fbpx

Global Solo Challenge: 11.000 sømil mellem første og sidste båd

Inkluder i Newsletter: Ja

Hele tre jorden rundt sejladser er i gang pt., og to af dem er inde i slutfasen – det vil sige, vinderne nærmer sig mål. Global Solo Challenge er måske den mest beskedent anlagte: Der er ingen store stjernesejlere, ingen spektakulære både og ingen store sponsorer med millionbudgetter.

Forskudt start
Til gengæld er der den personlige udfordring at sejle jorden rundt alene – nonstop. Det er ikke nogen lille ting, og der vil altid knytte sig vilde historier til det projekt. Global Solo Challenge er baseret på den idé, at man sejler i den båd man har, eller har mulighed for at skaffe. Det vil sige, at deltagerne sejler i forskellige både, med dertil hørende forskelligt fartpotentiale. Det har man så forsøgt at tage højde for ved at lade sejlerne starte forskudt, med intervaller svarende til deres båds måltal. På den måde skulle det gerne ende sådan, at den første båd i mål også er vinderen af racet.

Tilgængelig for amatører
Rent sportsligt er det selvfølgelig et højst tvivlsomt princip, og især når man skal sejle så langt, og i forskellige vejrsystemer, i både med forskellige egenskaber. Men det er som sagt den personlige udfordring der er vigtig, og det har været væsentlig at gøre den tilgængelig for andre end den håndfuld professionelle IMOCA-stjerner, man ellers hører om.

En halv jordklode mellem første og sidste båd
Konceptet har medført differencer mellem deltagerne, som må være de største registreret i nogen kapsejlads. Den førende båd nærmer sig lige nu mål i spanske La Coruna, mens den sidste i feltet der stadig sejler, befinder sig lige øst for New Zealand. Det er ganske nøjagtig en halv jordklode mellem de to: Ca. 11.000 sømil.

dscf5393 768x512

Philippe Delamare

2.000 sømil mellem første og andenplads
Philippe Delamare er fransk og sejler i en Actual 46, som er en standard, serieproduceret aluminiumsbåd. Han er godt og vel 2.000 sømil foran nummer to, amerikanske Cole Brauer, som sejler en ældre Class 40. Hun er kun 29 år gammel, så det er noget af en præstation hun er i gang med at gennemføre.

cole0120

Cole Brauer

Drama på drama
8 både er stadig med i racet, 7 har måttet udgå af forskellige årsager. Det er et ret almindeligt scenarie i en sådan sejlads. Og der har ikke manglet dramatik: Vi har tidligere fortalt historien om finske Ari Kansakoski og hans langvarige kamp mod elementerne.
Senest har italienske Andrea Tosetti rapporteret at et mellemvant er knækket i riggen. Det kan han næppe reparere til søs, og eftersom han kun lige har passeret New Zealand, er det nok slut for ham.
Der er flere historier om redningsaktioner og drama til søs, se bare her.

I mellemtiden forsøger Delamare at liste sig forsigtigt igennem et frygtelig uvejr i det nordlige Atlanterhav, så han kan komme helskindet i mål. Der mangler kun et par døgn...

Video om sejladsen her:

Udvalgte artikler *