fbpx

Transat Jaques Vabre – podierne er på plads

Related Articles: Endelig starter Transat Jacques Vabre for alvor for alle , Transat Jaques Vabre: Værre end 'worst case'..!
Inkluder i Newsletter: Ja

Det er et brag af en sejlads årets Transat Jaques Vabre - da sejladsen endelig kom i gang. Både IMOCAer, Ocean 50 og Class 40 lå indeblæst i 12 dage og ventede på start tilladelse. 

I lighed med især Vendee Globe er nu også TJV gået fra at være en lukket fransk sejlads til i dag at blive mere og mere international. Franskmændene cementerer dermed, at de ikke kun dominere offshore sejlsport på havet med i ligeså høj grad, når det kommer til formidlingen af offshore-sporten. 

Denne udvikling må give The Ocean Race en del overvejelser i forhold til deres position i mediemarkedet – men det er en anden historie. Lad os se på hvordan det gik og forsat går – for der sejles stadig i klasserne IMOCA og Class 40. 

Ocean 50 – et drag race 
Ocean 50 trimaranerne var som de øvrige på en forkortet rute, der gik fra l’Orient til Martinique via et mærke nord for Cap Verde. Der var ikke meget taktisk på spil, da alle sejlede den samme direkte rute.

Fra start til mål førte Solidaires En Peloton med Thibaut Vaucel-Camus og Quentin Vlamynck. De kom i mål efter 11 døgn, 11 timer, 22 min, 27 sek. Nummer to i klassen blev Realites med Farrice Cahierc og Aymeric Chappellier. De kom ind efter 11:22:42:58. Endelig blev Viablis Oceans med Pierre Quiroga og Roman Treussart nummer tre i tiden 12:01:53:01. De øvrige tre både udgik af løbet. 

IMOCA – mere taktisk 
Hos IMOCAerne var der mere taktik i spil. Denne rute var også forkortet og gik helt enkelt fra Le Havre til Martinique. Efter at have fulgtes ad i det hårde vejr den første lille uge splittede ca. 10 både fra feltet. De valgte en nordligere rute cirka fra Azorerne.

Det så længe meget lovede ud for disse både, men det endte dog med, at den bedste båd på den nordlige rute Teamwork.net med Justine Mettraux og Julien Villon blev noteret for en 6.plads i tiden 12:08:59:58. Hurtigst var For People med stjernesejlerne Thomas Ruyant og Morgan Lagraviere i 11:21:32:31. Nummer 2 blev en anden stjernebesat båd Paprec Arkéa med Yoann Richomme og Yann Elies i 12:01:41:16. 3er blev For the Planet med Sam Goodchild og Antoine Koch i 12:01:50:32.

6 både er udgået blandt dem flere prominente navnte blandt dem Maitre Cocq der vandt seneste udgave af Vendee Globe og Macif der tog tredjepladen i samme sejlads. En IMOCA sejler fortsat det er Lazare med Tanguy Le Turquais og Felix de Navacelle, der fortsat har 687 sømil til mål.

Endnu mere taktisk
I Class 40 var der en lignende split. Efter starten var denne rute lagt med passage syd om Madeira. Den store flåde på 44 både fulgtes ad indtil en position mellem Madeira og Cap Verde. Herfra splitte en lille gruppe fra og valgte at satse på en nordlig bane blandt dem den førende båd Groupe SNCF med Xavier Macaire og Pierre Leboucher.

Den nordlige mini-flåde på 7 både splittede yderligere i to, hvor enkelte valgte at går meget mod nord og komme ind til Caribien ud for Barmuda. Det endte i en utrolig spændende finale hvor de tre flåder kom ind meget tæt på hinanden. Første båd kom dog fra sydflåden. Det var italienske Alla Grande Pirelli med Ambrogio Beccaria og Nicolas Andrieu i tiden 18:12:21:55. Nummer to og tre kom begge fra den nordlige nordflåde. 2er blev Amarris med Achille Nebout og Gidas Mahe i 18:20:20:14 mens 3er blev IBSA med Alberto Bona og Pablo Santurde Del Arco i 18:21:22:47. 

Syv både er udgået. Syv både er fortsat i søen. Den sidste af dem P. Martinique Tchallan har fortsat 953 sømil til mållinjen. 


Galleri
Udvalgte artikler *