svømmevest med, og når du har den på, vil den holde dig oven vande, hvis du falder i. Hvis du har en leash om anklen, som er en sikkerhedsline fra dig til dit board, risikerer du ikke at miste dit board. Et SUP-board driver hurtigt – særlig de oppustelige – og vil være næsten umuligt at svømme op igen. Medbring også en vandtæt mobil i lommen, så du har en livline til land, siger Bjørn Thomsen, konsulent i Dansk Kano- og Kajakforbund.

Køb det rigtige udstyr
Pris og kvalitet hænger sammen, og har du en ambition om at tage på længere ture og sejle ud fra kysten, så er det værd at købe udstyr i en ordentlig kvalitet – både for oplevelsen og din sikkerheds skyld. I byggemarkeder kan du købe udstyr, som egner sig bedst til leg i strandkanten og korte ture tæt på land, mens de maritime forhandlere i surfbutikker har udstyr i mere holdbar kvalitet til ture ud fra kysten.

Find gode råd om alt fra, hvordan du kommer godt og sikkert i gang med SUP, til køb af udstyr på Unionsens website.

Kom godt i gang med SUP
Tag et introduktionskursus og lær de basale teknikker
Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med på vandet, så sørg også for, at de er habile svømmere
Klæd dig på efter vandets temperatur
Tag svømmevest i klare farver på og brug en leash (sikkerhedsline) om din ankel, så du ikke mister dit board
Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er
SUP gerne flere sammen, så I kan passe på hinanden
Fortæl pårørende, at du tager ud
Hav en mobil i et vandtæt etui med i lommen til nødsituationer
* Download ”SejlSikkert Alarm” appen og track din tur
Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd
Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show: Princess med største stand 'ever'

Motor

Video: Ny 45m superyacht brød i brand

Sejlsportsliga

Gennemført succes – Faaborg Falcons tager sejren

Kapsejlads

Midweek vinder gik hele vejen

Kapsejlads

Scan-Kap 99 DM: Seks sejladser trods meget svag vind

Kapsejlads

De danske E-jolle sejlerne henter endnu flere medaljer

Kapsejlads

Stærkt felt klar til at dyste om DM-titlen

Kort nyt

A-Cat: "Det må I ikke - stooop nuu"...

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?