fbpx

Golden Globe Race: Tæt mod mål. Hvem vinder?

Inkluder i Newsletter: Ja

I solo-kapsejladsen Golden Globe Race har Kirsten Neuschäfer nu godt og vel 2.000 sømil tilbage til mål. Hendes nærmeste konkurrent, Abilash Tomy, ligger ifølge trackeren knapt 100 sømil efter hende. Men i praksis er det umuligt at sige, hvem der er i den bedste position lige nu. Tomy er længst nord, men også længst vest. Det hele afhænger af hvem der får den bedste vind. I de forventede vindforhold forude har Tomy desuden en fordel, eftersom hans båd krydser bedre end Neuschäfers.

Ikke tre dage, men tre uger
I en IMOCA, som dem der lige er kommet ind til stopover i Brasil under The Ocean Race, ville de par tusinde mil være overstået på en tre-fire dage. Her, hvor man sejler "like it's 1968", vil det tage i omegnen af tre uger. Lige nu har bådene ret god vind, og alligevel laver de døgndistancer på godt under 100 sømil.

screen shot 2023 04 08 at 17.45.03

Tre kan komme først i mål
Som du kan se på trackerbilledet her, er der en tredje båd, der blander sig med de førende. Mellem Neuschäfer og Tomy ligger Simon Curwen, og det kan meget vel blive ham, der kommer først til mål i Les Sables d'Olonne. Men Curwen sejler udenfor konkurrence. Han har modtaget assistance, og er derfor hensat til den såkaldte Chichester class, der kun sejler for at fuldføre. Så selv om der er tre der kan komme først i mål, er det kun to af dem der har mulighed for at vinde.

27 tilmeldt, tre stadig med
Der har ellers været et voldsomt mande/kvindefald i denne udgave af Golden Globe Race: 27 både var tilmeldt. 11 af dem nåede ikke til start. 10 har (så langt) udgået undervejs. Tre sejler udenfor konkurrence, eftersom de har modtaget assistance. Hvis du er kvik til hovedregning, har du allerede regnet ud at antallet sejlere, der stadig er med i racet, er kun tre. Den tredje, Michael Guggenberger, er ca. 700 sømil bag de to førende.
Meget tyder på at arrangørernes forestilling om en slags "golden age", en storhedstid hvor tidens materiel skulle være mere søsikkert end dagens moderne både og udstyr, ikke rigtigt har noget på sig. Til gengæld er en deltagelse langt mere tilgængelig for mennesker, der ikke har et budget på mange millioner kroner til rådighed.

Her kan du møde fascinerende Kirsten Neuschäfer, som altså kan vinde GGR 2022/23:


Racet er opkaldt efter det første singlehand, nonstop jorden rundt race i 1968, som blev vundet af den eneste fuldførende – legendariske Sir Robin Knox-Johnson. Her et spændende interview med ham fra 2019, hvor han snakker om oplevelsen, og ikke mindst om hvordan vi i dag behandler sikkerhed og risiko til søs:









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *