fbpx

Er OL-sejlsport truet af europæisk World Cup succes?

Inkluder i Newsletter: Ja

Foråret 2023 har budt på kæmpestævner i Palma og Hyeres med henholdsvis 1.300 og 1.000 deltagere fra 60+ nationer. Senere på sommeren afvikles Holland Regatta samt Kielerwoche. Dvs. at verdens fire største stævner for OL-klasser alle afvikles i Europa - og ingen udenfor!

Man kan selvfølgelig glæde sig over, at sejlsporten står så stærkt i Europa, hvilket betyder, at der er fantastiske muligheder for topkonkurrence på det europæiske kontinent for de olympiske sejlere. I sæson 2023 afvikles samtidig World Sailing Championships i The Hague i Holland, som er VM for samtlige OL-klasser, og hvor der tillige sejles om OL-nationspladser. 

Dette betyder, at kun relativ få europæiske sejlere deltager i stævner udenfor Europa og på andre kontinenter i 2023, hvilket resulterer i, at traditionelle stævner som US Open Sailing Series i det østlige USA og Sail Melbourne kun tiltrækker sejlere fra få andre nationer. Der eksisterer reelt ikke nogen større regatta for de olympiske klasser i Asien eller Sydamerika!

Da OL var i Tokyo lykkedes det gennem nogle år at afvikle et større internationalt stævne i Japan for OL-klasser, men det skete primært i kraft af, at OL blev afviklet i området.

Ellers kommer de europæiske sejlere i overvejende grad kun ud af Europa, når klasserne afvikler deres verdensmesterskaber på andre kontinenter, og det er naturligvis vigtigt for hver enkelt klasse, at VM’erne komme rundt til alle kontinenter set over en årrække.

Alle store stævner findes i Europa
World Sailing har gennem en længere årrække forsøgt at skabe en World Cup Series med stævner på de fleste kontinenter, ligesom man har afsluttet serien med et Grand Final stævne, hvilket senest lykkedes i årene mellem 2014 til 2019.

Siden har der kun været afholdt Sailing World Cup stævner i Europa, og i 2023 og 2024 har World Sailing indgået aftaler med fire europæiske stævner – Palma, Hyeres, Almera og Kiel – men der er, som tidligere nævnt, ikke et eneste stævne udenfor Europa!

Ingen Grand Final
Der afholdes ikke længere nogen Grand Final, som afslutning på World Cup Series. De enkelte stævner tæller til World Sailing Rankings for de olympiske klasser, en verdensrangliste ligesom i andre idrætsgrene – men det er et stort problem, at der ikke er et eneste højt graded stævne udenfor Europa. World Cup stævner og VM kaldes ”200-pointers”, og når der ikke er nogen stævner udenfor Europa, så er sejlere fra resten af verden nødt til at deltage i de europæiske stævner for at score verdensranglistepoint, som blandt andet er vigtige, når der skal fordeles nationspladser til f.eks. World Sailing Championships og de største World Cup stævner, hvor nogle klasser har deltagerbegrænsning.

World Sailings plan for World Cup Series har imidlertid været lagt ”i skuffen” siden 2019, og de fortæller, at der ultimo 2023 vil blive fremlangt en ny strategi for World Cup Series fra 2025.

Er det en sund eller farlig udvikling for sejlsporten ?
Ingen er i tvivl om, at sejlsporten ønsker at fastholde sin position som olympisk sport, en position den har haft siden OL i Paris 1900, men stadig flere, og også nye sportsgrene, presser på for at komme på det olympiske program for sommer-OL, hvor der er plads til 26 sportsgrene.

Samtidig har den Internationale Olympiske Komite (IOC) fokus på, at de olympiske sommersportsgrene udvikler sig på alle kontinenter, og i så mange lande som muligt. I mange sportsgrene er nationskvalifikationen til OL baseret på kontinentale udtagelser, men sejlsporten fordeler hovedsalig nationspladserne på basis af VM-resultater, samt enkelte store internationale stævner i Europa.

Skævvridningen af olympisk sejlsport, hvor der kun er Sailing World Cup stævner i Europa, kan på længere sigt risikere at få negativ betydning for sejlsportens olympiske status, hvis World Sailing ikke med en ny strategi fra 2025 formår at få skabt liv i World Cup stævner for OL-klasserne på alle de andre kontinenter - Asien, Oceanien, Afrika og Sydamerika.

IOC satser på globalt udbredte sportsgrene for ungdom
IOC har godkendt fire nye sportsgrene ved OL 2024 i Paris - breakdance, surfing (bølge, red.), skateboarding og klatring. 

Den Internationale Olympiske Komite (IOC) har gjort dette for at OL i højere grad kan nå ud til det unge publikum på globalt plan. Breakdance, skateboarding og klatring kan man dyrke overalt i verden, det er nemt at starte op inkl. faciliteter, det kan gøres indendørs og udendørs, og man kan let rejse rundt til konkurrencer overalt i verden.

Samtidig fokuserer IOC på, at de olympiske sommersportsgrene skal være globalt udbredte, samt at der sker en kontinental og regional udvikling som fremmer sporten. Mange sportsgrene gennemfører også deres OL-kvalifikation på kontinental basis, hvilket også stimulerer den regionale udvikling af disse sportsgrene overalt i verden.

Kitefoil og IQFoil for ungdommen
De foilende surf-discipliner er nye på det olympiske program i Paris 2024 efter, at IOC gennem en årrække har fokuseret på, at OL-sejlsporten i højere grad også skulle omfatte de nye discipliner, som har en global udbredelse samt appellerer til ungdommen. Det er samtidig logistisk også nemmere for sejlerne at komme rundt i verden til stævner, idet grejet kan flyves rundt til stævner overalt på jorden.

Kitefoil, IQFoil, Wingfoil og lignende sejlsportsdiscipliner er globalt set i vækst indenfor sejlsporten, modsat jollesporten hvor udviklingen er gået i stå eller stagnerer.

Derfor er det også ekstremt vigtigt, at disse discipliner bliver opprioriteret i såvel klubbernes daglige sejlsportstilbud samt talentudviklingen i dansk sejlsport. Det er nogle discipliner, hvor man ser vækst i interessen hos sejlerne, men mange af disse er desværre ikke organiseret i klubber under Dansk Sejlunion. Men det vil heller ikke ske, hvis der ikke er tilbud til dem som betyder, at de reelt får noget ud af et klubmedlemskab. Så her er en kæmpe opgave for Dansk Sejlunion, klubberne og Dansk Brætsejler Organisation (DBO). 

Vejen frem kan måske være virtuelle sejlklubber og medlemskaber, da denne gruppe sejlere ikke er afhængige af klub- og havnefaciliteter, men kan dyrke deres sport direkte fra kysterne, ligesom de vælger at køre til forskellige spots afhængig af vejr og vindforhold.

Oprindeligt var denne artikel planlagt som en PLUS artikel - låst for abonnenter, men emnet er SÅÅ vigtigt, at vi i dette tilfælde lader alle sejlsportsinteresserede læse med. 

Annonce

---------o0o---------

Ny udgave på gaden 1. juni

Ingen binding

 

online blad 585 2023Ny udgave af Bådmagasinet #585 vil være tilgængelig i PLUS sektionen fredag den 26. maj








Kort nyt

De er der ikke endnu – men når de kommer...

Kort nyt

Flot donation øger sikkerheden i Roskilde

Kort nyt

Tun-feber i Helsingør – billetterne er revet væk

Kapsejlads

Anne-Marie Rindom skadet - misser Hyéres!

★ Artikel

★ Ruffet måtte af og på igen

Kapsejlads

Første officielle DM i singlehand sejlads er en realitet 

Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL





Udvalgte artikler *