13 danske OL-besætninger deltog ved EM i 49er, 49erFX og Nacra 17 i Villamoura. I alle tre klasser var det første stævne i den nationale OL-udtagelsesserie, som fik en nervøs start.
Der var ikke nogen danskere i Medal Race og kampen om medaljer i nogen af klasserne. DS Sportschef Thomas Jacobsen siger generelt om stævnet:
'Overordnet set var det et stævne, der fra dansk side handlede mere om intern udtagelse end overordnede resultat. Holdene har arbejdet individuelt og vi har suspenderet den danske samarbejdsmodel så længe.
Besætningerne har været meget nervøse, og det kender vi jo også fra tidligere. Man er næsten mere nervøs i udtagelsen end i selve OL-stævnet. Det er samtidig en rigtig god forsmag på den ubehag, man bliver eksponeret for til OL.
Oven i det havnede vi pludselig i midten af et højtryk, som ikke flyttede sig ret hurtigt. Det betød 2-10 knob, meget let gradient og en svag søbrise. Vi oplevede altså marginale forhold, hvor man ikke tror der bliver sejlet og så starter de alligevel. Det må man jo bare deale med, men det har været hårdt. Så et langt og opslidende stævne rent mentalt, men ikke fysisk. Jeg tror nogle af sejlerne er blevet 10 år ældre på en uge.'
Nacra 17 – heller ikke nationsplads denne gang
Ved det netop overstået EM var der én enkelt OL-nationsplads på spil i Nacra 17, men den snuppede en østrigsk besætning for næsen af Natascha Voilet Saouma-Pedersen/Mathias Brunn Borresko. De sluttede på en hæderlig 13.-plads blandt 38 både. Undervejs opnåede de to top10 placeringer i form af 5.-pladser. De var eneste danske besætning ved EM’et.
Thomas Jacobsen vurderer deres præstation således:
'De har god fart i mellem vind på kryds og deres performance på læns er blevet meget bedre.
Resultatet afspejler også et højt bundniveau men også potentiale til mere. I det lette luft mangler de lige lidt fart på kryds og det har været svært i starterne, hvilket fører til, at de ikke kan holde spor og runder dermed første topmærke for langt fra toppen til rigtigt at være med i top 10. 13.- pladsen er godkendt og der potentiale.'
Thomas Jacobsen siger om planen for det næste halve år mhp. at få dem gjort medaljepotentielle:
'Vi holder sammen på den gruppe af Danmark og 2 x Sverige, som vi har fulgt et stykke tid. Derudover har vi et spændene træningstilbud, som jeg ikke vil afsløre før det er 100 % sikkert. Næste store event er Last Change regattaen i Hyeres.'
49erFX: To besætninger i tæt kamp
To danske besætninger sluttede som henholdsvis nr. 15 og 17, hvilket betyder, at der kun er 2 point mellem dem i OL-udtagelsen. I 49erFX afgøres udtagelsen ved VM på Lanzarote, hvor besætningerne også skal træne vinteren over.
Josefine Nøjgaard/Esther Bojsen-Møller startede stævnet i flot stil og lå helt i top efter 4 sejladser. Herefter faldt de tilbage i den samlede stilling og endte som nr. 17. Undervejs vandt de én sejlads og opnåede fem top10 placeringer. Thomas Jacobsen vurderer deres præstation således:
'Det er rigtig godt af dem, og de viser flot potentiale i de lette vindforhold og vinder U23 sølv.'
Johanne & Andrea Schmidt startede stævnet med moderate placeringer og formåede at nå en slutplacering som nr. 15. Undervejs i stævnet vandt de to sejladser og opnåede seks top10 placeringer. Thomas siger herom:
'Holdet føler sig stolte af det de har opnået på trods af store udfordringer og stort mentalt pres. De sejler hurtigt, og når de kommer afsted i starten er de altid godt med i sejladsen.'
Johanne & Andrea siger selv: 'Vi er stolte over, at vi blev ved med at kæmpe i dette letvejrs-stævne, hvor den ene uforudsete hindring dukkede op efter den anden. Stævnet endte med at give os et mentalt pres ud over det sædvanlige. Men så har vi også prøvet det, og kan tage den erfaring med, så vi står endnu stærkere næste gang.'
To andre danske besætninger blev henholdsvis nr. 35 og 46 ud af de i alt 55 deltagere.
49er: Vi skal tænke det hele igennem, siger sportschefen
Der var ingen danske besætninger i Gold Fleet, men to i Silver- og seks i Bronze Fleet. Thomas siger herom: 'Det er første gang i mange år, at Danmark ikke har en eller flere besætninger med i guld feltet. Vi har selvsagt højere ambitioner end det. Vi skal bruge dette resultat som en anledning til grundigt at tænke det hele igennem. Jeg har svært ved at sætte en finger på én ting. Jeg har brug for input fra hver enkelt besætning og træner.'
Besætningen Frederik Rask/Jakob Precht Jensen som sikrede OL-nationspladsen ved VM tidligere på året, har mange set dem som en potentiel OL-besætning, men de endte i Bronze Fleet og som nummer 59 samlet ved EM, og pt. er de kun nummer 3 i den nationale udtagelse.
Bedste besætning blev en anden af de erfarne besætninger, Daniel Nyborg/Nikolaj Hoffmann Buhl på en beskeden 47.-plads, mens den unge - og talentfulde Hellerup besætning, Gustav Aasholm-Bradley/Frederik Melbye blev nr. 49. Fem andre danske besætninger opnåede placeringer i Bronze Fleet mellem nr. 64 og 84 blandt de 91 deltagere.
Thomas Jacobsen regner med, at de fleste besætninger også er med ved VM på Lanzarote i slutningen af februar.
Hvordan ser den nationale OL-udtagelse ud?
Udtagelsesreglerne er godkendt af Danmarks Idræts-Forbund, dels skal klasserne sikre sig en OL-nationsplads, dels afvikles en national udtagelsesserie for alle klasser bestående af to internationale stævner.
Systemet er kort fortalt: Sejler/besætning får point efter low-point systemet for deres slutplacering i stævnet, dvs. 1 point for en 1.-plads, 2 point for en 2.-plads osv. Den sejler/besætning der opnår det laveste antal point, har vundet den nationale udtagelse. Pointlighed afgøres ved at tælle flest 1.-pladser, dernæst flest 2.-pladser osv. Fratrækkere anvendes ikke. Er der stadig pointlighed, så er det bedste slutplacering i klassens andet udtagelsesstævne, som endeligt afgør udtagelsen.
Ved OL-klassernes VM i Haag i august kvalificerede Danmark sig til nationspladser i ILCA6, 49er og 49erFX. De øvrige 7 klasser har endnu ikke sikret en plads ved OL, hvilket nu først kan ske i 2024, hvor sidste chance er Last Chance Regatta i Hyeres i april.