fbpx

Hvorfor er det så svært at sejle en AC-75? Se video

Related Articles: «Der har aldrig før eksisteret en båd som AC-75», AC-75 video collection – se hvor vild den båd er!, America’s Cup: Her er titelforsvarernes nye våben

Den engelske sejlsports-journalist Matt Sheahan har været en central figur hos Yachting World i årtier, og i en video fra New Zealand forklarer han nogle af de centrale udfordringer der er for sejlerne i den kommende America’s Cup. En AC-75 ligner nemlig ikke nogen anden sejlbåd. Der er ingen manual, ingen erfaringer at trække på, andet end dem holdene selv skaber undervejs.

Ruller ikke om centerlinjen
Noget mange ikke er klar over, er den skæve geometri når båden krænger eller ruller: Mange vil have set hvordan en AC-75 pludselig vender stævnen opad, som om den kaster sig skråt op i luften. Eller modsat: At den pludselig crasher ned i vandet i et voldsomt nosedive.

I flyvende tilstand er roret og læ foil det eneste der berører vandet. Roret sidder på centerlinjen, foilen mange meter ude til læ. Sådan er det ikke i en normal båd – her fører enhver ændring i bådens balance til at båden ruller rundt om en akse, der svarer til fartretningen. Det sker, fordi ror, køl og undervands-skrog er symmetriske rundt om en akse langs centerlinjen.

Sådan er det ikke i en AC-75: Her løber aksen mellem roret og læ foil – det vil sige, i en stor vinkel til centerlinjen. Når krængningsvinklen ændrer sig, vil stævnen flyve enten op eller ned, og det kan ske meget hurtigt og voldsomt.

v66v32mv5pgl6ubmgwic4aftv4

Te Rehutai, første prøvesejlads. Foto: Photosport

Se hvordan den letter
Alt det og meget andet forklarer Sheahan på glimrende vis i videoen, med foto og filmklip der viser hvordan det fungerer.

Vi har også lige smidt en helt ny video ind, hvis du ikke kan få nok AC-75: Emirates Team New Zealands andengenerations båd, som blev søsat forleden, har allerede været ude at sejle. Det skete i forholdsvis let vind, og er filmet close up, så man kan se hvordan mandskabet arbejder med at få den nye båd op i luften, og ind i en acceleration, der genererer en sindssyg fart i meget lidt vind.

AC-75 er i øvrigt verdens hurtigste sejlbåd på kryds.

Matt Sheahan viser og forklarer dynamikken i en AC-75

Og her kan du se hvordan sejlerne arbejder med sagen – allerede under første test får de det til at virke, selv i let vind.
Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show: Princess med største stand 'ever'

Motor

Video: Ny 45m superyacht brød i brand

Sejlsportsliga

Gennemført succes – Faaborg Falcons tager sejren

Kapsejlads

Midweek vinder gik hele vejen

Kapsejlads

Scan-Kap 99 DM: Seks sejladser trods meget svag vind

Kapsejlads

De danske E-jolle sejlerne henter endnu flere medaljer

Kapsejlads

Stærkt felt klar til at dyste om DM-titlen

Kort nyt

A-Cat: "Det må I ikke - stooop nuu"...

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?