Skærm-sejladsen kommer

Computerspil er en voksende idræt, med professionelle spillere som tjener millioner. Nu kommer Virtual Reality (VR) også til sejlsporten. En ny og interessant rekrutteringsplatform for nye sejlere er på vej.

Forfatteren af denne artikel startede med at sejle i 1979, iført regntøj, i en træt Optimistjolle med et sejl, der føltes som den blødeste silke mod huden. Siden har sejlads stort set været en hovedbeskæftigelse, på den ene eller den anden måde. Jeg har dykket ned i de fleste afkroge af sejlsporten, og det er meget længe siden, jeg har oplevet at være en hjælpeløs nybegynder, når det kommer til at sejle.
Så måske var det på tide. At prøve på at klare noget man er dårlig til, styrker ens karakter.

Research
Det hele startede med at jeg skulle skrive den her artikel om e-sejlads. Altså, den du er ved at læse lige nu. Den handler om computerspil, hvor man sejler. Man spiller på en skærm, ligesom man gør med fodbold, kampsport, motorsport og så meget andet.
Computerspil med sejlads har jeg aldrig nogensinde prøvet. Og nu blev jeg ligesom nødt til det, som et led i min research. Det lød sjovt, og med min omfattende sejlererfaring, var jeg tryg ved, at det nok skulle gå rigtig godt. Jeg skulle nok vise de bumsede, skærmafhængige teenagere hvordan man kommer hurtigt rundt en bane i en sejlbåd.

E-sport er professionel idræt
Vi vender tilbage til mit personlige møde med skærmsejlads om lidt. Lad os først kigge nærmere på selve fænomenet:
E-sport, det vil sige computerspil, er allerede en stor idræt på verdensplan, med professionelle spillere, der tjener millioner på at deltage i turneringer. Det er kæmpestort, og det bliver større og større. Virtual Reality – VR – er på fuld fremmarch på flere og flere områder. Så langt er vi ikke helt endnu med sejlsport. Men de første skridt er taget. World Sailing startede den første officielle sæson i 2018, med turneringen "e-sailing World Championship".

Fra spil til Mini Transat
Computerspil kan også få en betydelig rolle i fremtiden, når det kommer til rekruttering af nye sejlere. Det er allerede ved at ske. Et godt eksempel er franske Stan Thuret, som vandt Mirabaud Sailing Video Award sidste år. Thuret er en ung mand som kommer fra filmbranchen, og han gennemførte Mini Transat i 2017. Det er ikke nogen lille præstation – man sejler 6,5 meter lange, ekstreme og planende både fra Frankrig til Karibien, uden elektronisk navigation. Og man gør det helt alene.

Lærte at sejle på en skærm
Du kan nemt finde Stan Thurets fascinerende video-klip på Youtube. Han er ung, og hans sejlerkarriere startede foran en skærm. "Jeg lærte regler og grundprincipper ved at spille", fortæller han. "Det var der det hele startede. Så fik jeg lyst til at prøve det i virkeligheden, og begyndte at sejle i Mini-klassen, som er meget aktiv i den del af Frankrig hvor jeg bor."  Nu, få år senere, er han altså semiprofessionel sejler.

Betydelig rekruttteringsplatform?
Stan Thurets historie er ikke unik. I tiltagende grad kommer der nye sejlere til vores sport, som oprindelig fangede interessen, lidenskaben og den basale kundskab ved at spille computerspil. Og vi har kun set begyndelsen. I fremtiden kan e-sejlads altså blive en betydelig rekrutterings-platform for nye sejlere. Specielt når det gælder børn og unge. Erfarne sejlere kan desuden træne færdigheder via spil, som kan fungere som simulatorer.

Sejl her og nu
Fordelene er indlysende, i en tid hvor folk har småt med tid, og ting skal være nemt tilgængelige. Sejlads på vandet er en ret udstyrstung aktivitet. Man skal bruge en båd, sejl, specielt tøj og så videre. Det er tidkrævende at komme på vandet, og det kræver som regel en del indledende investeringer. Sådan er det ikke med e-sejlads. Stik hånden i lommen, fisk din telefon op, og tap på et ikon. Eller log på din laptop eller tablet, og du er i gang. Det kan gøres lige med det samme – og stort set hvor som helst og når som helst. Det koster hellere ikke noget, med mindre man vælger at tilkøbe særlige services i spillet.

Virtual Regatta
Virtual Regatta er den førende platform for e-sejlads, med mere end en million spillere verden over. Der er en inshore og en offshore version: Inshore kan man sejle Nacra 17 og Star. Offshore kan man sejle med i de store offshore race, Jules Vernes Trophy, Route du Rhum, Volvo Ocean Race og så videre. En digital version af Vendée Globe sidste år havde 485.000 deltagere.
Det er også Virtual Regatta som leverer spillene til store, professionelle kapsejladser som Volvo Ocean Race, Vendée Globe, Extreme Sailing Series og Star Sailors League.

Sejlerskole først
Det var netop Virtual Regatta jeg bestemte mig for at prøve, som en del af min research. Fuld af selvtillid oprettede jeg en profil, og loggede på.
Først var der en lille "sejlerskole" – man skulle igennem nogle øvelser, for at få styr på de vigtigste regler, samt hvordan man styrer i forhold til vinden, runder mærker og så videre. Spillet har fem øvebaner, man skal igennem. Allerede her dumpede jeg et antal gange. Der var knapper på tastaturet som lige skulle læres, og en bane som lige skulle overskues. Til sidst lykkedes det. Jeg bestod sejlerskolens fem punkter.
Nu kunne jeg slippes løs på selve spillet, og sejle mod andre.

Captain Wetass
Jeg valgte inshore – Nacra 17, den lille foilende tomands katamaran som bruges til OL. Captain Wetass, som jeg havde valgt at kalde mig selv, mærkede straks en lille puls-stigning. De kropslige fornemmelser mindede om dem jeg kender fra en ægte startprocedure. Wow, det her er spændende! Jeg var opslugt med det samme.
Der var en otte-ti konkurrenter på linjen, deres profilnavne kunne ses på skærmen. Det var virkelige mennesker. Jeg forestillede mig at de var knægte med bumser, som aldrig havde sejlet i virkeligheden. Og nu skulle de få klø. For her kom en der virkelig kunne sejle!

Starten
Bådens svingradius sad ikke helt i skabet, for at sige det mildt. Man skal bruge piltasterne ret præcist, for at ramme ordentligt. Når starten gik, havde jeg rodet mig op på den forkerte side af dommerskibet. Jeg kunne ikke falde af hurtig nok, og starten gik totalt i fisk. Da jeg omsider kom afsted, var konkurrenterne et pænt stykke foran. Men alligevel ikke mere, end at det sagtens kunne indhentes. Jeg var optimistisk.

Hvor er de andre?
Man får oplyst sit VMG, det vil sige den fart man laver i lige linje mod mærket. Så det skulle gerne være nemt at finde ud af hvor højt eller lavt til vinden det ideelle spor ligger. Men det spor var ikke så nemt at finde. At overskue banen på skærmen var hellere ikke så let. For nu at gøre en lang historie kort: Captain Wetass endte med at passere et bundmærke på den forkerte side, og derefter miste orienteringen. Hvor var banen? Hvor er mållinjen? Hvor er konkurrenterne?
Og lige der, i et øjeblik af total fornedrelse, postede en af mine konkurrenter en emoji på min skærm, sammen med en forkortelse jeg ikke kendte. Han var sandsynligvis allerede i mål. Meningen var klar: Haha, hvad fanden laver du?

Læringskurve
Jeg nævner det bare for at sige, at der altså er en læringskurve involveret, også her. Og indfødte online-mennesker, født i dette årtusinde, har en fordel, som selv 40 års sejler-erfaring ikke kan matche.
Men jeg er slet ikke færdig. Lige så snart jeg er færdig med artiklen her logger jeg på igen. Så skal de bare se.

Denne artikel vil også blive publiseret i magasinet BÅD - udgave nummer 547 som er på gaden ultimo januar. Naturligvis tilført yderligere, så...stay tuned.


Her er fem sejler-spil

Virtual Regatta
Det officielle World Sailing spil, med eget verdensmesterskab. Virtual Regatta er det førende spil i verden, og det som bruges af Volvo Ocean Race, Vendée Globe og de øvrige store race. Findes både i App Store og Google Play.


eRegata
Her kan du vinde rigtige præmier, og sejle kapsejlads i J70. Spillet involverer avancerede effekter som vindskygge, periodiske vindskift, polardiagram og så videre. Findes både i App Store og Google Play.Top Sailor
Prisvindende simulator med god grafik. Sejltrim, manøvre, kapsejlads. Forskellige vindforhold. Navigation. Man også sejle motorbåd. Findes kun til Android (Google Play).


Sailboat Championship
Du sejler mod computeren, så ingen "live" konkurrenter. Højt niveau på grafik. Valg mellem mange forskellige både. Findes kun til Android (Google Play).


Tacking Battle
Spil hvor man bruger vindskift aktivt til at vinde kapsejladsen. Taktisk og strategisk spil for folk som har sejlererfaring, kender til vindskift og kan de viktigste kapsejaldsregler. Findes både i App Store og Google Play