fbpx

Ultim Challenge: Rekorden inden for rækkevidde 

Related Articles: Nu rammer uheldene i verdens vildeste Ultim race, Verdens vildeste solosejlads starter i dag - se live fra starten søndag kl. 13:30
Inkluder i Newsletter: Ja

Der er fortsat 5 af de 6 startende både med i vanvidsracet Arkea Ultim Challenge – solosejladsen jorden rundt i de kæmpestore foilende trimaraner – både, der på de gode dage, holder over 800 sømil i døgnet. Og den førende båd Maxi Edmond de Rothschild med Charles Chaudrellier som skipper har fortsat mulighed for at slå Francois’ fantomtid på godt 40 døgn. 

Den eneste, der har måtte kaste håndklædet i ringen, er SVR-Lazartigue og skipper Tom Laperche, der som den første ramte et flydende objekt. Han fik båden til Cape Town under vanskelige forhold – en stor præstation i sig selv – men båden var så, medtaget at videredeltagelse måtte opgives. Dermed var en af forhåndsfavoritterne ude. 

Anthony Marchand, skipperen på Actual Ultim 3, ligger langt mod syd, sydvest fot Tasmanien. 

Éric Péron i Adagio er på 5. pladsen og ligger meget sydligt tæt på eksklusion zonen Sydvest for Cap Leeuwin på den australske sydvestkyst. 

Armel Le Cléac’h i Banque Populaire ligger på 2. pladsen og er 2.300 sømil fra Kap Horn. Han forventes at kunne holde tæt på 800 sømil pr. 24 timer, hvilket vil tillade ham at forlade Stillehavet og komme ind i det sydlige Atlanterhav søndag morgen. Lidt længere bagud på 3. pladsen, ca. 400 sømil, forventes Thomas Coville i Sodebo at passere Kap Horn natten mellem søndag og mandag.

Suverænt i spidsen
Hvad angår den førende båd Maxi Edmond de Rothschild og skipper Charles Caudrelier, handler det hele nu om at nå til Brest. Vejrmeldingerne er ikke præcise nok til at give valide forudsigelser, men alligevel melder sejladsen ud, at han forventes et være i mål i Brest mellem fredag den 23. og lørdag den 24. februar. Så spørgsmålet er, om Caudrelier kan holde dampen oppe og sejle de resterende 7.000 sømil i tide til at slå rekorden, og dermed som minimum blive den hurtigste solo-jordomsejling nogensinde. 

Tiden, der skal slås, lyder på 42 dage, 16 timer, 40 minutter og 35 sekunder. Den hurtigste tid nogen sejlbåd er noteret forlyder på 40 dage, 23 timer, 30 minutter og 30 sekunder. Den rekortid tilhører Francis Joyon og 4 besætningsmedlemmer og båden Idec 3. Den blev sat i 2017. 

Arkea Ultim Challenge startede søndag den 7. januar. 

Stadig plads til forbedring
Lykkes det, vil det være ekstra imponerende, fordi Charles Caudrelier kort før Kap Horn var nødt til at sænke farten. Mellem den 1. og 3. februar gik han i 48 timer med kraftigt nedsat hastighed i en "ventetilstand" for ikke at løbe ind i en alvorlig storm før Kap Horn (storm omtalt i Ocean Globe Race her, red.) i henhold til aftale med sit hold. 

I Sydhavet slog han heller ikke 24-timers rekorden, selvom forholdene var til det. Hans shore crew bemærker, at han har slækket lidt af, og hans gennemsnitshastigheder er lavere som "konsekvensen af at have mistet Tom Laperche som direkte konkurrent og den komfortable føring over sine forfølgere." 

Så skulle det blive til rekord for Maxi Edmond de Rothschild og Charles Caudrelier vil det ikke være en tid, der vil blive opfattet som umulig at slå. 


Galleri
Udvalgte artikler *