SKAT jagter sejlere med ’fri båd’

Artikelindeks

 

Så er SKAT igen gået på jagt efter sejlerne – denne gang er det ’fri båd’, idet man mener at statskassen går glip af store millionbeløb. Samlet for alle frie goder som hus, sommerhus, bil, jagt, jagthytte, lystbåd m.v. mener man at der mangler 1 mia. kr.

Sidst det offentlige – læs politikerne – mente de kunne tjene 40 mio. kr. på at hæve afgiften på lystfartøjsforsikringer fra 1 % til 1,34 %, og dermed skulle sikre 40 mio. kr. mere i statskassen gik det helt galt.

Den daværende skatteminister, Holger K. Nielsen nægtede at lytte til fornuftige argumenter fra mange side, og brugte endda forkerte argumenter i sin iver for at bringe sit lovforslag igennem. Resultat blev, at statskassen kom til at mangle 35 mio. kr. i forhold til de budgetterede 40 mio. kr., fordi sejlerne har nedjusteret kaskoforsikringssummerne, opsagt kaskoforsikringer og/eller måske flyttet forsikringer til udlandet.

Fire gange højere afgift på lystbåde end sommerhuse

Hvis du har et sommerhus frit til rådighed, så skal du betale 0,5 % i skat pr uge af sommerhusets værdi.

Hvis du har en lystbåde frit til rådighed, så skal du betale 2 % i skat pr. uge af bådens værdi !!!

Hvorfor i alverden er det fire gange så dyrt at have en lystbåd til rådighed som et luksussommerhus ?

Ja, det er aldrig lykkedes at få en ordentlig forklaring på dette fra nogen politikkere – hverken den ene eller anden side af Folketingssalen. De fleste forsøg på forklaring savner fuldstændig logik, og bliver ikke andet end politisk forklaring, som bunder i misundelse og en fuldstændig fejlagtig oplevelse af at det kun er de superrige der har råd til at sejle.

At have stillet en lystbåd til rådighed til en værdi af 1 mio. kr. skal åbenbart koste det samme i skat, som at have stillet et 4 mio. kr. luksussommerhus til rådighed – hvor er logikken og retfærdigheden i dette ?

"Lighed for loven" er et grundlæggende princip i en retsstat, det vil sige, at loven gælder på samme måde for alle, uanset social status mv. Men princippet gælder åbenbart ikke i skattelovgivningen, når man beskatter borgerne - her er politiske holdninger åbenbart vigtigere end en retfærdig lovgivning.

SteltonCup plakat foto Luffe4004_530

En lystbåd (som frit gode) til en værdi af 1.500.00 kr. giver fx. en indkomst på 1.560.000 til beskatning på et enkelt år - det er fire gange så meget som et luksussommerhus (arkivfoto)

Hvad er reglerne for ’fri båd’ ?

Hvis du som direktør eller hovedaktionær har rådighed over selskabets lystbåd, skal du betale skat af bådens værdi – uanset om du bruger den eller ej. En fri båd kan derfor blive en dyr fornøjelse

En lystbåd, som selskabet ejer, er skattemæssigt en dyr ordning, og man kan få en ubehagelig overraskelse, hvis man ikke fra starten har været opmærksom på at værdien skal indberettes til SKAT.

”Værdien af en fri lystbåd for et helt år ender på 104 % af bådens værdi. Alligevel ser vi selskaber, der ejer en lystbåd, som er til rådighed for hovedaktionærerne hele året rundt”, siger underdirektør i SKAT Steen dePlace Hansen.

Regningen kan altså blive meget dyr: En lystbåd til en værdi af 1.500.000 kr. giver fx en indkomst på 1.560.000 kr. til beskatning på et enkelt år.

Særlige regler, når du selv bestemmer i firmaet

Man skal være særligt opmærksom på beskatning af fri båd, hvis man er hovedaktionær eller direktør med bestemmende indflydelse på din egen aflønning.

”Når du har afgørende indflydelse på din aflønning, skal du betale skat af båden, så snart den er til rådighed. Det gælder uanset om du benytter den eller ej, og som udgangspunkt gælder det, at du har båden til rådighed hele året”, forklarer Steen dePlace Hansen.Kort nyt

Krydstogt i danske farvande til sommer

Kort nyt

Vinteropbevaring: Bådejere i klemme

★ Tursejlads

★ UFO’er til søs: Hvor farlige er de?

World Sailing

Faktacheck påviser usandheder: Natorp kommenterer

Udvalgte artikler *


Produktnyt