fbpx

America’s Cup til England?

Allerede i tirsdags ved matchbold-stillingen 6 - 3 tiltog styrken i rygtestrømmen om den 37. America’s Cup. Det stod klar, at klubben Circolo della Vela Sicilia og holdet Luna Rossa Prada Pirelli ikke bare var ved at tabe Cup’en de var også færdige i rollen som officiel udfordrer.

I stedet peger alt nu i retning af, at den engelske Ineos Team UK milliardær Jim Ratcliffe bliver den reelle udfordrer. For tre år siden lagde han ca. 1,2 milliarder kroner på bordet og overtog Ben Ainslies BAR-team. Planen var dengang, at et næste ubegrænset budget skulle hente Cup’en til tilbage til England anført af den mest vindende olympiske sejler i historien og et sailing- og designteam bestående af en stribe verdensstjerner alle med solide America’s Cup erfaringer.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Team Ineos havde måske den bedste markedsføringskampagne, mens kampagnen om at vinde Cup’en nærmede sig det pinlige, og kulminerede i udfordrernes finale, Prada Cup, hvor englænderne fik en 7–1 lektion af italienerne.

If you can’t beat them – join them
Det ser ud som om Ratcliff og Ainslie nu vil søsætte en alternativ plan for at få America’s Cup tilbage til England. Mediet New Zealand Herrald beretter, at der er forhandlinger i gang mellem Jim Ratcliff og Grant Dalton fra TNZ om den kommende Cup. Samtidig har den altid velinformerede Tom Ehman fra onlinemediet Sailing Illustrated hørt på vandrørene at klubben, der lagde lokaler og farvand til den allerførste America’s Cup, The Royal Yacht Squadron på Isle of Wight, vil bliver offentliggjort som den officielle udfordrer klub.

Køber Cup’en til England
Spekulationerne slutter imidlertid ikke her. For mens det står helt klart, at der pågår samtaler mellem Ratcliff og Dalton, så forsvinder det ud i disen, hvad der præcist bliver talt om. New Zealand Herald har talt med den tidligere America’s Cup vinder, Russel Coutts gamle kammerat, Brad Butterworth, som bekræfter der er noget overraskende i gærde. Dermed er der ringe sandsynlighed for, at en traditionel America’s Cup bliver sejlet i Auckland i 2024.

Deed of Gift-sejlads i 2022
I stedet forlyder det, at en Deed of Gift-udgave af Cup’en er i spil, og at den allerede vil blive sejlet til næste år i 2022. Sidst der blev sejlet DoG var i Valencia i 2010 hvor et juridisk tvist mellem udfordreren Oracle og forsvareren Alinghi endte på vandet i et trimaran mod katamaran show-down som Oracle vandt.

Denne gang er det ikke uenighed der i givet fald udløser DoG-sejladsen. Det er ikke tidligere sket at en DoG-sejlads har fundet sted på baggrund af enighed mellem udfordrer og forsvarer.

Skulle det blive virkelighed, at Cup’en kommer til England, så bliver det en stor økonomisk gevinst for Grant Dalton og TNZ. Regningen ender nemlig hos Ratcliff, men til gengæld får England, Ainslie og Royal Yacht Squadron America’s Cup på hjemmebane for første gang siden 1851.

★ Artikel

★ Brint banker på som grønt brændstof til søs

Kapsejlads

Palby Fyn Cup: 134 lange sømil

Kort nyt

Podcast: Højskoleelever har sejlet Danmark rundt

Kapsejlads

Classic Fyn Rundt - og andre, forlænger fristen

The Ocean Race

Krænkelsessag stoppede Kevin Escoffier

The Ocean Race

Highlights fra søndagens In-Port race

Kapsejlads

SRSW: Tæt pakket program til årets sejlerfest

Udvalgte artikler *