fbpx

Må båden stå i haven?

Inkluder i Newsletter: Ja

Det er nemt og bekvemt at have båden stående på matriklen vinteren over. Men er det tilladt?

I nogle havne er landpladsen sparsom, derfor er det nærliggende at opmagasinere båden hjemme i haven. Men det er ikke sikkert, at det er tilladt i din kommune. Flere kommuner har nemlig forbud mod at parkere båden på egen grund. Det er oftest af æstetiske årsager, at båd, bil eller campingvogn ikke må stå på matriklen da man frygter, at det skæmmer kvarteret.

Tjek regler for lystbåde i lokalplan eller tingbog

Det er lokalplanen og/eller en tinglyst servitut på din grund, der bestemmer om du må eller ej, men det kan også være, at grundejerforeningen har indført særlige regler eller retningslinjer for kvarteret. Du kan søge lokalplaner på den fælles offentlige planportal eller på din kommunes hjemmeside. Tinglysninger finder du på tinglysning.dk.

Forskel på forbud fra sted til sted

Det varierer i de forskellige lokalplaner, hvordan et forbud er formuleret. I nogle står der, at campingvogne, lystbåde og lignende ikke må opbevares eller oplagres inden for lokalplansområdet, mens det i andre ikke er tilladt på ubebyggede arealer. Ved ubebyggede arealer skal forstås de dele af grunden, som ikke er dækket af hus, garage, carport og lignende.

Regler for placering, hvis det er tilladt

Er der ikke forbud mod at have båden stående på din grund eller særlige retningslinjer, som skal være opfyldt, kan du stille den, hvor du vil, uden at holde en bestemt afstand til skel.
Du må også gerne beskytte båden mod vind og vejr med almindelig afdækning, men opfører du en mere bygningslignende form for overdækning, betragtes det i byggelovgivningen som et udhus, og dermed gælder bygningsreglementets regler.

Det kan koste en bøde

Vælger du at have en lystbåd stående på din grund, selvom det ikke er tilladt, kan kommunen på baggrund af en klage fra fx dine naboer vælge at give dig et påbud om at fjerne den. Fjerner du den ikke kan du i henhold til § 64 i planloven få en politianmeldelse, som i sidste ende kan resultere i både bøde og sagsanlæg.

Kilde: Bolius









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *