fbpx

European Yacht of the Year: Hvilken båd er Europas mest specielle? Du kan stemme

Related Articles: European Yacht of the Year 2024: Hvem vinder blandt Flerskrog?, European Yacht of the Year 2024: Hvem tror du vinder - deltag i afstemningen, European Yacht of the Year 2024: Hvem tror du vinder i Family Cruiser kategorien
Inkluder i Newsletter: Nej

Så får du her sidste artikel af fire, hvor du kan være med til at stemme. Det er vist ikke gået vores trofaste læseres næse forbi - det er på lørdag aften den 20. januar, at den internationale jury, hvor Bådmagasinet har sæde, afslører hvem der vinder de prestigefyldte priser i konkurrencen European Yacht of the Year 2024.

Bådene er nøje udvalgte efter først at have været på en ”shortliste” (ca. 50 både), siden nomineret (21 både) og endelig er det reduceret til fire vinderne i kategorierne: Luxury Yacht, Family Cruiser, Flerskrog og altså nu i denne artikel Special Yacht. 

Vinderne i de enkelte kategorier blev fundet efter først intensive testsejladser og siden intense diskussioner mellem de 12 jury-medlemmer, hvor der langt fra var enstemmighed i alle kategorier. 

Men som alle ved - en ting er anmeldernes professionelle smagsdomme en anden er ”folkets” røst. Vi spørger derfor nu jer, vores brugere, om hvem I mener bør vinde på lørdag den 20. 

Den sidste kategori – Special Yacht
Special Yacht rummer ofte mindre trailer-både, men gennem tiden har der også været foilende både, flerskrogsbåde og mange andre meget forskellige koncepter og i år er ingen undtagelse. Kategorien viser nye tiltag og tendenser, da der eksperimenteres mere blandt de mindre værfter end hos de store serieproducerede. 

Syv både fra fire lande
Her er de nominerede både i kategorien: Hollandske Bestevaer 36 - franske Cape Cod 767 - hollandske Saffier SE24 lite - ungarske Flaar 24 - hollandske Pointer 30 - svenske Shogun 43 og endelig franske Sun Fast 30 OD.

Bestevaer 36

bestevaer 36 sailing lfr6629 ludovic fruchaud

Bestevaer 36 er værftets hidtil mindste båd. En ægte ekspeditionsbåd i lommeformat. Dermed spares der materialer og energi i produktionen, hvilket reducerer klimapåvirkningen. Størrelsen på 36 fod er ud fra en erkendelse baseret som årtiers sejlerfaring om hvordan den optimale ekspeditionsbåd skal skæres i forhold til den kundebase Bestevaer henvender sig til. Den sejler godt. Det føles trykt og sikkert være alle steder om bord. Der findes ikke andre værfter, der laver både i denne størrelse til besejling af havene ved polerne. Båden er bygget af 63% genbrugsaluminium, sejlene er af Elvstrøms bæredygtige EKKO-dug, træet er Rubinia og båden har en 15 kW el-motor, med dieselgenerator som rækkeviddeforlænger. 

Trods sin ringe størrelse kommer den med et stort prisskilt – 5.127.597 kr. koster den.

Cape Cod 767 

rosewest cape cod 767 aboard lfr9093 ludovic fruchaud

Værftet Rosewest med base i Bordeaux bevæger sig med Cape Cod 767 fra retrodesign til futuristisk design med minimalistiske linjer. Båden kan nemt trailes, det tager to timer at rigge den til. Sammen med en vægt på 1100 kg er det realistisk at tale om sommerferie med båden på krogen efter bil til sejladser på søer, bugter og fjorde. Den sejler godt og har en stribe godt gennemtænkte og veludførte features så som en opklappelig cockpitdørk der bliver til cockpitbord og el-påhængsmotor på vippebeslag.

Båden koster 1.020.823 kr.

Saffier SE24 lite 

saffier se 24 sailing ludovic fruchaud lfr2281

Det hollandsk værft har gennem årene satset på klogt design og stilfuldt håndværk. Det har placeret Saffier på toppen af markedet for dagsejlere. Spørgsmålet er om den lille SE 24er kan løfte arven? Den sejler godt og var sjov i de store indkommende bølger i ved Port Ginesta. Dermed leverede, hvad dens frække udseende lover – stort potentiale på både kryds og læns. Båden er enkel at betjene og præcis på roret. Til transport ud og ind af havnen har den el-motor, der oplades via solpaneler på fordækket.

Pris 643.193 kr.

Flaar 24 

flaar 24 ludovic fruchaud lfr3720

Flaar 24 er et ungarsk designet lavet til inshore-racing på Balatonsøen og dermed sagt kom den på arbejde i søerne ud for Port Ginesta, hvor der hurtigt kom 2 reb i storsejlet. Takket være sit kulfiberskrog og -rig vejer den kun 750 kg. Det gør den sjov at være om bord på og den kommer lynhurtigt op at plane. Den har køjer om læ så dagsejleren kan bruges som weekend-sejler, når vejret er godt. Flaar 24 har en elektrisk spindeldrevet vippekøl.

Prisen starter ved 605.968 kr. 

Pointer 30

pointer 30 sailing lfr8561 ludovic fruchaud

Båden er tungere end de ovennævnte dagsejlere. Med 2.400 kg skal man have en solid bil for at traile den. Den indeholder også både wc, kogeplader, køleskab og et mindre skrivebord. Man mærker vægten, når man sejler – den er fortsat sjov, men bliver hængende i vandet. Båden er ideel ikke bare som weekend-cruiser, men også til længere tursejladser for to til tre personer. Det er en smuk og konventionel båd at se på, hvilket også gør den ærlig for den leverer 100% hvad den lover.

Båden koster fra 1.155.828 kr. 

Shogun 43

shogun 43 ludovic fruchaud lfr9204

Her er en ægte Special Yacht - 43 fod, 6.500 kg (skrogvægt på 1190 kg) og et krydsstel på 118,8 m2. Skroget, der er bygget i 100% kulfiber er smal sammenlignet med trenden i markedet. Og overraskelserne stopper ikke her. For om læ er den fuldt apteret naturligvis med sandwich laminerede aptering. WCet om bord er naturligvis i kulfiber. Det er en stor fornøjelse at styre båden, der både er stiv og responsiv. Den er én, blandt mange. Den er bygget hos Linjett i Sverige og henvender sig til købere uden mange begrænsninger - heller ikke i budgettet. Bådmagasinet var blandt de allerførste til at sejle båden, som du kunne læse om i #585 der udkom i juni 2023. 

Prisen starter ved 10.813.888 kr

Sunfast 30 OD

jeanneau sun fast 30 od lfr1306 ludovic fruchaud

Jeanneau prøver med dette projekt at lykkes med det Dehler ikke for alvor formåede med den ellers potente Dehler 30 OD. Det handler om en klassebåd til offshore-sejlere – en båd der er større end en Mini 650er og mindre end en Class 40. En offshore one design-båd til en overkommelig pris. Vi er fans af ideen og båden, der sejler godt, ser godt ud, har et velfungerede cockpit og et brugbart indre og til cruising. Med sine 2.700 kg er den lidt tung, men den føles ikke sådan, når man er om bord.

Prisen starter ved 1.327.977 kr. 

Deltag i afstemningen herunder - hvilke båd syntes ud bedst om?

Stem på din favorit Special Yacht
Udvalgte artikler *