Nanostål - fremtidens nye supermateriale

Forestil dig en fremtid med arealer af næsten usynlige solceller på bådens ruf, mast og sejl, og at du via en app på kortplotteren lige kan trimme belastningenindividuelt på hver enkelt stag eller vant. Plus at du kan hejse storsejlet automatisk via rig-app'en. Ja, vil du nok sige. Det vil man også kunne i dag, men så læs lige lidt videre. Dette er en helt anden og ny teknologi, som vi kun står på tærsklen til at forstå og udnytte i praksis.

I dette fremtidsscenarie trimmer vi nemlig ikke med hydraulik eller el-motorer, men alene ved at påvirke selve staget, vantet eller faldet med elektriske impulser. Det er bare en realistisk fremtidsfantasi over, hvad vi som sejlere kan opnå engang i fremtiden med nanostål, bestående af milliarder af ekstremt tynde, miljøvenlige og ufattelig komplekse kulstofnanorør i tovværket, den stående rig og som ultratynde bøjelige overfladebelægninger, der kan opsamle solenergi og omdanne den til strøm.

nano 15

Sådan ser det ud, når de 0,25 mm høje kulstofnanorør trækkes ud til lange fibre.

Der er dog lang vej tilbage med selve udviklingen af praktiske produkter med de mikroskopiske tråde af kulstofnanorør, som ildsjælen og nano-ingeniøren Jens Vinther fra Aarhus som den eneste i Europa kan producere.

Det sker i hans eget forskningslaboratorium Carbon Nano Europe i Risskov. Her dyrker Jens Vinther små lodretstående skove af kulstofnanorør, og spinder den til næsten mikroskopiske prøver af nanoståltråd. Disse testtråde sælges til videre forskning og test på større virksomheder. Hidtil er det kun lykkes at fremstille disse prøver som 85 cm lange, viklede tråde hos Carbon Nano Europe, og en af de kommende udfordringer er at udvikle maskiner til produktion af større mængder af højere skove af kulstofnanorør med den nano-teknologi, Jens Vinther anvender.

Hertil og ikke længere...

Læs resten af artiklen ”Nanostål - fremtidens supermateriale" i Bådmagasinets december udgave 2015.

Er du abonnent og logget ind, kan du læse hele artiklen under "Mit Bådmagasin - artikler for abonnenter". Er du ikke logget ind kan du gøre det her

Er du ikke abonnent på Bådmagasinet, men ønsker at være det, kan du tegne et online årsabonnement for 499 kroner her. Du kan naturligvis også få leveret Bådmagasinet direkte i din postkasse, køb trykt abonnement her (der findes flere at vælge i mellem).

Begge abonnementstyper giver adgang til:

  • De 12 næste numre af Bådmagasinet online. (leveret direkte i din postkasse ved trykt abonnement). Hente Bådmagasinet til tablets (iPad eller Android) eller læs det direkte på PC skærmen
  • Låste artikler - kun for abonnenter.
  • Stort online-arkiv med Bådmagasinet fra 2010 og fremefter (72 online blade).
  • Mulighed for at benytte shoppens specielle tilbud til abonnenter - spar op 65% på udvalgte varer.

Ønsker du blot at købe denne ene artikel, kan du også gøre det her på sitet.

Køb artiklen - "Nanostål - fremtidens supermateriale". Køb artiklen og få den som PDF fil - lige til at læse med det samme.