fbpx

Aarhus Sejlklub mangler en formand - vi har set nærmere på den skrantende frivillighed

Related Articles: Århus Lystbådehavn: Hærværk og utryghed – rådmand går ind i sagen
Inkluder i Newsletter: Ja

Man hører oftere og oftere, at klubber og idrætsforeninger har svært ved at finde frivillige til klubbens bestyrelse, udvalg og andre aktiviteter. Hvad skyldes det? Hvordan kan det løses? Her på Bådmagasinet har vi set nærmere på udfordringen.

Aarhus Sejlklub, havde generalforsamling den 26. januar, men ingen stod i kø for at overtage formandsposten, efter den afgående formand Ib Tranberg. Klubben har indkaldt til en ny generalforsamling den 9. marts, hvor generalforsamlingen genoptages mhp. blandt andet valg af ny formand samt øvrige bestyrelsesmedlemmer. Den nuværende formand og bestyrelse fortsætter indtil da.

På generalforsamlingen i slutningen af januar støttede medlemmerne bestyrelsens forslag til budget, hvor der blandt andet er afsat midler til at styrke klubbens sekretariat med henblik på at løfte en del af de opgaver, som hidtil har ligget på formanden. Hensigten hermed er, at arbejdsopgaven for en ny formand bliver væsentlig mindre end hidtil.

3700 mails og 100 møder på et år
Ib Tranberg blev valgt som formand for Aarhus Sejklub i september 2021, hvor han afløste Jørgen Ringgaard. Dengang fortalte han om årsagen til, at han sagde ja til posten:

”Det der fik mig til at sige ja til rollen som formand for Aarhus Sejlklub, er de politiske udmeldinger om, at Aarhus skal være Nordeuropas bedste sejlsportsby, det vil jeg gerne være med til at realisere, og jeg synes også, vi er godt på vej i kraft af et godt samarbejde med forskellige aktører i byen. Jeg tror på, at det stigende fokus, der er på sejlsporten vil gøre, at vi sammen finder de nødvendige løsninger i form af en helhedsplan for havnearealerne og et godt samspil med de mange forskellige aktører/interessenter.”

Nu kun halvandet år senere trækker han sig fra posten og ønsker at overlade ’rorpinden’ til en ny formand. Årsagen er den alt for tidskrævende indsats som formand for klubben. Ib Tranberg fortæller til TV2 Østjylland, at formandsjobbet er alt for tidskrævende som frivillig, idet der er masser af visioner for havnen og mange aktører og interessenter. Han har lavet en opgørelse over, hvor meget tid han har brugt på formandsposten, og det seneste år har han skulle forholde sig til 3700 mails og har deltaget i mærmere 100 møder i 2022.

Ib Tranberg er pensionist og tidligere direktions- og bestyrelsesmedlem i 11 virksomheder, men arbejdsbyrden som formand kom alligevel bag på ham, og han siger til TV2 Østjylland:

”Jeg tænkte, at det kunne jeg strukturere mig ud af, men det er mere tidskrævende, end jeg havde forestillet mig. Og det er ikke, fordi folk er onde eller på grund af surhed eller bitterhed, men jeg vil gerne have mulighed for at være mere i vores hus i Portugal, og vi har en søn der bor i Indien, hvor jeg også gerne vil være.”

To formænd med arbejdsopdeling
Bestyrelsen i Aarhus Sejlklub taler line nu om alternative løsninger til udfordringen med at finde en formand. 

En af mulighederne kan være at have to formænd med forskelligt ansvar og opgaver. Endvidere kan den ene tage over, hvis den anden er væk. 

En anden mulighed er, at bestyrelsen etablerer et forretningsudvalg med repræsentanter for bestyrelsen, og som forestår de løbende driftsopgaver i klubben. Endvidere overvejer man, at give hvert bestyrelsesmedlem ansvar for hver sin afdeling i klubben. Der kan også blive tale om at sænke ambitionsniveauet, uddelegere opgaverne eller, tilføre flere ressourcer.

Svært at finde frivillige
Langt de fleste sejlklubber i Danmark er baseret på frivilligt arbejde. En enkelt undtagelse er KDY, som har 11 fuldtidsansatte. En del andre større klubber har måske en enkelt medarbejder som løser sekretariats- og regnskabsmæssige opgaver. Men i hovedparten af klubberne er det frivillige som løser alle opgaver.

Den enkelte klub må selvfølgelig tage dialogen med sine medlemmer om, hvordan man kan skabe de bedste forudsætninger for at løse alle de opgaver som klubben har i forbindelse med drift og aktiviteter for medlemmerne, og ikke mindst hvordan man kan tiltrække medlemmerne til disse opgaver.

I en rapport om foreningslivet i Aarhus Kommune (ekstern pdf, red.) angives, at formænd for foreninger fremhæver, at det at rekruttere frivillige vil være en af de primære udfordringer i de kommende år. Hver tredje forening oplever, at det er svært at finde frivillige bestyrelsesmedlemmer. 

Endvidere fremhæves det i rapporten, at det at være organiseret i et udvalg appellerer ikke til mange under 50 år. På den anden side vil mange gerne sidde med en specifik opgave selv. Det kunne se ud som at man skal flytte fokus over på, at man hjælper hinanden som medlemmer, og ikke at frivillige hjælper bestyrelsen.

Motivation for at deltage i frivilligt arbejde
På den anden side angives i rapporten, at to ud af tre medlemmer i foreningerne finder det naturligt, at man hjælper med forskellige arbejdsopgaver, når man er medlem af en forening. Så det handler måske også om, at klubledelserne sætter fokus på at tilrettelægge opgaverne i klubben, så de appellerer til de faktorer, som motiverer til at deltage i frivilligt arbejde, og her nævner rapporten en række motivationsfaktorer (% angiver svarfordelingen): 

  • Hvis det lyder sjovt (33%)
  • Hvis det giver mulighed for socialt netværk og fællesskab (28%)
  • Hvis jeg blev spurgt (22%)
  • Hvis jeg får mulighed for at gøre brug af mine kompetencer (13%)
  • Hvis jeg lærer noget nyt og får nye færdigheder (12%)
  • Hvis jeg kan bruge mine faglige kompetencer (9%)
  • Hvis det styrker mit CV og jobmuligheder (7%)
  • Hvis jeg får inspiration til mit frivillige arbejde/trænerarbejde (7%)
  • Hvis jeg kan komme på kursus (4%)

Når det gælder om at tiltrække frivillige, peger DGI på fire motivationsfaktorer til frivillighed:

nødvendighed - indflydelse - personlig udvikling og socialt netværk – alle kan være lige gode. Men for langt de fleste medlemmer starter det med relationer, gode relationer. For har man ikke kendskab til hinanden, kan man ikke rekruttere de rette mennesker. Så klubberne skal have stor fokus på at styrke relationerne mellem klubmedlemmerne.

Professor på Syddansk Universitet, Bjarne Ibsen siger om foreningslivet:

”Idrætsforeninger bliver ofte fremstillet som sårbare, fordi de er drevet af frivillige, men sådan er det ikke. I virkeligheden er frivilligheden et billede på den styrke, der er ved idrætsforeninger og den måde de drives på.”

På DGI’s hjemmeside kan man blive klogere på, hvordan man kan tiltrække og motivere frivillige – Sådan tiltrækker I flere frivillige - her kan man læse om 1) Frivillighedsstrategi, 2) Fødekæden, 3) Klub frivillig og 4) Spørg rigtigt. Endvidere kan man få inspiration fra andre foreninger, ligesom der også gives gode råd om, hvordan man kan få has på potentielle konflikter.