fbpx

Politiet dukkede op på Bådmessen – de havde en god nyhed med

Inkluder i Newsletter: Ja

Antallet af bådmotortyverier er faldet drastisk i Sverige over de seneste ti år, og tallet er stadigt faldende. Det er den gode nyhed, som svensk politi har medbragt til Bådmessen i Gøteborg, som slutter på søndag - den 12. februar.

Politiet har deres egen stand på messen, hvor de søger frivillige til bådsamarbejdet, der skal forhindre tyverier af især bådmotorer og -udstyr. Samtidig kan de nu pege på effektiviteten af dette samarbejde:

I 2022 blev er stjålet 25 procent færre bådmotorer i landet sammenlignet med 2021. Men sådan har det ikke altid været.

For ti år siden var Vestsveriges sejlsport præget af meget tyveri, især af bådmotorer. Det var dengang, at projektet Båtsamverkan blev født - et samarbejde mellem sejlklubber, politi, beredskab og forsikringsselskaber. Nu er det så blevet tid for 10-års jubilæum.

- Da vi startede projektet i 2013, havde vi omkring 600-700 bådmotortyverier årligt i region Vest. I dag har vi omkring 200. Det er en kæmpe reduktion. Projektet fungerer, fordi vi er mange, der samarbejder og forebygger kriminalitet sammen, siger Thomas Andersson ved politiet, regionskoordinator for region Vest.

Samarbejdet betyder blandt andet, at bådejerne holder øje med hinandens både og er opmærksomme på, hvem der færdes i området, hvor bådene ligger. Desuden at medlemmerne nemt og hurtigt kan kommunikere med politi og beredskab. SMS, Facebook og Twitter er kommunikationskanaler, der bruges med succes.

- Båtsamverkan har været en afgørende faktor for at nedbringe antallet af tyverier af især bådmotorer. I dag er projektet blevet til en massebevægelse, der aldrig ville have eksisteret, hvis ikke man havde taget initiativet for ti år siden. Det har skabt et fællesskab i branchen mellem politi, forsikringsselskaber og sejlklubber. Derudover er det fortalervirksomhed, der er nået til Rigsdagen. Toldvæsenet har fået øgede beføjelser til at stoppe formodet kriminalitet ved grænsen, hvilket er utroligt godt, fordi tyvegodset normalt bliver ført ud af Sverige, siger Mats Eriksson, administrerende direktør i Sweboat.

I 2022 blev der anmeldt 1153 tyverier af bådmotorer. Det viser den seneste statistik fra Det Kriminalpræventive Råd i Sverige. I løbet af året er tyverierne faldet med 25 procent i forhold til 2021, hvor der blev anmeldt 1.529 tyverier af motorer. Tyverierne i 2022 har hovedsageligt fundet sted i kvartal to og kvartal tre.

- Tyverierne er faldende, men der er stadig tre stjålne motorer om dagen. Tyverierne medfører store omkostninger og på grund af manglen på komponenter har leveringstiderne for en ny motor også været lange, siger efterforsker Viktor Eklöf hos Larmtjänst.

En 300 hk motor koster cirka 500.000 SEK at erstatte. For en bådmotor med cirka 150 hk er omkostningerne cirka 200.000 SEK og for en motor med 50 hk er omkostningerne cirka 100.000 SEK.

Larmtjänst skriver i en pressemeddelelse, at politiregion Stockholm er mest ramt af tyverierne, men også dér er tyverierne faldet markant. I 2022 blev der anmeldt 396 tyverier af motorer, hvilket kan sammenlignes med 632 tyverier i 2021, et fald på 35 procent. Også hos Larmtjänst peger man på det frugtbare samarbejde mellem bl.a. bådejere, politiet, marinehandlere, sejlklubber og forsikringsselskaberne.

- Gennem fælles kriminalitetsforebyggende arbejde, men også en øget forståelse for identifikation, vigtigheden af skrog- og motornummer og godshåndtering er det lykkedes at opnå denne positive udvikling, siger Viktor Eklöf.

Ifølge efterforskeren er det vigtigt, at arbejdet med Båtsamverkan fortsætter, men også udvikler sig for at fastholde den positive udvikling, der ses i statistikken.

Bådmessen er Vestsveriges største mødested for mennesker i bådverdenen, og over 90 procent af messens besøgende har adgang til en båd. Det gør Bådmessen til det oplagte mødested for at præsentere samarbejdsprojektets resultater.

Antal bådmotortyverier i Sverige


2018: 2510
2019: 2270
2020: 1733
2021: 1529
2022: 1153

Antal bådmotortyverier region Vest

2018: 616
2019: 455
2020: 313
2021: 287
2022: 199

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *