fbpx

Prada Cup: Hvad ved vi efter 2 Round Robins – og hvad glæder vi os til?

Inkluder i Newsletter: Ja

Prada Cup - hvem skal møde Emirates Team New Zealand i kampen om den 36. udgave af Americas Cup? Kampen om denne ret er i fuld gang.

Det hele startede stille og roligt i fredags, for at ende i et fest fyrværkeri af actions, med kulminationen af American Magics forlis. Wow, jeg skal love for de foilende 75 fods Americas Cup både leverer varen, og oplevelser for alle pengene.

Sir Ben suveræn
Efter julesejladserne var der nok ikke mange som havde set Sir Ben Ainslie og hans Ineos Team UK vende tilbage i så stærkt et comeback. Nu er der jo folk om bord som godt ved hvad det drejer sig om, og teamet i teamet, Ben og Scott - ved alle er frygtindgydende, og når de kan få samarbejdet til at fungere, så er der ingen der kalder taktikken og sejler båden bedre, basta.

Når så båden performer sublimt, så bliver de svære at slå, og lige nu ligner de en sikker deltager i semifinalen, som sejles i februar, og med forbehold for skader og havari, så kunne de også godt ligne en finalebåd mod Emirates Team New Zealand.

Artiklen fortsætter under billedet...

3xfoils pradacupDe tre teams i Prada Cup og deres foils, som de enkelte teams selv har måtte designe. Markant forskel, med de Amerikanske som de mindste. Det skulle betyde mest fart, men også mindst løft, og efter fire nederlag har teamet da også været ude og forklare, at de ikke just har designet båden til de vekslende forhold vi har været vidne til de første tre dage af Prada Cup. Mon det virkelig kan være rigtigt? 

Presset American Magic
Lige modsat gik det for Dean Barker med taktikker Terry Hutchinson om bord på American Magic. Fra at være med helt fremme i Christmas Race med sejr over selveste Emirates Team New Zealand, havde mange nok set dem som små favoritter i Prada Cuppen. Men med foilende 75 fods både i over 40 knobs fart, der kan man rigtig hurtigt gå fra Hero til Zero – nøjagtig hvad den Amerikanske båd måtte sande søndag. Efter at have ført med mere end 600 meter over Prada Pirilli, på vej mod teamtes første point, gik det galt.

I en topmærke runding, på vej ud på sidste ben mod mål, med over 40 sekunders føring, valgte rorsmand Dean Barker den sværeste manøvre af alle. Både taktiker Terry Hutchinson og trimmer Paul Goodison udtrykte bekymring ved Barkers beslutning – ’it’s gonna be a very difficult’ – gentaget hele to gange, inden Barker svingede kassen rundt om mærket.

Få sekunder senere lå American Magic flat ned, med hul i skroget og ved at synke. Teamets første sejr og point lå i ruiner, på samme måde som båden, hvor der nu udestår et giga arbejde med at få båden klar til næste weekends sejladser. En katastrofe for Amerikanerne.

’Frataget’ – men også foræret sikker sejr
For Luna Rossa, eller som jeg plejer at kalde dem, Prada Pirelli med rorsmand James Spithill var det en søndag med blandede følelser – og resultater. I dagens første sejlads førte de stort over Ineos, men sejladsen blev skudt af på grund af et vindspring på 90 grader.

Det har været aftalt inden det hele startede (i regulations, red.) – at der skal sejles kryds, så en op/ned bane på halv-vind skal annulleres. Kaldet fra racekomités Ian Murry kunne der derfor ikke sættes en finger på.

Umiddelbart inden sejladsen blev skudt af, sejlede Sir Ben Ainslie lige i en stor-bue uden om Prada Pirelli, og formåede at holde Ineos på dens foils – altafgørende i denne form for sejlads.

I søndagens anden sejlads var det så Prada Pirelli der var ’heldig’. Efter at være blevet sejlet agter ud af American Magic, ja så var det søndagens helt store hændelse der betød sejr til Prada. Som tidligere omtalt, med en føring på over 600 meter og ca. 40 sekunder, der kæntrede American Magic i en spektakulær manøvre, og Spithill kunne styre Prada Pirelli stille og roligt i mål til teamets andet point i Prada Cuppen.

Kort sammenfattet vil jeg påstå at de foilende 75 AC-både til fulde har bevist, at der kan sejles Match Race på højt niveau med over 40 knob – det er vildt, og ganske fascinerende.

Det kunne naturligvis ligne Ineos som sikker semifinale deltager, men intet er som bekendt slut…før den tykke dame synger. Det vil nærmest kræve mirakler fra Amerikanernes side at komme tilbage, men sorry – har vi ikke set det før? Jeg glæder mig helt vildt til på fredag, her går det løs igen, med sejlads fredag-lørdag-søndag, hvor Round Robin 3 & 4 venter.

Prada Cup handler stort set ’kun’ om en form for seedning til semifinalen. Vinderen går direkte, og nummer 2 og 3 – pt. Prada Pirelli og American Magic, skal sejles om at møde vindere, så intet er afgjort.

Vi vender selvfølgelig tilbage, stay tuned

Se highlights fra en SUPER Sunday her:

Kapsejlads

DS-DM: J/70’erne indtager Sønderborg

Bådudstillinger

Genova spiller med musklerne – her lidt tal

World Match Racing Tour

Jeppe Borch & Co. skal 'optræde' på den helt store scene  

Kort nyt

#587: Politiet og sejlerne er ved at finde melodien

Kort nyt

Kom til stor jubilæumsfest i Helsingør

Udvalgte artikler *