fbpx

Dystre ting i årsberetningen for Danboat vers. 2

Inkluder i Newsletter: Ja

Artikelindeks

 

Sejlmager Jan Hansen fra Quantum Sails havde som formand for Danboat den tunge pligt at aflægge beretning på Danboat version 2's første ordinære generalforsamling i Fredericia 30. november 2012.

Formanden startede med at byde velkommen og takke for det store fremmøde. Som Jan Hansen udtrykte det: "Jeg syntes det vidner om en branche med et godt kollegialt sammenhold i disse svære økonomiske og politiske meget ugunstige tider".

Sandheden 2012 er desværre brutal for hele det maritime erhverv. Nedgang over hele paletten hos bådbranchens aktører, ulykkerne vælter frem, Oveni danskernes manglende lyst til at bruge penge, der næsten har halveret salget på et år, slås mange bådhandlere med SKAT.

Jan Hansen var hudløs ærlig; "Jeg skal nok undlade at komme med spådomme for 2013, men meget værre end 2012 kan det næppe blive? eller kan det? I Folketingets skatteudvalg havde Danboat i onsdags foretræde. Budskabet var enkelt: Vedtages stigningen vil salget af nye både blive halveret – altså en gang til".

De rige sejlere skal betale

Afgiften vil desuden medføre, at frafaldet af sejlere vil stige kraftigt. Alt sammen koster det arbejdspladser i den maritime branche. Udfordringen er, at politikere i regeringen ikke tror på Danboat.

Sejlsporten er blevet offeret i en omgang "symbol" politik - i et kapløb om vælgerne mellem SF og Socialdemokratiet med Ønskelisten, som Jan Hansen har døbt Enhedslisten, som bisidder. Formanden sluttede dette punkt med at citere Frank Aaen fra Enhedslisten: "De rige sejlere skal betale".

Jan Hansen udtrykte håb for det bedste for erhvervet, men økonomisk skal medlemmerne ikke forvente for meget af de næste 12 måneder. Ved foreningens etablering sidste år, besluttede bestyrelsen at drive Danboat uden fastansatte.

Den valgte bestyrelse tager sig af alle de opgaver, som tidligere lå i et sekretariat med 2-3 ansatte. Formanden erkendte åbent, at selvom bestyrelsen virkelig gør deres bedste, sætter det naturligvis nogle begrænsninger for, hvad de kan overkomme. Derfor opfordrer bestyrelsen også medlemmerne til at bidrage, men stiller i samme åndedræt et krav til et personligt tilsagn om en arbejdsindsats – frivillig, utaknemmelig og ulønnet.

Kan ikke lade være med at blande sig i udstillingerne

Bådudstillinger blev den lille sten, der væltede den gamle brancheorganisation. I oplægget til det nye Danboat var enighed om, at udstillinger skulle Danboat absolut ikke blande sig i.

Virkeligheden er, at det ikke er muligt at blande sig uden om. Det er et spørgsmål om at skaffe medlemmerne den bedste placering og den bedste pris. Men kostbar lærdom er, at Danboats drift ikke skal være økonomisk afhængigt af tilskud fra udstillinger. Danboat vil koncentrer sine aktiviteter om nogle ganske få udstillinger.

Danboat har lavet en aftale med Messe C om den kommende udstilling, der er til februar 2013 og en udstilling i Bella i de lige årstal – første gang i 2014. Alene, at der er våbenhvile mellem Fredericia og Bella er hele kontingent til Danboat værd, fortæller formanden. Danboat kipper med flaget for det store arbejde Michael Floor har gjort 2 år i træk med den flydende udstilling i Egå. Det er et prisværdigt initiativ, og det er Michaels plan at flytte udstillingen til Københavnsområdet i 2013.

Svært at komme af med de ældre både

Der kan foresat sælges brugte både, men priserne er faldet mellem 30 – 50 % ... de ældre sejl- og motorbåde skal meget langt i pris for, at de kan blive solgt. Det har været et større og stigende salg af både til Sverige, idet den svenske krone er steget med ca. 20 %, hvilket har gjort bådene billigere i Danmark for dem. Ny bådssalget er næsten gået i stå, da der foresat findes stort udvalg af nyere brugte både til salg i hele Europa.

I den tyske momssag er der nu afsagt dom i 2 nye sager i Landsskatteretten, en bådforhandler og en Caravan forhandler som med dommerstemmerne 3 -1 er blevet dømt til at betale dansk moms på et ganske stort beløb. Sagerne er anket til Landsretten, sandsynligvis bliver den anket til Højesteret uanset udfaldet. SKAT opfordrer alle involverede til at søge om at få tysk moms retur, som en delvis kompensation for det danske momskrav.

Sluttede med at citere Churchill

Den lange formandsberetning afrundede formanden med at citerer Winston Leonard Spencer Churchill: "En pessimist ser altid problemer I enhver udfordring; En optimist ser altid muligheder i ethvert problem". Formanden bad medlemmer om at huske citatet, når skyerne er kulsorte og kunderne usynlige i 2013.

Læs hele Formandens beretning på næste side.




Seneste nyheder

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima






Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *