fbpx

Historisk kutter bliver totalt renoveret

Inkluder i Newsletter: Ja

De fleste af os har heldigvis kun læst om det i historiebøgerne - om denne fantastiske heltemodige indsats folkene om bord på Gerda III udførte under anden verdenskrig. De modige mænd og Gerda III var med til at redde mange tusinde jøder fra Hitlers regime, ved at sejle dem i sikkerhed i Sverige.

Denne skønne kutter fra 1928 fungerede inden som leveringsskib til fyrtårnene, hvor den pendlede i Østersøen med forsyninger. I 1943 fik båden dog en anden og livsvigtig opgave.

I september 1943 oplyste en tysk embedsmand, at man var ved at planlægge ’afrejsen’ for samtlige Jøder der var bosiddende i Danmark – en sidste rejse til tyskernes dødslejre!

Nogle snarådige sømænd handlede hurtigt, så i oktober 1943 blev der skabt en underjordisk flåde af små fartøjer, der startede deres livsreddende hjælp ved at sejle de danske jøder til Sverige, heriblandt Gerda III.

Aldrig opdaget

Ifølge Mystic Seaport Museum, så var det den 22-årige Henny Sinding og tre andre besætningsmedlemmer, som gemte 10-15 personer ad gangen i Gerda III's lastrum.

De lod som om de ville sejle kutteren på en af deres sædvanlige forsyningsture, men i sidste øjeblik ændrede de kurs til svensk farvand. Selv om hun blev bordet mange gange af tyske officerer, blev hendes menneskelige last aldrig opdaget. Operationen reddede 96 procent af Danmarks jødiske befolkning.

Gerda III blev til sidst doneret til Museum of Jewish Heritage i New York, men i dag er hun i under kyndig opsyn og vedligeholdes af Mystic Seaport Museum i Mystic, Connecticut. Museet arbejder nemlig i øjeblikket på en fuldstændig og komplet restaurering af Gerda III.

I denne video, fra Mystic Seaport Museum, kan du høre mere om Gerda III's historie.

 

 




Seneste nyheder





Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet

Kort nyt

De er der ikke endnu – men når de kommer...

Kort nyt

Flot donation øger sikkerheden i Roskilde

Kort nyt

Tun-feber i Helsingør – billetterne er revet væk

Kapsejlads

Anne-Marie Rindom skadet - misser Hyéres!





Udvalgte artikler *