Rapport: Bornholmer Expressens radar overså lystfiskerbåd

Bump, hvad var det mon? Nå, der er intet at se på radaren!  Nogenlunde sådan var reaktionen hos besætningen på broen på katamaranfærgen Express 1 en tåget formiddag den 10. maj i år.  Færgen var ti minutter forinden, klokken 10.26, afsejlet planmæssigt fra Rønne mod Ystad.

Men der burde have været noget at se på radaren.

For færgen havde med en fart på 33,9 knob påsejlet en polsk lystfiskerbåd med tre besætningsmedlemmer og ni tyske lystfiskere om bord. Lystfiskerbåden Baltic Condor lå stille. Der var problemer med motoren. Katamaranfærgen dukkede ud af tågen i høj fart, og lystfiskerbådens skipper havde kun ti sekunder til at undvige.

Mand over bord
Da færgen ramte, krængede lystfiskerbåden så pludseligt og kraftigt, at en person faldt i vandet, en anden person fik alvorligere kvæstelser og andre fik mindre knubs.

Passager på færgen så påsejling
Det var altså nogle passager på færgen, der havde set kollisionen og råbt op. Færgen blev standset, og kaptajnen tilkaldte hjælp over Lyngby Radio. Han og overstyrmanden kunne fortsat ikke se det skib, de havde påsejlet. Hverken visuelt på grund af tågen eller på

...
Vil du læse mere? Log ind
Bliv abonnent og få fuld adgang til vores artikler
Ønsker du Båd Magasinet ? Se hele udvalget af abonnementer