fbpx

DEL II: Hvor står dansk sejlsport to år før OL i Paris?

Related Articles: DEL I: Hvor står dansk sejlsport her to år før OL?, Historiens vingesus ramte Skovshoved - få link til åben PLUS artikel
Inkluder i Newsletter: Ja

Med mindre end to år til OL 2024 i Paris begynder vi her på Bådmagasinet, at holde mere øje med, hvordan det går med de danske OL-sejlere, og om der findes oplagte medaljechancer? Samtidig skal de danske OL-sejlere allerede i kommende sæson kæmpe for at opnå nations-kvalifikation til de olympiske lege.

Vi kiggede i DEL I på, hvad status er i fire ud af de 10 OL-klasser, hvor der efter Bådmagasinets vurdering ser ud til, at dansk sejlsport vil have medaljepotentiale, om end det ser ud til at blive et noget smalt OL-landshold.

Læs artiklen her: DEL I; Hvor står dansk sejlsport to år før OL 2024
 
 

Her i DEL II ser vi nærmere på de øvrige seks OL-klasser, hvor man lige nu skal spejde langt efter dansk medalje-potentiale, og i flertallet af klasser vil det formentlig også bliver en udfordring for sejlerne alene at kvalificere sig til OL.

Først skal en klasse sikre nationskvalifikation, som sker ved VM de sidste to år op til OL, og herefter skal den enkelte sejler, dels kæmpe mod evt. andre danske sejlere, dels opnå kvalifikationskravet hos Danmarks Olympiske Komite (DOK).

ILCA 7 mænd
Danmark har aldrig vundet en OL-medalje i denne klasse, og det er også rigtig mange år siden, at danske sejlere har været i nærheden af internationale topplaceringer i ILCA 7 (tidligere Laser, red.). Danmark har kun en gang vundet VM-guld i Laser tilbage i 1979 og herudover 2 VM-sølv, alt sammen dog inden klassen kom på OL-programmet.

Man kan undre sig over, at dansk sejlsport ikke er i stand til at udvikle talentfulde mandlige sejlere i ILCA 7, specielt set i relation til, at Dansk Sejlunion (DS) med stor succes har kunnet udvikle kvindelige sejlere, som har kunnet markere sig i toppen internationalt gennem de samme år, endda med to OL-medaljer og adskillige mesterskabsmedaljer.

Hvad sker der med alle de drenge som i ungdomsårene sejler Optimist, Zoom 8, Europe og ILCA 6 ? Hvor bliver de af og/eller hvorfor har de ikke nogen OL-drømme ? Eller, hvorfor er Dansk Sejlunion og kraftcentrene ikke i stand til at udvikle sejlere som kan lave internationale topplaceringer?

Lige nu er den bedste mandlige senior sejler nr. 115 på verdensranglisten, Andreas Krabbe-Christensen. Et enkelt lyspunkt er, at Johan Schubert på Udviklingslandsholdet i august præsterede en meget flot 11.-plads ved ILCA U21 Verdensmesterskabet, så måske er en ny stjerne på vej ?

IQ-Foil Windsurfing
IQ-Foil er ny på det olympiske program i 2024, idet den erstattede RS:X windsurfer. Windsurfing på OL-plan er nu foilende, og her skal de danske sejlere selvfølgelig omstille sig, men det gælder jo også sejlerne fra andre lande.

Windsurfing har aldrig været en disciplin, hvor Danmark har præsteret resultater på internationalt topplan i OL-disciplinerne. DS har indtil nu aldrig lykkedes med at rekruttere og gennemføre målrettede satsninger med talentudvikling i windsurfing på OL-nivaeu, selvom der har været mange talentfulde sejlere i andre windsurfing discipliner.

Den danske deltager i OL 2020 i RS:X, Lærke Buhl-Hansen er startet i den nye IQ-Foil klasse, indtil videre med relativt beskedne placeringer. I de store stævner med mange deltagere blev Lærke nr. 51 i EM og nr. 44 i Prs. Sofia Cup på Mallorca. I et mindre felt på kun 10 deltagere i Kielerwoche blev Lærke nr. to.

Lærke er på Sejlerlandsholdet i kraft af sin flotte top 10 placering ved OL 2020 (2021), og har nu haft et år til at omstille sig til den foilende windsurfing disciplin. Forhåbentlig kommer de internationale topresultater i 2023, hvor det også gælder nationskvalificering til OL. Udover Lærke er der ingen andre kvindelige IQ foil sejlere på DS Udviklingslandshold.

Der er pt. nogle unge mandlige sejlere IQ foil sejlere på Dansk Sejlunions Udviklingslandshold blandt andet Mads Jepsen, Niklas Lillelund og Johan Søe. Sidstnævnte blev i 2022 nr. 21 ved EM. Bedste danske sejler på verdensranglisten er Mads Jepsen som nr. 26.

Der er stadig lang vej til, at danske sejlere kan gøre sig gældende internationalt, dels sikre OL-kvalifikation, dels blive OL-medaljepotentielle.

Formula Kite
Kiteboarding og den foilende Formula Kite er på det olympiske program for første gang i Paris 2024.

Der er rigtig mange aktive kiteboardere i Danmark, og vi ser dem i fuld aktivitet ved mange kyster, når vinden blæser, men kapsejlads står ikke øverst på deres ønskeliste. Det eneste kiteboarding mesterskab som blev gennemført i 2021 fra Kite Freestyle.

Der er tre sejlere på DS Udviklingslandshold: Johan Beckett, Asker Becket og Emil Becket, som har deltaget i nogle internationale stævner med sekundære placeringer. Emil Becket ligger pt. nr. 78 på verdensranglisten. To andre sejlere James Johnsen og Carl Becket ligger helholdsvis nr. 46 og 49 på verdensranglisten.

Men, Beckett-drengene er rigtig gode til at sejle langt på deres Kites. Tilbage i sommeren satte de ny Sølvspilerrekord rundt om Sjælland på Kite, en præstation som kunne indstilles til Årets Sejlsportspræstation, og vinde! – Læs deres hæsblæsende beretning her, med link til gratis PLUS artikel.

Der er ingen kvindelige kite sejlere som ser ud til at ville satse på OL 2024. Så der er også lang vej til at være medaljepotentielle i disse to nye OL-discipliner, hvor det også forlyder, at med mindre du er over 1.90 cm. høj og vejer 95kg+ blandt mændene, så har du ikke en chance!

470 Mix
Her kan det siges meget kort – ingen danske sejlere har interesseret sig for denne klasse siden før 2012. Sidste gang World Sailing valgte de 10 OL-discipliner, valgte man at gøre 470 til mix disciplin sammen med Nacra 17 Mix, idet IOC har bakket op om mix discipliner i adskillige sportsgrene.

I Danmark har sejlerne foretrukket 29er som ungdomsklasse, og herefter Skiff-sejlads i henholdsvis 49er og 49erFX, hvilket måske også er meget naturligt, idet 470 er en gammeldags jolle, som blev konstrueret tilbage i slutningen af 1960’erne, og var på OL-programmet første gang i 1976.

DS strategiaftale med Team Danmark
Det fremgår af DS årsberetning 2021, at strategien omfatter fortsat drift af Elite- og Talentcentre Øst og Vest, at DS satser på fem klasser, og arbejder videre med talentudvikling i de øvrige klasser, samt at det store mål er at kvalificere otte klasser til nationskvalifikation i 2023 i Den Haag, Holland, hvor det store World Sailing fælles VM for OL-klasser sejles.

Vi har her i DEL I og DEL II fokuseret på, hvor dansk sejlsport står mindre end to år før OL 2024.

Kigger vi på samtlige klasser, er det Bådmagasinets vurdering, at Danmark vil have gode muligheder for at kvalificere fire klasser næste år, hhv. 49er, 49erFX, Nacra 17 og ILCA 6.

Men vi synes samtidig det er vanskeligt at få øje på, hvilke af de øvrige klasser som på mindre end et år, skulle kunne udvikle sig så markant, at nationskvalificering er realistisk i 2023.

For alle de klasser som ikke når sejlunions mål i 2023, vil der dog være endnu en mulighed i 2024.

Den næste ’hurdle’ for alle OL-sejlere vil være, at de – hvis klassen opnår en nationsplads - tillige skal opfylde kravene fra Danmarks Olympiske Komite, som tidligere normalt har været top 10 placeringer ved VM.

Der eksisterer samtidig en mulighed for at sende nogle meget talentfulde sejlere til OL, men kun hvis man vurderer, at de har et stort potentiale i en fortsat satsning, frem mod OL 2028.