5 særlige ting ved andet kryds

Artikelindeks


Det første særlige aspekt, er at feltet er mere spredt på andet kryds. Det betyder, at det oftest er længere vej frem til de både du ønsker at passere. Det er ligeledes gerne flere meter bagud, til konkurrenterne der befinder sig den vej. Med mindre du er med helt i front, er det gode chancer for at der er både foran, som er så pas langt fremme at de er gode indikatorer på hvordan vinden er længere oppe på banen. Check dem for at få et indtryk af vindretning og tryk!

Længere kryds, større risiko
Det andet særlige, er at andet kryds ofte er længere end første. Bundmærket bliver ofte lagt længere nede end startlinien, og det resulterer i et længere kryds. Et længere kryds betyder laylines, som ligger længere væk fra hinanden. Det betyder større separation mellem bådene. Og det betyder igen større potentiel risiko. Det bliver vanskeligere at dække modstanderne af. Og mindre vindskift får større konsekvenser. Potentialet for at angribe bådene foran, er bedre, på trods af at afstanden i meter ofte er større. Det er sådan, fordi det er muligt at skabe større separation, og dermed en større ”vægtarm” ved vindskift. Det kan selvfølgelig gå begge veje, men mulighederne er større når krydset er længere - både for en stor gevinst, og et stort tab.

Risikovurdering
Den tredje gode grund, er at du er nærmere mål, end du var på første kryds. Det ændrer sandsynligvis din vurdering af hvor meget risiko du er villig til at tage. Er du tilfreds, er tiden inde til at minimere din risiko, og blive mere i midten af banen, eller på den side hvor de fleste af bådene bag befinder sig. Er du utilfreds, er du nok tilbøjelig til at spille lidt højere, og sejle mere på kanterne – og med mere separation til konkurrenterne.

Forstyrrelser i begyndelsen
Nummer fire er, at begyndelsen af andet kryds kan være præget af flere forhindringer i form af forstyrret vind og sø fra de både, der stadig er på læns. Det kan også være svært at komme til venstre efter runding, fordi du skal sejle på bagbord halse, og bådene på læns kan meget vel være styrbord-både. Det betyder, at man på første del af krydset ikke har helt ”frit slag”.Kapsejlads

Danmark Rundt: Frostboksen & Team fik en på opleveren

Kort nyt

Dame Award: Sailserver nomineret til eftertragtet pris

Kort nyt

Sidste udkald: For børn på fregatten Jylland 

★ Artikel

★ Maserati 150S: Født på vandet

Produktnyt

Oscar – anti-kollisions udstyr hædret ved indtog på det...

Nye både

EYotY: Hallberg Rassy stiller med stærk båd

Kort nyt

Tak Michael - og naturligvis tillykke...

Udvalgte artikler *