fbpx

Aarhus Festuge Cup set gennem en Contender-sejlers øjne

Aarhus Festuge betyder for mange østjyder masser af fest og kulturelle indslag i gadebilledet, men for contenderklassen betyder det altid kapsejlads. Klassen har altid sejlet med ved Aarhus Sejlklubs stævne i forbindelse med festugen og 2016-udgaven var ingen undtagelse. Her var 15 contendere mødt frem til kapsejlads på Aarhus Bugten.

Det var lidt færre end normalt, men årets Festugestævne faldt sammen med klassens EM, som lige nu sejles i Highcliffe i det sydlige England. Her er tre danskere med, som så naturligvis ikke var med i Aarhus. Af de tre sejlere sættes nok størst resultatmæssigt lid til Jesper Nielsen fra Aabenraa, som ved de to seneste EM’er – i Kuhlungsborn i Tyskland 2014 og Gottskär i Sverige 2012 – er kommet hjem med bronzemedaljen.

Ikke vant til transportsejlads

Contenderne havde fået plads på banen længst ude – logikken i dette var ikke helt til at se, det var jo næsten Egå Festuge, vi var til, imens kølbådene lå inde ved Aarhus. Flere var ved at komme for sent, fordi vi ikke helt er vant til, at man skal afsætte en time til transportsejlads, når man sejler i Aarhus. Til gengæld var der ikke vindspring på grund af land (men vindspring på grund af de mange skyer og byger var en del af gamet).

De to dage var to meget forskellige dage. Lørdag var der cirka seks sekundmeter det meste af dagen – altså perfekte contenderforhold. Kun i tredje sejlads ændrede det sig, da en voldsom regnbyge skyllede ind over banen. Her kom så voldsomme vindstød sammen med regnen, som for resten var så tæt, at sigtbarheden forsvandt fuldstændig, at stort set hele feltet måtte en tur i baljen efter en kæntringstur. Flere måtte også trække på land, da udstyret fik en hård medfart i bygen. Kun to joller kom igennem bygen uden udstyrsnedbrud eller kæntringer – og den ene af dem tog sig en vending i stedet for en bomning ved slagmærket. Det var virkelig en byge der var med til at alle var trætte og ømme, da vi igen fik øjne søndag. Det føltes virkelig som om, vi havde været en tur i tørretumbleren.

Søndag var en helt anden slags sejlads. Knap så gode contenderforhold. Vinden var vendt, så den kom ude fra, hvilket naturligvis betyder lidt større bølger – også selvom at vinden ikke helt var kraftig. Og at sejle contender i store bølger og let vind er svært. Særligt længere nede i resultatlisten betød denne dag store ændringer i stillingen.

Ganske som vi plejer

I toppen af resultatlisten var det ”business as usual” med Søren Dulong Andreasen fra Hellerup Sejlklub øverst på podiet. Dog lykkedes det for Jacob Skovgaard Kristensen (også fra Hellerup) at presse ham lidt. Tredjepladsen tog lokale Per Henrik Hansen sig af. Han viste sig særlig stærk i de svære forhold søndag.

Vores baneleder, Jørgen Tulstrup, gjorde et flot stykke arbejde og sørgede for, at vi trods efterårsvejret ikke blev kolde, ved at mindske ventetiden og kun satte de nødvendige udsættelser ligesom banerne var af en god længde – måske lige første sejlads søndag undtaget, men det kom bag på os alle, at vinden flovede så meget. Fra contenderklassen skal der lyde en stor tak til baneledelsen og Aarhus Sejlklub for at gide lægge rammer til vores fritidsaktiviteter.

Resultater fra Aarhus Festuge stævnet findes her.Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?