Sweden Yachts konkurs


Det er den klassiske, skandinaviske, havgående cruiser-tradition som har været bærende hos Sweden Yachts.

             Det er den svenske avis Bohusläningen der fortæller, at det traditionsrige værft nu lukker, som nok et offer for finanskrisen. Siden 1976 har Sweden Yachts stået for klassisk skandinavisk bådebyggerhåndværk i den tunge ende, både hvad angår økonomi og deplacement. <br />


60 ansatte
Siden september sidste år har værftet været igennem en reorganisering, i et forsøg på at redde virksomheden. Men i går mandag var det slut for de omkring 60 ansatte. Konkursen ventes at slå hårdt i den lille svenske by Stenungsund, der ligger i Bohuslän på den svenske vestkyst.

America's Cup start
Her har man bygget 25-30 både årligt, i de sidste år særlig fokuseret på custom-made luksusbåde i størrelsen 40-80 fod. Den første båd man byggede, var i øvrigt den herostratisk berømte, svenske America's Cup båd "Sverige" i 1976. "Sverige" nåede helt til udfordrer-finalen i 1977 ved Newport, Rhode Island, hvor svenskerne tabte til Australia. Nu, godt 30 år senere, taber værftet altså til den verdensomspændende økonomiske nedsmeltning. De mange solide både, som Sweden Yachts nåede at bygge, lever dog videre, formentlig i generationer endnu.