fbpx

CB66 NM: Spændning, fights og røverhistorier

Inkluder i Newsletter: Ja

Afslutningen på CB66 2017-sæson blev holdt i Halmstad, hvor der var to kæmpe titler på spil.
Ikke alene skulle den Nordiske Mester kåres, men også den samlede vinder af Nordisk Sailling League.
Ligaen kører over ni stævner fordelt på Sverige og Danmark og afsluttes ved de nordiske mesterskaber. Med 23 tilmeldte mandskaber var der lagt op til det helt store dyst.

Det bliver i familien

Halmstad er familien Hellekants hjemmebane. De har gennem mange sæsoner været forbillede for familiesejlads i CB66. Det hele startede med de Svenske Mesteskaber i 2011, og Anders har sidenhen sejlet med sine tre børn og lært dem at blive super dygtige sejlere. Mens børnene var yngre, var besætningen på fire ganske let og derfor bedst i svage vindforhold. Men efterhånden som børnene er blevet 21,19 og 17 år, klarer de sig nu flot i alle vindforhold. Familien Hellekant viser vejen for, hvorledes man lader interessen for sejlsport gå videre til næste generation.

22046861 515855288760971 3080452514848403786 n

Der var frisk vind ved stævnet i Halmstad.

Emil Erichsen måtte en tur i vandet

Lørdagens sejladser begyndte klokken 11.00 i 10 m/s fra syd-syd-øst, og selvom vindretningen var på langs af bugten, gik bølgerne højt ved starten. Men det skulle blive endnu værre. På Donatella var Emil Erichsen fra "Kurs mod fjerne kyster" sprunget med som gast i sidste øjeblik. Efter en god start, et fint opkryds og et tæt ræs ned af bakke mod DEN 164/Dirty Diana, lå vi ved bundmærket på en delt førsteplads. Her så vi dog, hvad der adskiller kapsejlads fra eventyr: Emil besluttede sig for en hurtig frisk svømmetur midt i mærkerundingen!!

EmilErichsen

Emil Midé Erichsen sejlede med som gast om bord på Donatella.

Modsat TV2 lod vi dog kameraet blive i lommen og fokuserede på at få Emil tilbage i båden. Han holdt klogeligt fast i storskødet, og vi fik ham rimelig hurtigt op og forsvarede andenpladsen resten af sejladsen. Det var nådigt sluppet for både Emil og vores placering i sejladsen.

Kæmper for at forsvare hjemmebane

Hjemmebanefavoritten, Anders Hellekant og familien (Christoffer og Rebecca), var med samlet vægt omkring 200 kg i en noget let opstilling, da yngste datter Alexandra også spiller fodbold og kalenderen karambolerede. Det gav udfordringer i "Den blå raket" (officielt “Blåls”), men med en tredjeplads i første sejlads viste de, at der blev kæmpet hårdt for at forsvare hjemmebanen.

Allerede i løbet af andensejlads friskede vinden dog op til 12-14m/s, og forholdene var temmelig udfordrende for såvel mandskab som grej. Små fejltagelser blev straffet big-time, og sejladsen var lige på grænsen af det forsvarlige. Efter lidt svensk tøven og 13-16m/s, blev tredje sejlads og resten af dagens sejladser skudt af, og sejlerne gik på land efter blot to sejladser.

Røverhistorier på land

Her var der masser af røverhistorier om hvad, der var sket på vandet. Jan Schlütter fra DEN 151/Sugar Baby var styrtet i et sving og bøjet et par ribben og smerter fra kravebenet. Det lød mere som Tour de France end sejlads.

Thomas Kryger berettede om DEN 163/XoZ havde tabt masten og dramaet med at bjærge sejl og aluminium. Det er heldigvis noget, der sjældent sker med de robuste master på CB66.

Knækketmast

Ups og super ærgerligt.

Værst var det dog gået ud over et besætningsmedlem på en svensk båd, der efter nærkontakt med bommen skulle have fire sting og en større forbinding om hovedet for at være frisk til festen.
Ellers var der lidt blandet småskader på alle både, og der blev arbejdet intenst på at blive klar til søndagens sejladser.

Fest og cognac

Anders Hellekant er også indehaver af Hotel Clarion i Halmstad. Her havde han arrangeret overnatning til sejlerne samt, ikke mindst, den vigtige gallamiddag i hotellets restaurant. For at holde sejlerne på banen, havde Hellekant lavet et effektivt rationeringssystem med to drikkekuponer per mand foruden velkomstdrink. Efter god opførsel fra alle deltagere, blev aftenen givet fri med Cognac til kaffen, og der blev givet tilladelse til yderligere proviantering.

På ITA 107/Donatella fulgte vi Camp-66 traditionen med overnatning i økologisk bomuldstelt. Der var dejligt stille på havnen, lige indtil damerne fra DEN 137/Fifty Shades vækkede os kl. 08.00 med opvisning i trailerkørsel. Tør jeg nævne, vi sprang for livet?

Søndag var vinden løjet til omkring 8-10m/s fra SSØ, og der var lovet aftagende vind i løbet af dagen. Efter tre gode sejladser var det regnskabets time. Vinder af stævnet efter fem sejladser blev forhåndsfavoritterne på Dirty Diana fra Hellerup Sejlklub. Se hele resultatlisten her.

Dirtydiana

Dirty Diana på vandet ud for Halmstad.

Det sidste stævne tæller pointmæssigt firedobbelt til Ligaen, og efter fintælling lykkedes det dermed Dirty Diana at genvinde Nordisk Sailling League. Stort tillykke til Michael Casparij, Simon Mørup-Petersen og Ulrik Andreasen. Se resultatlisten her.

Afgørelsens time

Herefter skulle det Nordiske Mesterskab afgøres mellem syv besætninger, der havde kvalificeret sig til finalen. Kvalifikationen opnås som de seks bedst placerede i ligaen samt de bedste fra stævnet.

Mesterskabet afgøres over tre sejladser, hvor alle starter lige på nul point. For at øge dramatikken er banen afkortet til den halve længde. Altså en banelængde der er cirka det halve af de allerede korte baner, man sejler i CB66 klassen. Sejladserne varede dermed 8-10 min, og dramatik kom der rigeligt af.

Første sejlads i finalen gik til Dirty Diana med Donatella og Mænd der Kvinder på de næste pladser. I anden sejlads var Dirty Dianas besætning dog løbet tør for energi og fik en dårlig start efter infight med svenske RipRapRup og dommerbåden. Sejladsen gik til Mænd der  Kvinder efterfulgt af RipRapRup og Donatella på tredjepladsen.

Inden sidste sejlads var stillingen i toppen derfor usædvanlig lige med 155,107,160 adskilt af 1 point mellem hver båd. I sidste sejlads fik vi på Donatella en super start, men Mænd der Kvinder havde lugtet et vindspring på højrefløjen og vendte resolut lige fra start ud på fløjen. Det skulle vise sig afgørende, da Søren Persson og besætning klemte sig foran ved topmærket, og da bådene 160,157,107 endte i en kæmpe klump med råb, skrig, protester og hele molevitten til følge, var det Nordiske Mesterskab afgjort med Mænd der Kvinder som vindere. Kæmpe HURRRAAAA til Søren Pehrsson, Nikolaj Bjørnholm og Nikolaj Bestle.

Efterfølgende blev alle protester mod RipRapRup afvist, men det havde også kun flyttet på 2.,3. og 4 pladserne. RipRapRup nappede sølvet og Donatella bronzen. Se resultatet her.

Samlet set tog danskerne hjem med begge mesterskaber. Dirty Diana med Nordic Sailling League og Mænd der  Kvinder med Nordisk Mesterskab, og således endte matchen med stillingen 0-2 til Danmark over Sverige som punktum på 2017 sæsonen.

Lyst til at sejle CB66?

Skulle nogen have fået blod på tanden til at sejle CB66, er der tiltag flere steder i landet. Der er Bork Sejlklub i Ringkøbing Fjord, hvor den rutinerede 39/Carte Blanche besætning søger træningspartnere. Der er ny besætning i Ebeltoft og flere både på Fyn. I Skovshoved er der to både og i Hellerup er der en meget aktiv flåde på 12 både. Sejlads er for både kvinder og mænd. Der er 100% damebåde samt blandede besætninger, og det er noget der bakkes op ved at hjælpe hinanden.

Kontakt bestyrelsen på facebook eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for info om, hvordan du kan få en tur eller købe en brugt båd relativt billigt.

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *