Det tager ikke lang tid at få propellen ren med de rette remedier.

Ren propel – få opskriften her

25-10-2018 11:28 Katrine Bertelsen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

På Facebook er der hvert efterår en lang snak om, hvordan man bedst renser rurer af propellen. Få opskriften fra eksperten her.

Det behøver hverken at koste dyrt eller være hårdt arbejde, at få fjernet rurer fra propellen. Målet er at få en fin glat overflade, som rurer har svært ved at sætte sig fast på. Rurer er lavet af kalk, derfor skal der syre til.

Mekanisk afrensning, hvor der f.eks. bruges stålbørste på en boremaskine frarådes af salgschef Lars Østergaard fra Gori Propeller, da det slider og ridser propellen unødigt. Propellen har ikke godt af det, og den mister sin glatte, effektive overflade. Man kan bruge en malepind af træ eller lignende til at skrabe det værste af, men det er lidt unødvendigt, da syre er meget effektivt, siger Lars Østergaard. Herunder får du Lars Østergaards opskrift:

Saltsyre

Køb en flaske 32% saltsyre* og lav en blanding af 50% saltsyre og 50% vand. Læg propellen i blød i en spand natten over, og skyl efter med rent ferskvand.
De modige kan bruge ufortyndet saltsyre, men så tager det ikke mere end 20-30 minutter.

HUSK at, man må ikke komme vand i syre, altid omvendt. Først vand i spanden, så syre!

Kan du ikke lide probate midler som stærk syre, kan du gribe det lidt blidere an. Det tager længere tid, men det virker.
Læg propellen i en spand med almindelig ufortyndet husholdningseddike, og lad den ligge i 12-24 timer. Skrub lidt på den undervejs med en børste. Skyl den i ferskvand når den er ren.

PS: Husk at afmontere propellen med det samme, når du er kommet på land. Foldepropeller er dyre og er et yndet bytte for tyveknægte.

*Syre har en ph-værdi på ca. 1. PH-værdiskalaen går fra 0-14, hvor 0 er skrap syre og 14 er stærkt basisk. Begge dele kræver gummihandsker og beskyttelsesbriller, da de ætser.

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer