fbpx

En mand og hans båd:

Inkluder i Newsletter: Ja

Genopdagede sportsfiskeriet
”Det er ikke noget nyt, at jeg er glad for at fiske,” fortæller Søren. ”Jeg har fisket, siden jeg var fire år. Det var ganske vist kun med en møtrik fra min fars værktøjskasse, når vi var ude at sejle. Men jeg fandt hurtigt ud af det selv. Så blev fiskeriet glemt, ind-til jeg begyndte at sælge Bayliners Trophy- modeller til trollingfiskerne. Det var dog utroligt, som de mennesker gik op i at fiske. Så jeg blev nysgerrig og blev inviteret med ud. Før jeg kom på den tur, havde jeg kun én interesse: Arbejde. Men jeg var så heldig at løbe ind i en af de ’store’ trollingfiskere, Allan Riboe fra Hvidovre Sport, som har en urolig evne til at fortælle stille og roligt, hvad det hele går ud på.
Jeg var solgt!”
Søren Engstrøm har været motoriseret lystfisker i fire år, men er allerede kommet vidt omkring.
”Jeg var så heldig at komme med i en uofficiel klub, der hedder ’Sjakket’, der fisker sammen. Det er folk, der virkelig går op i lystfiskeri, så vi tager sammen af sted på fisketure til f.eks. Åmål ved Vänern. Der kan vi leje tomandshytter med fælles køkken til 75 kr., så når vi er 30-40 mand af sted, så er det både billigt og hyggeligt.
Blandt de store oplevelser er at gå efter ’Guldlaksen’ fra Simrishamn, der er sådan et førsteklasses arrangement. Der er en vandrepokal og en førstepræmie på 10.000 kr. Men det hele styres suverænt af havnefogeden, Jan, som kræver at alle har VHF-radio i båden, og at den er åben. Han kommunikerer med os hele dagen: ’Hvor er I, har I fanget noget? - De fanger derovre!’ Og så kommer han løbende med vejrudsigten.
Herhjemme har vi f.eks. påskestævnet i Hvidovre som et at højdepunkterne i foråret. Det vigtige ved stævnerne er, at man møder en masse andre lystfiskere og får råd og ser nyt grej og bytter tips. Det er en vigtig del af at være lystfisker. Det, der gør en god lystfisker er, at man er god til at lytte og interesseret i at prøve en masse ting af.”

Verdens næstestørste barracuda - 30 kilo!
”Det skønne ved at være optaget i ’Sjakket’ er, at der ikke skal være ret mange chancer for godt fiskevejr, så ringer telefonen: ’Og hva’ så, skal vi fiske eller ej?’ Det kan være to-tredages ture eller endagsture på Øresund. Vi kan sagtens finde på at køre til Rungsted en aften og overnatte i bådene for at komme tidligt ud at fiske næste morgen.”
Ind imellem krydrer Søren Engstrøm de hjemlige ture med fiskeferier til udlandet.
”Jeg rejser med Allan Riboe, der er en utrolig rejsearrangør. Altid gæsterne først og arrangøren i baggrunden. Vi har været i Kenya, hvor jeg fangede en 100 kg marlin i Det Indiske Ocean. Det tog tre kvarter at lande den. Sikke en oplevelse, men jeg tror man skal være lystfisker for rigtig at forstå det. Jeg har også fanget verdens næststørste barracuda, et ordentligt bæst på 30 kg med nogle store hugtænder. Jeg tænkte meget på at få den udstoppet, men det var ikke muligt, så jeg må nøjes med det billede, vi kunne tage af den.
Men det behøver ikke være så fornemt. Vi tager skam også på put and take fiskeri. Hvis det blæser for meget til at tage på vandet, kan vi stå i læ og fiske ved en sø. Det er måske lidt nedvurderet, men jeg kom da hjem med en ørred på 9 kg fra Ørsted Ørredvand. Det vigtigste er, at man kommer ud med fiskestangen et par timer og får slappet af og tømt hovedet for alle dagens begivenheder.
Sådan en dag på vandet, hvor vi har hygget os og fanget nogle fisk, det er fremragende afslapning. Man er helt sig selv herude. Mobiltelefon er forbudt, og det er heller ikke god tone at have selcall på sin VHF. Det er total afstressning. Man kommer hjem med følelsen af, at man har fået en vitamin-indsprøjtning på ... flere liter!”

Alle kan få glæde af trollingfiskeri
”Det gode ved lystfiskeri er, at det ikke kræver særlige forudsætninger,” siger Søren Engstrøm. For nylig kom en mand og sagde: ’Det dér trollingfiskeri, det ser herligt ud. Kan du ikke lave sådan en fiskebåd til mig?’ Vi købte er fint sæt, monterede det hele og jeg tog med ham ud og viste ham til rette. Manden havde gættet rigtigt. Han er lystfisker. Han kommer hjem gang på gang og stråler. Han er lykkelig!
Det behøver heller ikke være dyrt at være trollingfisker. Man kan starte med en lille Askeladden 445 med 50 hk firetaktsmotor. Den kan jeg sælge til 89.900 kr. med trailer. Og man behøver jo ikke starte med mange downriggere og tyve stænger. Tværtimod anbefaler de dygtige trollingfiskere, at man starter småt og stille og roligt lærer grejet at kende og opstiller sine egne ideer om, hvad man vil med det. - Men husk, at en rigtig trollingbåd, den skal stå på trailer. Det er kernen i det hele, at man kan vælge, hvilken havn man vil gå ud fra. Når jeg ser en båd på trailer tænker jeg: ’Der står friheden!’
Personligt er det en særlig gevinst for mig, at lystfiskeri passer utrolig godt sammen med at arbejde i bådbranchen. Om sommeren er der for travlt i forretningen til at dyrke nogen hobby. Men om vinteren er der tid og højsæson for fiskeri, og så kan jeg sagtens tage af sted to-tre hverdage.
Og så er det jo skønt at jeg har en kæreste, der en gang imellem siger: ’Skal vi ikke tage ud og slappe af på vandet?’ Du kan tro, jeg kan få fundet traileren i en fart. Sidste gang var vi ovre ved Skanör og kom hjem med tre fine torsk. Og så er det jo heldigt, at madlavning, er en anden stor hobby, jeg har. Når jeg har set Rex Hunts bedrifter på Discovery, så følger ham den tykke, hyggelige kok, Johnny Hewittsons med sine moderne fiskeretter. Det er lige min smag.”










★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *