fbpx

Godt sømandskab overvinder det vildeste havari

Inkluder i Newsletter: Ja

For Luke Berry og Antoine Joubert blev Transat Jacques Vabre en sejlads de aldrig vil glemme - deres Ocean 50 trimaran, Le Rire Médecin-Lamotte, mistede både masten og bagbord ponton! Alligevel lykkedes det dem at få båden bjærget, først med assistance til Spanien, og siden på egen hånd videre til Frankrig.

Hændelsen tog fart blot timer efter, at Ocean 50-flåden genstartede fra L’Orient den 6. november i lettere vind. Ikke desto mindre kæmpede deltagerne mod 25-30 knob vind og 5 meter høje bølger. De sejlede konservativt med to reb i storsejlet og en J3 fok, mens de navigerede båden på tværs af bølger og vind. Det til trods fløj båden afsted da de gik cirka 70 grader til vinden. Det var her, at mast og ponton pludselig kollapsede, efter en landing - efter at være sejlet ud over en stor sø.

Et samtidigt tab af skrog og mast vil normalt resultere i en kæntring, men på en uventet måde kom mastekollapset til at redde dem. Ved at få sikret så meget som muligt midt i kaos’et undgik de skader på hovedskroget. Berry alarmerede straks løbskomiteen, hvilket førte til en ekstraordinær redningsaktion koordineret af havredningsekspert Adrien Hardy, der fulgte flåden på sin trimaran Merida.

I buldrende mørke med 4 meter høj sø og 25 knob vind bistod Hardys hold Berry og Joubert med at frigøre det løsnede sideskrog og bjærge masten. Efter omhyggelige forberedelser, blev trampolin-nettet og stagene skåret fri. Formålet var at forberede den amputerede trimaran til bugsering. Merida trak herefter med succes Ocean 50eren til havn i det nordlige Spanien med den brækkede flåde i slæb.

Sejlede selv Biscayen
For at bringe båden tilbage til St. Malo udviklede Berry og Joubert en kreativ løsning ved at bruge de eksisterende tværbomme og resterne af platformen til at sikre den tilbageværende skrog. Ved at bruge mastens nederste del til en nødrig skabte de sejl fra en Hobie 15, et omvendt J3 til forsejl og et Mini 650-storsejl. Den provisoriske rig stod imod udfordrende forhold, da de krydsede Biscayabugten.

Efter ankomsten i St Malo vurderer Berry nu omfanget af skaderne gennem testning. På trods af et skuffende TJV-race understreger deres utrolige indsats deres håndtering af livstruende modgang sejleres kampmod og opfindsomhed under ekstreme forhold.

Deres historie er et levende bevis på det ukuelighed og handlekraft, som sejlere kan mobilisere for at overvinde uventede og nogle gange vanvittige udfordringer som havet leverer.


Galleri
Udvalgte artikler *