fbpx

Sportschefen: Konkurrencen er virkelig hård og det ser svært ud - forventningerne skrues ned

Related Articles: De danske sejleres olympiske historie, DEL I: Hvor står dansk sejlsport her to år før OL?, DEL II: Hvor står dansk sejlsport to år før OL i Paris?, Del III: Hvordan går det med talentudviklingen i dansk sejlsport ?, Interview med sportschefen - 'sejlsport kommer før alt andet i indeværende kampagne', VM i Haag venter: 26 sejlere klar til at kæmpe for OL-kvallen
Inkluder i Newsletter: Ja

I løbet af 2022 lød der meget optimistiske toner fra DS Sportschef Thomas Jacobsen og forventningerne var, at Danmark ville kunne sikre nationskvalifikation i 8 af de 10 olympiske sejlsportsdiscipliner.

Forventningerne blev ved indgangen til 2023 sat ned til kvalifikation i 6 klasser, men nu skruer sportschefen igen ned for forventningerne med en noget forsigtigere udmelding som svar på vores spørgsmål:

Kan du give dit bud på, hvilke klasser, som du forventer vil kunne klare nationskvalifikationen her i 2023?


”I forhold til kvalifikation, så er der sket to ting siden første udmelding. For det første er kun 50% af pladserne i spil til VM. For det andet er konkurrencen virkelig blevet hård, og det ser svært ud. Så jeg vil reducere mine forventninger.
Vi bliver meget kede af det, hvis vi ikke kommer hjem med tre klasser kvalificeret. Og jeg vil blive rigtig glad, hvis vi kommer hjem med 5-6 klasser. Jeg tænker ILCA 6, 49er og 49erFX burde være inden for rækkevidde.”


På nedenstående billede kan man se, hvordan World Sailing fordeler nationspladserne i de enkelte klasser, dels ved VM2023, dels ved stævner i 2024.

ol print screen
Skærpet fokus
De klasser, hvor Danmark ikke opnår nationskvalifikation ved VM2023, kommer til at kæmpe om nationspladser i foråret 2024, samtidig med at de danske sejlerne indbyrdes skal kæmpe om den danske plads ved OL2024. Dette betyder, at de kommer til at koncentrere sig om to ting idenfor samme periode, hvilket kommer til at kræve skærpet fokus fra sejlerne og trænerne.

Efter VM2023, har ILCA6 Kvinder & ILCA7 Mænd næste kval-mulighed ved VM i Australien i starten af 2024, som sejlerne formentlig allerede forventer at deltage i.

Alle klasser, som ikke opnår kvalifikation ved VM2023, har en sidste chance for at sikre nationskvalifikationer ved den såkaldte ”Last Chance Regatta” i foråret 2024, hvilket bliver French Olympic Week i april, og her vil der kun være 3-5 nationspladser at kæmpe om i hver klasse. Samtidig er man også kun få måneder fra OL starter i juli, hvilket giver ekstra pres på de afsluttende OL-forberedelser.

Har Sejlerlandsholdet fokus på World Cup Regatta i Almera samt Kielerwoche, som forberedelse til VM'et ? Hvordan forbereder Sejlerlandsholdet sig ellers frem mod VM'et når det gælder stævner?

Sportschefen fortæller, at det for næsten alle sejlere næsten kun handler om at forberede sig til VM fra nu af til VM starter i slutningen af august og uddyber dette:

”De forskellige hold har forskellige udfordringer. Nogen – Daniel/Nicolai i 49er samt IQFoil drengene har brug for start træning og kapsejlads, og jagter derfor alle de stævner de kan finde, heriblandt World Cup stævnet i Almera, Holland.
Andre arbejder med fart og har brug for teknik og trim træning i bølger, blandt andet Nacra holdet. Derfor jagter vi forhold der ligner VM-farvandet i Holland, idet træning i Den Haag er umuliggjort. Derfor træner de i Marseilles.
Vi overvejer også North Sea regatta med ILCA klasserne. Kiel er lidt ved siden af i forhold til det store programs punkter, så her deltager primært sejlere med et lidt længere perspektiv
(OL2028, red.)”

Hvilke sejlere prioriterer EM 2023 i deres klasse?

”De fleste sejlere vil prioritere EM særligt Skifferne, da det også er deres nationale OL kvalifikation, som er indeholdt i det forslag, vi har sendt til DIF.”

Tester OL-farvand i Marseille
Som normalt i sejlsport får OL-sejlerne altid mulighed for at teste OL-farvandet ud for Marseille året inden, hvilket naturligvis er en vigtig del i OL-forberedelserne. Men det er jo ikke sikkert, at det bliver de samme sejlere, som ender med at blive udtaget, så vidensdelingen med hele Sejlerlandsholdet er herefter tillige vigtig.

Test-eventen har også stor betydning for de franske OL-arrangører, som kan afprøve hele bane setup’et og træne alle deres officials, både til lands og til vands, og sikre at logistikken på den nye OL-marina fungerer optimalt.

Den olympisk test-event arrangeres i Marseille den 7.-16. juli, og der kan som udgangspunkt kun deltage én besætning per nation i hver klasse – ligesom ved OL. DS har udtaget holdet hertil, som du kan se nedenfor. Alle disse sejlere er tillige med ved VM i august.

Hvor stort et setup med leder/træner/specialister vil DS have til Pre-Olympic Test eventen i Marseille?

Thomas Jacobsens korte svar er: ”Vi er i Marseilles med et minimalt hold - dvs. trænere og jeg selv.”

Danske sejlere klar til Olympisk Test-event 7. - 16. juli:
ILCA 6 kvinder - Anne-Marie Rindom
ILCA 7 mænd - Johan Schubert
IQFoil mænd - Niklas Lillelund
IQFoil kvinder - Lærke Buhl-Hansen
49er mænd - Frederik Rask & Jakob Precht
49er FX kvinder - Johanne Schmidt & Andrea Schmidt
Nacra 17 mix - Natacha Violet Saouma-Pedersen & Mathias Bruun Borreskov
Kite Foil mænd - Johan Beckett

Sejlsportsliga

WOW: Kæmpe boost for kvinder i sejlsport – og med Danmark som...

SailGP

Kan Sehested & Co. rejse sig?

Kapsejlads

X-Yachts samler endnu en gang alle 'stjernerne' i Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: Flot flot start på årets finalestævne - se stort...

Kapsejlads

Hveen Rundt 'by night': Klassiker i fantastisk efterårsvejr -...

Kort nyt

Ny udstilling: Små skibe - store fortællinger

Kapsejlads

Star VM: Ramt af to dages vindstille..!

Kapsejlads

WWMRT: Se finalerne fra 'roof-top' terrasse

Tursejlads

Skærgården: Forbud mod ankring i naturhavne kan være på vej -...

Udvalgte artikler *