fbpx

De danske E-jolle sejlerne henter endnu flere medaljer

Related Articles: E-jolle: Søren Johnsen vinder Master EM

Efter en herligt masters EM, med guld til Danmark (Søren Johnsen, red.) var det tid til at ungdommen kom på vandet. Europajollernes Junior Europamesterskab, hvor sejlere op til 19 år dystede om den prestigefyldte titel. 

Beretning: Kenneth Bøggild / Europajolle

Et mindre, men dog stærkt dansk hold bestående af syv drenge og to piger, under ledelse af træner Per Baagøe - var udtaget til J-EM. Ikke alle nationalt udtagne sejlere deltog, da stævnet lå datomæssigt sammen med skoleopstart.

Mesterskabet blev sejlet fra den lille sejlklub Röbel Sailing Club, på en sø i Nordtyskland. Vejr- & vindforholdende var, som til Masters EM præget af det stabile højtryk som lå over Tyskland. Det betød en hel del sol, temperaturer op til 30 grader, og desværre - i dagtimerne, absolut ingen vind.

Mange timers venten
I starten af stævnet blev sejlerne slæbt ud på søen fra morgenstunden, og forsøgt startet i absolut ingen vind. Det betød mange timers ventetid for sejlerne på vandet. Gældende for alle dage var, at i løbet af sen eftermiddag/tidlig aften kom der lidt opfriskende vind. Dog forsat præget af store områder uden, og massive vinddrejninger. Konsekvensen var at stævneledelse efter to MEGET lange dage startede med udsættelse på land, hvad for sejlerne gav dem god tid til at hygge sig, og få styrket det sociale fællesskab.

Som stævnet skred frem, stod det klart at de danske sejlere var taget til J-EM sulten på medaljer. Ikke mindst den hurtige Fredericia sejler Oscar Thule, som i andre stævner har været lige ved og næsten, mens til det nylige overstående VM lige manglede det sidste, så skarp ud. Også klubkammerat Camilla Svensson, ligeledes Fredericia Sejlklub så hurtig ud. Camilla kom til J-EM med en imponerende fjerde plads fra VM, og var på forhånd en af favoritterne til en podieplacering.

Disk - genåbnet og afvist
For Oscar var det dog ved at slutte nærmest på stævnets førstedag ved at han fik en protest fra en spansk sejler som mente at Oscar havde vendt for tæt på ham. I første omgang blev Oscar disket, hvorved hans lovende 5. plads blev konverteret til en DSQ. Et resultat som ville gøre et topresultat meget vanskeligt, med tanke på de ekstremt vanskelige forhold.

Heldigvis var der baneofficials som havde set episoden, og som kunne skabe grundlag for en genåbning af protesten. Resultatet blev at Oscar blev genindsat i sejladsen, og protesten blev afvist. Herefter leverede Oscar alene placeringer i top syv. Det betød at Oscar inden stævnets sidste dag lå til guld, med tre point ned til den efterfølgende spanske sejler Daniel Carbré. Så alt var forsat åbent...

Imponerende comeback
Camilla Svensson, Fredericia Sejlklub havde en lidt tung start på stævnets første dag, hvor hun sluttede to af sejladserne helt ude af top ti. Placeringer som betød at hun var presset op mod muren, da der var sejlere som havde lavet ene top-10-placeringer. Men da andendagen kom, så var det en forandret Camilla, som i den grad havde fået fart i jollen. Samme gjaldt stævnets øvrige dage hvor hun sejlede sig til placeringer blandt de fem første i samtlige sejladser, heraf to 2. pladser. Imponerende comeback efter hendes lidt forsigtige start. Inde stævnets sidste dag lå Camilla, med hendes imponerende serie til sølv, 2 point foran Antonia Richter, og kun 1 point op til guld.

På stævnets sidste dag blev sejlerne mødt af en fuldstændig vindstille sø, og 30 graders varme. Sejlerne blev sendt på vandet, og måtte qua den manglende vind, blev alle trukket ud til baneområdet. På vandet blev de mødt af AP, og derved udsættelse. På et tidspunkt så det ud til at der ville komme lidt luft, men inden bane kom på plads, var vinden forsvundet igen. Efter endnu mere ventetid, så traf baneledelsen den eneste rigtige beslutning, nemlig at opgive alle startforsøg, for derved at afslutte stævnet.

Jublen brød ud i den danske fleet, da det så betød at Oscar Thule havde vundet guld og Camilla Svensson sølv. To imponerede resultater, ikke mindst på baggrund af de ekstremt lette og vanskelige forhold, hvor navnlig de meget små og lette sejlere fra Spanien tidligere har skabt udfordringerne for danskerne under disse forhold. 

Hos U18 sejlerne lynede danskerne også, ved at Karoline Kiel, Kaløvig Bådelaug og Andreas Svensson, Fredericia Sejlklub begge vandt bronze i henholdsvis pige som drenge gruppen. Et imponerede resultat af de to unge sejler.

Også for Martin Olesen Kaløvig Bådelaug blev det et resultatmæssigt godt stævne ved at han, på trods af en vanskelig start med to placeringer i 30erne, sluttede på en lovende og imponerende 8. plads hos drengene.

Det næste Europajolle stævne er klassens DIF-Danmarksmesterskab, som afvikles i Faaborg sejlklub om 14 dage, 26. – 28. august 2022.

Se de samlede resultater her.

 
Kort nyt

Kom til debat: Vil Lynetteholmen sikre København mod...

Gør det selv med Torsten Rasmussen

Gør Det Selv: Udnyt vinteren - bliv klogere på nyttige projekter

Kapsejlads

Les Voiles: Stærk slutspurt sikrer Kronprins Frederik sejren

Kort nyt

Bekymret over ny bro i København

Kapsejlads

J/70 DM: KAS Racing tog for sig af retterne...

Surf

Cold Hawaii formand glæder sig over succes

★ Interview & Portræt

★ Sejlervenner skabte verdenssucces

Volvo Ocean Race

The Ocean Race: Hvad sker der?

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?