fbpx

Det går desværre den gale vej! Færre internationale medaljer til Dansk sejlsport i 2022

Related Articles: DEL I: Hvor står dansk sejlsport her to år før OL?, DEL II: Hvor står dansk sejlsport to år før OL i Paris?, Del III: Hvordan går det med talentudviklingen i dansk sejlsport ?
Inkluder i Newsletter: Ja

Dansk Sejlunion har gennem tiderne næsten altid været blandt de forbund, hvis medlemmer årligt har vundet flest internationale mesterskabsmedaljer. Men sådan er det desværre ikke længere!

Både OL-klasserne samt de øvrige internationale bådklasser (godkendt af World Sailing, red.) har traditionelt vundet mange mesterskabsmedaljer til dansk sejlsport og idræt årligt, men tendensen de senere år har været færre og færre medaljer.

Går vi nogle år tilbage, så vandt dansk sejlsport ofte 15-20 internationale mesterskabsmedaljer årligt, og var som regel også den idrætsgren, der de fleste år vandt flest medaljer i dansk idræt, kun enkelte gange overgået af en anden idrætsgren f.eks. badminton, cykling, roning eller svømning. Men - som tidligere nævnt, sådan er det desværre ikke længere, og dansk sejlsport er på vej til at miste sin helt særlige status i dansk idræt.

Kun én medalje i OL-klasserne
Det danske Sejlerlandshold har været langt fra det normale topniveau i 2022, og kun én sejler levede op til forventningerne – og det endda efter ni måneders pause fra sejlads i den pågældende klasse.

Ja, rigtig gættet. Der er tale om Anne-Marie Rindom som suverænt vandt VM-guld i USA, og blev således den eneste danske medaljetager på Sejlerlandsholdet. Ingen andre var i nærheden af medaljeskamlen, hverken ved EM eller VM. Kigger vi på perioden fra 2019 til 2022 har Anne-Marie vundet fire ud af syv medaljer, og er den eneste OL-sejler, som har været i stand til at fastholde sit høje internationale niveau.

OL-nationspladser
Vi er nu mindre end to år fra næste OL i Paris 2024 (Sejlsport i Marseille, red.) - og hvis dansk sejlsport skal gøre sig forhåbninger om medaljer der, så må man forvente at sejlerne også vil være i stand til at vinde medaljer ved EM og VM i 2023. Vi går et spændende år i møde, for det er faktisk ikke kun medaljer det handler om. Sejlerne skal blandt andet også sikre Danmark OL-nationspladser ved VM-sejladserne i Den Haag, og vi bør også forvente medaljer til andre besætninger end Anne-Marie Rindom.

Vi skal helt tilbage til 2019 hvor Danmark vandt mere end én internationale mesterskabsmedaljer, hvor det blev til hele fire medaljer på ét år. Siden er det kunne lykkedes at vinde én medalje årligt - hhv. sølv i 2020, bronze i 2021 og guld i 2022 i de 10 OL-discipliner. I perioden op til sidste OL lykkedes at vinde hele fem VM-medaljer og fem EM-medaljer. Det niveau er vi som nation altså langt fra, her mindre end 2 år inden OL.

9 medaljer i de internationale klasser
Det er blevet til to VM-guld og to EM-guld i de ikke-olympiske klasser, og i alt 9 internationale mesterskabsmedaljer for seniorer, hvilket er ganske flot, dog markant færre end i 2021, hvor det blev til 14 mesterskabsmedaljer.

De to VM-guld blev vundet i Europe/kvinder og H-båd. EM-guld blev vundet i Contender og OK-jolle. Alle sammen klasser, hvor Danmark ofte årligt kommer på medaljeskamlen. Hertil kommer to VM-sølv i Flying Dutchman og H-båd, samt en EM-sølv i 29er.

Ikke mindst i 29er – som er fødeklasse til OL-klasserne 49er og 49erFX, har de danske sejlere præsteret langt dårlige end i 2021, hvor de vandt hele fem EM- og VM-medaljer. Mon ikke niveauet giver DS sportschef Thomas Jacobsen nogen panderynker?

7 medaljer i junior klasser
Udover seniormedaljerne som normalt medregnes i medalje statistikken i dansk idræt, så har danske ungdomssejlere gjort sig bemærket med tre medaljer i henholdsvis Europe og Zoom 8. To klasser hvor dansk sejlsport ofte klarer sig godt, men kun en mindre del af disse sejlere fortsætter mod en OL-karriere.

Der har ikke været nogen medaljer i OL-klassernes ungdomsmesterskaber, og heller ingen i World Youth Sailing Championship, som årligt afvikles af World Sailing som en ”spejling” af OL-disciplinerne.

Bådmagasinet ønsker alle danske medaljetagere stort tillykke med de internationale mesterskabsmedaljer i 2022, og ønsker held og lykke med medaljejagten i 2023:

Årets VM-medaljer

Guld, ILCA 6: Anne-Marie Rindom, Horsens Sejlklub

Guld, Europe: Anna Livbjerg, Kaløvig Baadelaug

Sølv, Flying Dutchman: Jørgen Bojsen-Møller/Jacob Bojsen Møller, Hellerup Sejlklub

Guld, H-båd: Claus Høj Jensen/Frederik Dahl Hansen/Rasmus Jørgen Andresen, Herslev Strand Sejlklub

Sølv, H-båd: Anders Berthelsen/Christian Schulz/Betina Jepsen/Morten Kofoged, Aarhus & Marselisborg Sejlklub

Årets EM-medaljer

Guld, Contender: Jesper Armbrust, Aabenraa Sejlklub

Bronze, Contender:  Søren Dulong Andreasen, Hellerup Sejlklub

Guld, OK: Bo Petersen, Hellerup Sejlklub

Sølv, 29er: Jens-Christian Dehn-Toftehøj/Jens-Philip Dehn-Toftehøj, KDY

Bronze, Match Race: Borch Racing Match Race

Årets Junior-medaljer

VM-bronze, Zoom 8: Maja Brønlund Olsen, Kaløvig Bådelaug

EM, Guld, Zoom8, Sarah Moesgaard, Kaløvig Bådelaug

EM, Sølv, Zoom8, Marita Grigat, Graasten Sejlforening

EM, Bronze, Zoom8, Maja Olesen, Kaløvig Bådelaug

EM, Guld, Zoom8, Magnus Mikkelsen, Kaløvig Bådelaug


EM-guld, Europe: Oscar Thule, Fredericia Sejlklub

EM-sølv, Europe: Camilla Svensson, Fredericia Sejlklub

Torsdag ser vi nærmere på de danske mesterskaber, stay tuned..

Kilde: Resultaterne er fundet i DS' resultatdatabase, Manage2sail m.v. Skulle nogen savne et resultat eller have en korrektion, så hører vi meget gerne fra arrangør/klasse/sejlere.

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Kapsejlads

Nations VM: Finalen Live kl. 13:45 - se highlights fra Semi

Kapsejlads

Godt sømandskab overvinder det vildeste havari

Kapsejlads

Nations VM: Live fra semifinalerne - kl. 12:45

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Udvalgte artikler *