fbpx

2024: Internationale mesterskaber og stævner i DK – her får du overblikket

Inkluder i Newsletter: Ja

2024 byder på fem officielle verdensmesterskaber i Danmark samt en række gode internationale stævner, som er med til at sætte dansk sejlsport på verdenskortet som event land.

Fem VM’er i Danmark i den kommende sejlsæson er flot, og her i OL-året er de alle i internationale klasser med tre VM i Jylland og to VM på Sjælland.

Her er listen over årets internationale mesterskaber og stævner i 2024:

 • 18 ft European Grand Prix – 23.-26. maj 2024 – Sailing Aarhus
 • J/70 Corinthian World Championship – 1.-6. juni 2024 – KDY
 • Nordic Youth Sailing Championships – 22.-27. juli 2024 – KDY
 • 29er World Championship – 1.-10. august 2024 – Sailing Aarhus
 • RS Tera World Championship – 3.-8. august 2024 – Sejlklubben Køge Bugt
 • Swan Nordic Regatta – 7.-11. august 2024 - KDY
 • VM / Finn Gold Cup – 31. august til 7. september – Sailing Aarhus
 • VM Windsurf Slalom – 7.-14. september 2024 – Waterz, Hvide Sande

Er din klub arrangør af et officielt mesterskab vi ikke har hørt om, så send meget gerne information til Bådmagasinets redaktion herom.

Sailing Aarhus og KDY med flest stævner
Sailing Aarhus og KDY står i 2024 for de fleste mesterskaber og internationale stævner i Danmark – 6 af 8 internationale stævner – efter at de to arrangører i 2023 slet ikke afviklede nogen internationale mesterskaber.

Sailing Aarhus er vært for to VM’er, henholdsvis i 29er og Finnjolle. Det er ambitionen i Sailing Aarhus at holde mindst et internationalt mesterskab årligt, så den ambition er til fulde opfyldt.

29er er en af de mest populære ungdomsjoller i Danmark og her udklækkes de sejlere, som senere finder vej til OL-klasserne 49er og 49erFX. Dette VM kan forventes at tiltrække 150+ joller på startlinjen på Århus Bugten

Finnjollen – som også afholdt deres VM på Århus Bugten i 2018 - er ikke længere en olympisk klasse, men alligevel forventes omkring 100 joller på startlinjen, heriblandt et pænt antal danske sejlere. Kort før VM-stævnet afholdes et åbent DM, hvor mange af de udenlandske sejlere også forventes at deltage, og deltagerantallet ved DM’et kan måske også nærme sig 100 joller.

KDY – som i 2021 afholdt EM for J/70 – er til juni vært for J/70 klassens verdensmesterskab for amatører også kaldet ”corinthian sailors”, dvs. at professionelle sejlere ikke kan deltage. Da KDY åbnede tilmeldingen tog det kun kort tid før der var udsolgt med et maksimum på 100 både på startlinjen i den nordlige del af Øresund.

Sejlklubben Køge Bugt er vært for ungdomsklassen RS Tera, som også har godt fat i klubarbejdet i danske sejlklubber, og her kan forventes mellem 70-100 joller på startlinjen på Køge Bugt, heraf en del danske sejlere.

Samarbejde mellem Waterz & Ringkøbing Sejlklub på vej
VM Windsurf Slalom afvikles af organisationen Waterz, som i en årrække har arrangeret en populær festival i Hvide Sande og på Ringkøbing Fjord centreret omkring windsurfing, kitesurfing, wakeboard og SUP. Som en del af en langsigtet Masterplan planlægges også internationale mesterskaber, cups m.v. Waterz er en selvejende institution, som bliver bakket op kommunalt samt af turisme- og erhvervsinteresser, men Waterz er ikke tilknyttet Dansk Sejlunion.

DS kapsejladschef Mikael Jeremiassen har oplyst, at Waterz ikke selvstændigt kan afvikle et internationalt mesterskab, da det i Danmark kun er DS-klubber, der kan afvikle stævner. Endvidere skal DS godkende afviklingen af internationale mesterskaber jævnfør en Nordic Sailing Federation foreskrift til Kapsejladsregel 89.1 (se nedenfor red.).

Sport Event Denmark støtter stævnet økonomisk, og direktør Lars Lundov siger, at det nyt for dem, at stævnet pt. ikke opfylder de internationale regler i sejlsporten, og man naturligvis vil tage en snak med sejlunionen om denne problematik.

Katrine Koch Hansen fra Waterz fortæller:

”Vi er i dialog med Ringkøbing Sejlklub om et samarbejde, men aftalen er ikke på plads endnu. Vi havde et lignende samarbejde med dem i 2018, hvor vi afholdt det seneste VM. Så tænker og håber da, at det falder på plads, som det gjorde sidst. Jeg havde et møde med Henrik Tang fra DS i november, netop omkring VM og vores øvrige arbejde med bl.a. windsurf. Så vi forventer da, at det falder på plads, men lidt ærgerlig over, at DS ikke tog kontakt til os, førend de har meldt ud til dig, hvis der var noget de ikke mente var i orden.”

Hvem kan afholde stævner i Danmark ?
Kapsejladsregel 89.1 omhandler, hvem der kan afholde internationale mesterskaber, og i Danmark er det som udgangspunkt kun DS-klubber som kan være arrangør. Arrangøren skal efter ansøgning godkendes af sejlunionen, herunder eventuelle andre arrangør-konstellationer.

Mikael Jeremiassen peger på, at der indimellem opstår udfordringer, når der er professionelle arrangører involveret, samt at sejlunionen fremadrettet vil stille større krav til den involverede DS-klub, ligesom man vil vurdere om den eksterne aktør overhovedet skal være en del af arrangør-siden.

Her er bestemmelsen om arrangør (= organiserende myndighed) fra de internationale Kapsejladsregler:

89.1. Organiserende myndighed

 • World Sailing
 • en national myndighed under World Sailing,
 • en tilknyttet klub,
 • en tilknyttet organisation som ikke er en klub, og, såfremt den nationale myndighed foreskriver det, med godkendelse fra den nationale myndighed eller i samarbejde med en tilknyttet klub,
 • en ikke-tilknyttet klasseorganisation, enten med godkendelse fra den nationale myndighed eller i samarbejde med en tilknyttet klub,
 • to eller flere af ovenstående organisationer,
 • en ikke-tilknyttet organisation i samarbejde med en tilknyttet klub, når den ikke-tilknyttede organisation ejes og styres af klubben. Den nationale myndighed for klubben kan foreskrive, at dens godkendelse kræves for en sådan kapsejlads, eller
 • såfremt det er godkendt af World Sailing og klubbens nationale myndighed, en ikke-tilknyttet organisation i samarbejde med en tilknyttet klub, uden at den ikke-tilknyttede organisation ejes og styres af klubben.

NordicSF-forskrift til regel 89.1: En arrangør af et internationalt mesterskab i en World Sailing-klasse skal godkendes af Dansk Sejlunion. Anmodningen om godkendelse skal være den nationale myndighed i hænde senest 6 måneder før stævnet.
Udvalgte artikler *