fbpx

SølvSpiler-rekorden åben for nye angreb

En modernisering af statutterne for en af Danmarks mest prestigefulde sejladser “SølvSpileren” betyder, at mindre foil-bårne fartøjer nu kan deltager. SølvSpileren er den hurtigste tid rundt om Sjælland under Farøbroerne, den stående rekord holdes af Team Carbon 3 i trimaranen Carbon 3 i tiden 14:50:44. Det første hold er klar til angreb på den stående rekord.

Det er i år 11 siden, at der senest blev slået rekord på SølvSpiler distancen rundt om Sjælland under Farøbroerne. Dengang var det Team Carbon 3 som slog til i en trimaran og kappede godt to timer af Erik Filsøs tid sat i VX40 katamaranen Angel - så “The time to beat” lyder i dag på 14:50:44. Siden da har der været enkelte forespørgsler fra interesserede, men ingen reelle forsøg.

Det bliver der lavet om på nu, når kampen om det gamle trofæ, bliver løftet ind i en virkelighed hvor sejladsen foregår på foils.

Kitesurfere på rekordjagt

Et nyt rekordforsøg på SølvSpileren har spøgt i kulissen i et par år. Faktisk siden en gruppe kitesurfere smadrede den hurtigste tid rundt om Fyn, ved at barbere 1 time og 39 minutter af den tidligere hurtigste tid på 10:07:00 sat af Erik Filsø og Co i Angel.

Efter fantomtiden rundt om Fyn på 8 timer og 28 minutter tog brødrene Anders og Thomas Beckett kontakt til undertegnede og Bådmagasinet, som i dag ejer og forvalter SølvSpileren. Formålet med kontakten var en modernisering af stattutterne så der blev åbnet for rekordforsøg for deltagelse i mindre foilbårne fartøjer.

Fra 6,1 til 14,5 knob i gennemsnit
Statutterne til SølvSpileren blev udformet i 1978 af redaktion på mediet “Båden Idag”. Det var dengang utænkeligt, at man kunne sejle rundt om Sjælland på under 24 timer. Hvilket blev afspejlet i statutterne, hvor natsejlads og sejlads i hårdt vejr var to grundvilkår som indgik i et rekordforsøg. Således var de første rekordholdere i 1978 først Erik Holmgaard Nielsen i sin Molich X-meter, Sansara i tiden 34:38:57 (gennemsnitsfart 6,1*) . Derefter Sten Beckett også i en Molich X-meter, Vores Båd, i tiden 31:24:32 (gennemsnitfart 6,8). Og ja, det er dén Sten Beckett, altså faderen til ovennævnte Anders og Thomas Beckett som havde rekorden for 44 år siden. Endelig tog Eric Quorning også i 1978 rekorden i trimaranen Quickstep i tiden 27:51:34 (gennemsnit 7,5 knob). Siden har Gert Frederiksen i Dragster og Jens Quorning i Quickstep haft rekorden i tider lige under 20 timer. Indtil de førnævnte to både, Angel og Carbon 3 kom til med gennemsnitstider på hhv. 12,6 og 14,5 knob.

Statutter markant ændret
Selvom statutterne blev opdateret i forbindelse med rekordforsøgene i 2008 og 2011 er det en markant ændring der er forbundet med 2022 udgaven af disse. Og den primære grund hertil er, at få SølvSpileren opdateret, så den er tidssvarede i forhold til foilende fartøjer. Det er ikke et grundvilkår, at når man vil slå rekorden på SølvSpiler-distancen, at man venter på det perfekte lavtryk i det mørke efterår, hvor det blæser 12-15 m/sek og hvor vinden drejer med rundt om Sjælland, så man undgå kryds.

I de nye åbnes op for en anden måde at slå rekorden. Man skal bruge stabil vind på 6 - 8 m/sek i cirka 12 timer. Så man kan starte tidlig morgen og være i mål først på aftenen på 12-14 timer. Om sommeren eller som nu i maj har man dermed ikke brug for lanterner for man går mål, før mørket falder på.

Du kan læse mere om Beckett syndikatets Ozone Race Team Denmarks helt konkret planer for et rekordforsøg på distancen her på Bådmagasinet i morgen onsdag, stay tuned...


Galleri
Kort nyt

My Song genopstået i ’ClubSwan’ sortimentet

Kapsejlads

49er, Kiel: Rask / Precht satsede alt - det kostede...

Kort nyt

Ja, hvorfor ik' - cirkus på skibet

Kort nyt

GC32, Lagos: Sehested & Co. slutter stærkt af

★ Test af motorbåd

★ Test af Bavaria SR36 - her får du et stort cockpit og masser...

Kort nyt

Norge: Kræver billigere brændstof i sommermånederne

Sejlsportsliga

Gyser i Aalborg - KDY vinder DM-ugen i sidste sejlads

★ Teknik

★ Vi har testet Orca - igen

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?