fbpx

Konflikthåndtering i klubber & medlemmets rettigheder

Inkluder i Newsletter: Ja

 

Den 14. januar i det nye år afholder Dansk Sejlunion et kursus i ´Klubledelse og konflikthåndtering’. Udover almindelig klubledelse, krav til vedtægter m.v., bliver der sat speciel fokus på konflikthåndtering. Det har altid været en vigtigt ting som leder i en klub, og den blev i 2013 og 2014 aktualiseret i forbindelse med en eksklusionssag i Gråsten Sejlklub, der blev behandlet i DS Ordensudvalg og derefter DIF’s ankeinstans.

Læs nedenfor om denne sag, hvilket kan give sejlere og klubber indsigt og forståelse for processen i en sådan sag.

Tilmeldingsfrist den 7. januar - tilmelding HER

Konfliktpyramidens hemmeligheder

På kurset bliver kursisten introduceret til kon­fliktpyramidens hemmeligheder, og man lærer om krav i forbindelse med eksklusioner.

Det er vigtigt at sikre den gode stemning i klubben – nu har du bedre værktøjer til at opfange og håndtere konflikter i opløbet, så de ikke udvikler sig. Og hvis det mislykkes, så ved kursisten mere om, hvordan man tackler det videre forløb med eventuel eksklusion på en sober og rigtig måde.

Det er en god ide, at klublederne får en god baggrund for at takle problematiske sager i klubberne, således at man ikke ender i eksklusion af medlemmer, som kan være et drastisk skridt, især i en sejlklub hvor der ofte er en havneplads knyttet til medlemskabet, eller hvor det er den eneste sejl-, surf-, tursejler- eller motorbådsklub ”i miles omkreds”.

DS Ordensudvalg ophævede en eksklusion

Dansk Sejlunions Ordensudvalg afsagde tilbage i 2013 en kendelse i en sag (1/2013), som fik ”sindene i kog” i Gråsten Sejlklub, hvor klubben havde ekskluderet en sejler, som efter klubbens opfattelse efter gentagne irettesættelser stadig ikke ville følge klubbens anvisninger.

Klubben havde fulgt de beskrevne procedurer i vedtægterne, dvs. først en beslutning i bestyrelsen (12/4-2012), derefter en behandling på klubbens generalforsamling (20/3-2013)

DS Ordensudvalget ophævede klubbens eksklusion, idet man mente at medlemmets ageren havde haft en karakter, der efter udvalgets opfattelse ikke kunne berettige til en eksklusion. En DS-klub er pligtig til at rette sig efter en sådan afgørelse.

Bådmagasinet anmodede Dansk Sejlunion om at få tilsendt kendelsen, gerne i anonymiseret form, men dette blev ganske uforståeligt afvist af sejlunionen.

Det undrede Bådmagasinet sig over, idet Dansk Sejlunion tidligere har gjort kendelser tilgængelige for eksempel denne sag fra et Yngling VM - hvor linket dog ikke virker længere. 

Appelleret til Danmarks Idræts-Forbund

Gråsten Sejlklub appellerede Ordensudvalgets kendelse til DIF-Idrættens Højeste Appelinstans den 20. november 2013, som har behandlet den som sag nr. 21/2013.

Appelinstansen afsagde kendelse den 18. februar 2012, hvor DS Ordensudvalgs kendelse fra november 2013 blev stadfæstet.

Appelinstansens fandt ikke grundlag for at tilsidesætte de bevismæssige vurderinger, som DS Ordensudvalg havde foretaget i sagen på baggrund af parternes fremmøde og sagens øvrige vurderinger.

Appelinstansen fandt heller ikke grundlag for at tilsidesætte det skøn, som DS Ordensudvalg har udøvet over karakteren af medlemmets adfærd, og den retlige kvalifikation af, om denne adfærd kunne danne grundlag for en eksklusion.

Bådmagasinet anmodede DIF om at få fremsendt kendelsen. DIF havde ikke nogen problemer med at sende den i anonymiseret form.

Læs hele DIF Appelinstansens kendelse

Forslag til DS generalforsamling

Gråsten sejlklub var tydeligt utilfredse med kendelserne DS og DIF, og fremsatte derfor et forslag til DS generalforsamling i foråret, hvor essensen var, at man ville reducere Ordensudvalgets kompetence til at afgøre klager fra medlemmer, klubber, m.v. iht. til Dansk Sejlunions vedtægter.

Klubben truede samtidig med at melde sig ud af Dansk Sejlunion, hvis man ikke kunne finde en for Gråsten Sejlklub tilfredsstillende løsning på sagen.

Der udspandt sig en langvarig diskussion på generalforsamlingen, som endte med at Gråsten Sejlklub trak forslaget, idet DS bestyrelse i det kommende år ville ”arbejde med rammerne for håndtering af personsager i klubberne”.

Generalforsamlingen pålagde DS bestyrelse til ”at gennemføre en dialog med DIF, der skal revidere klubbernes selvstyre. Formålet er at sikre medlemsforeningerne størst mulig egen bestemmelse i relation til interne forhold. Med rammer menes bl.a. standardvedtægter, administrative procedurer og rådgivning af medlemsforeninger fra såvel DS og DIF.”

Problematikken blev i foråret drøftet mellem DS bestyrelse og Ordensudvalget, hvor Ordensudvalget tilkendegav, at de ikke forventer, at den juridiske ramme kan blive ændret. Sejlklubbernes beslutningskompetence vil fremover være, som den er i dag. Man skal ikke forvente, at der bliver ændret på muligheden for at få prøvet afgørelser fra Ordensudvalget. Udvalgets holdning skal formentlig ses i at disse regler er fælles for alle DIF forbund.

Bådmagasinet erfarer, at der endnu ikke er fundet løsninger på spørgsmålet, og at dette fortsat drøftes blandt andet mellem DS bestyrelse og Ordensudvalget. Det må forventes, at der vil blive udsendt en redegørelse til DS generalforsamling 2015.


 

Medlemmernes rettigheder helt afgørende

Kort fortalt har idrætten, dvs. klubber, specialforbund og DIF etableret et system som skal sikre, at specielt medlemmernes rettigheder bliver varetaget på en betryggende måde, især også i forbindelse med potentielle eksklusionssager:

  • Klubbernes vedtægter skal indeholde en præcis procedure for behandling af eksklusionssager, hvor medlemmet skal have ret til at forsvare sig, både overfor bestyrelse samt generalforsamling
  • Et ekskluderet medlem kan anke en eksklusion til DS Ordensudvalg, hvor reglerne er givet for alle forbund af DIF; Ordensudvalgets medlemmer er IKKE valgt af DS bestyrelse, men direkte af DS generalforsamling.
  • En part som er utilfreds med DS Ordensudvalgs kendelse kan appellere denne til DIF-Idrættens Højeste Appelinstans.

Idrættens regler er baseret på almindelige retslige principper, og skal sikre især medlemmets rettigheder, således at en klubbestyrelse ikke kan ekskludere et medlem uden gyldig grund.

Eksklusioner er altid alvorlige, og derfor skal der naturligvis være tungvejende årsager til eksklusion af et medlem, og medlemmet skal have gode muligheder for at forsvare sig, både overfor klubbens bestyrelse og generalforsamling, samt ikke mindst at få afprøvet en beslutning i en klub hos Dansk Sejlunion. Herefter kan hver af parterne få prøvet sagen hos DIF, hvis man er uenig i kendelsen.

Forhindrer civile retssager

Idrættens ”eget retssystem” er særdeles kompetent, både hos DS og DIF, og dette har i de fleste tilfælde betydet, at sagens oprindelige parter ikke har været igennem langvarige og dyre retssager ved offentlig domstole.

Hvis man, som bl.a. Gråsten Sejlklub ønsker, fremadrettet fjerner kompetencer fra DS Ordensudvalg, vil det risikoen være, at flere klubmedlemmer i fremtiden kan risikere at blive ekskluderet, uden mulighed for at få prøvet sagerne indenfor Idrætten – hvor det heller ikke koster noget for nogen af parterne at få sagerne behandlet.

Man skal være opmærksom på, at der sidder advokater og jurister i både DS og DIF’s appelinstanser, og sagerne bliver behandlet efter almindelige retslige principper, så forventeligt ville en afgørelse hos en civil domstol ikke blive væsensforskellig. Bortset fra at det civile system ikke har viden og erfaring samt forståelse for idrættens verden.

Det er ikke første gang at en klub har udmeldt sig af Dansk Sejlunion, fordi man ikke ville acceptere DS Ordensudvalgs kendelse. Men her har snarere været tale om magtfulde bestyrelser, som reelt ikke vil varetage medlemmernes rettigheder, men har ’set sig sure’ på enkeltpersoner, som måske har været besværlige – men det er ikke eksklusionsgrund at man er ’besværlig’, har en anden opfattelse end bestyrelsen, og måske er lidt eller meget insisterende.

I 2011 meldte Bådelauget SW sig ud af Dansk Sejlunion efter at DS Ordensudvalg havde underkendt to eksklusioner som uberettigede i klubben. Gad vist hvor mange andre medlemmer klubber efterfølgende har smidt ud, og som ikke har haft en mulighed for at få prøvet sin sag ?

Medlemmets rettigheder er helt essentielt i en forening, dels fordi en forening er en demokratisk organisation, dels fordi der er specielle rettigheder knyttet til medlemskabet, dels fordi idrætten i væsentligt omfang er støttet med offentlige midler via bl.a. Folkeoplysningsloven.

Så mon ikke det nuværende system – der er opbygget gennem mange år – er det bedst muligt for idrætten ?

Det bliver spændende at erfare, om sagen fra Gråsten Sejlklub kan få Danmarks Idræts-Forbund til at ændre reglerne for hele dansk idræt ?

Hvordan ankes en sag til DS Ordensudvalg ?

Bådmagainet har været på DS hjemmeside for at prøve at finde information om, hvilke muligheder et medlem har for at anke for eksempel en eksklusion. Det er lidt svært at finde, men ligger under "Om Dansk Sejlunion -->Organisation --> Udvalg" - Her er de direkte links:

Læs om DS Ordensudvalg

Vejledning vedr. behandling af sager i DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG