fbpx

Prada Cup i gang: Sir Ben rejser sig fra asken

Related Articles: Prada Cup Live: Hvem skal udfordre Team NZL i America Cup?

Det er ikke første gang, og næppe hellere den sidste. Scenen er følgende: Sir Ben Ainslie befinder sig i en dybt hul, det ser sort ud, han er presset. Og så, i sidste øjeblik, når det virkelig gælder, så er han der. Tilbage igen, stærkere end nogensinde.

There will be no second
I nat skete det igen. Ben is back. Denne gang så det virkelig sort ud for det britiske team, som har spenderet ca. 1,2 milliarder kroner på at vinde America’s Cup ”back to Britain”, som Ainslie siger. England har aldrig vundet America’s Cup, men det var dem som startede racet i 1852. De tabte til amerikanerne, og siden har de ikke set den pokal. Det var i øvrigt ved den lejlighed, altså da den amerkanske skonnert ”America” vandt, at den britiske dronning spurgte om hvem der blev nummer to. Hun fik det legendariske svar: ”Your majesty, there will be no second”.

Genfødt båd og team
Nu vil Sir Ben altså bringe pokalen hjem, efter 169 år. Og det sker ikke, hvis han bliver nummer to. Kun en sejr kan gøre det.
Efter at holdet lignede en total taber inden jul, har alle medarbejdere på Team Ineos UK arbejdet dag og nat igennem hele jul- og nytårsperioden. Stort set alt er ændret: Skroget er modificeret, foilene er ombygget, roret er skiftet, og mast og sejl er nyt.
De øvrige konkurrenter, og enkelte insidere der har kommenteret på situationen, har aldrig villet afskrive Team Ineos UK, vel vidende at Ben Ainslie er i stand til de mest utrolige ting, når han er presset hårdt.

Benhård taktisk kontrol
Og i nat skete det. Presset ved startlinjen i første sejlads af Prada Cup kunne dårlig være større. Modstanderen var American Magic, det hold der stod stærkest under America’s Cup World Series for kun tre uger siden, og som ydmygede Ineos Team UK ved at være hele ben foran.

Men Sir Ben tog benhårdt fat allerede i prestart-fasen. Fra en position til luv kontrollerede han American Magic hele vejen ud til venstre side af banen. Derefter kontrollerede det britiske team den fordelagtige højre side af banen, og øgede jævnt sit forspring, ved hjælp af suveræn boathandling, gode manøvre og mærkerundinger, og først og fremmest fejlfri taktik. Farten var god – de to både var ret tæt på hinanden fartmæssigt, men det virkede som Ainslie & Co kunne skifte gear mere præcist og kontrolleret. De var kort sagt foran i alle spillets facetter, og lavede ikke fejl store nok til at slippe amerikanerne tilbage ind i kampen.

15/01/21 - Auckland (NZL)36th America’s Cup presented by PradaPRADA Cup 2021 - Round Robin 1Ineos Team UK, New York Yacht Club American Magic

Vandt i starten
Den historie gentog sig groft sagt i den anden og sidste af nattens sejladser i Auckland: Luna Rossa blev angrebet hårdt i prestart, og udmanøvreret af Ineos. Ingen lille præstation, når Jimmy Spithill sidder ved roret hos Luna Rossa. Derefter sad briterne hårdt på Spithill & Co, primært ved at sejle præcist på tryk og vindskift, og samtidig være i kontrol taktisk. Fartmæssigt var der ikke den store forskel mellem holdene.

Hvad med let vind?
I morgen går det løs igen. Det er ingen hemmelighed at Ben Ainslies team har størst problemer i let vind, og lørdagens sejladser vil formentlig foregå i noget lettere forhold. Så her får vi svaret på om Ineos Team UK har formået at løse problemerne der hvor de var aller sværest.

En protest fra Luna Rossa påpegede i øvrigt et ureglementeret arrangement for udhal af storsejlet hos Ineos. Protesten er afvist, eftersom det blev godkendt under måling. Men englænderne er efter sigende bedt om at ændre systemet, så det er mere præcist i tråd med klassereglerne i AC-75.

Se Nathan Outteridge kommentere på Prada Cup, dag 1 her:
★ Tursejlads

★ Undgå grundstødning på sommerturen

Kapsejlads

EM amok - hele fire nye starter denne uge

Kapsejlads

29erEM: Ups- and downs i udfordrende vindforhold

★ Interview & Portræt

★ De sejler året rundt, de er Happymoms

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?