fbpx

Mere tryk på læns

Inkluder i Newsletter: Ja

Artikelindeks


Vind og strøm er selvfølgelig ret vigtige parametre. Men i klasser, hvor båden har potentiale til at plane, er bølger meget vigtige på læns. Enhver kan se, at forskellen i fart mellem en båd der planer, og en der ikke planer, er stor. Større fartforskelle oplever vi stort set ikke i kapsejlads! Derfor er det indlysende, at der er rigtig mange meter at tjene, hvis man kan bringe sin båd i en position, hvor den kan plane mere end de andre.

Overhalingsbane
Det kan den selvfølgelig, hvis man kan skære mere mod vinden end de øvrige – også derfor er det vigtigt at bomme på vindskiftene. Men båden planer også betydelig mere – og ikke mindst ved en lavere vindstyrke – hvis bølgerne er større, og/eller kommer i en bedre vinkel til kursen. Store gevinster kan hentes – dog i sjældne tilfælde – hvis man kan skære lidt mere ud til den ene side end hovedfeltet, og dermed komme ud i farvand, hvor der ikke er land til luvart, eller hvor det er længere væk. Så er bølgerne lige pludselig større. Det er virkelig en ”overhalingsbane”!

Modstrøm?
Der er dog en fejlkilde her, som det er godt at være opmærksom på. Hvis strømmen går mod vinden, kan der graves nogle meget flotte bølger op. Men det går desværre ikke så hurtigt at sejle i dem, af grunde som burde være indlysende. Så hold lige øje med det!

Private bølger
”Private bølger” er særlig gode, fordi du ikke behøver at dele dem med de andre. I kategorien private bølger hører især dem der kommer fra forbipasserende motorbåde og skibe. De kan være en god hjælp, hvis de kommer i den rigtige vinkel. Gør de ikke det, kan du til en vis grad justere din egen kurs, så det passer bedre. Husk at en god surf opvejer mange meter ekstra distance!

"Den planende halse"
De mere ”naturlige” bølger kommer heller ikke altid samme vej som vinden. Der kan være en vinkel, som gør det muligt at surfe på den ene halse, men ikke så godt på den anden. Er vindstyrken sådan, at den aktuelle bådtype lige akkurat sejler på planingstærskelen, og kun skal have en smule hjælp for at surfe af sted over stepperne, så er jagten på de største bølger ret vigtig. Når du ankommer til et pust, eller snarere omvendt: Når et pust ankommer til dig – så er det godt at bomme, hvis man ikke i forvejen er på den ”planende halse”. I det hele taget kan det anbefales at gøre alle mulige anstrengelser, for at befinde sig på den rigtige halse, i de største pust der bevæger sig hen over banen.









Havne

Havnefoged søges i Sydsjælland

★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *