fbpx

Dansk eventyrer på ekstrem rekordsejlads: Sejler rundt om Ny Guinea i kano

Inkluder i Newsletter: Ja

Den 36-årige danske eventyrer, Thor F. Jensen, har begivet sig ud på et ekstremt og farligt rekordforsøg – verdens første sejlads hele vejen rundt om verdens næststørste ø Ny Guinea i en traditionel udriggerkano.

Thor F. Jensen sejler rundt om verdens næststørste ø Ny Guinea sammen med to sejlere fra Papua Ny Guinea, der lærer ham at sejle og leve som en indfødt. Efter ni måneder og 4.600 km, er trioen endnu ikke nået i mål, og deres midler er for længst brugt op.

Tidevand og saltvandskrokodiller

En forsinkelse af tilladelser har betydet, at Thor F. Jensen og de lokale sejlere, brødrene Sanakoli og Justin John, har måttet sejle på den mindst gunstige tid af året. Først op ad den udsatte nordkyst mod kraftfulde monsunvinde og store stillehavsdønninger, og efter de rundede Sorong, blev også tidevand og saltvandskrokodiller en alvorlig trussel. En desperat mangel på finansiering har været en konstant bekymring, og trioen har måttet fiske og fouragere for at få mad på bordet.

Thor tierd

Thor F. Jensen.

Heldigvis har ekspeditionen fået stor støtte fra de mennesker, vi har mødt på vores vej - alt fra fiskere til stammehøvdinger og den indonesiske flåde. Men hvad der virkelig har gjort fortsættelsen af rekordforsøget muligt, er donationer fra loyale Facebookfølgere, som har betydet, at der kunne betales for forsikringer, tilladelser og få udskiftet udstyr”, siger Thor F. Jensen.

Ekstrem sejlads med flænset sejl

Efter fem måneder i Indonesisk Papua er var trioen ivrig efter at komme tilbage til Papua Ny Guinea, men de sidste 120 km til grænsen var ekstrem sejlads. Kanoens sejl flænsede to gange, i Syd-Vest Passatens ustoppelige vindstød. Efter seks dage og nætter med bankende bølger og kraftig strøm krydsede Sanakoli, Justin og Thor grænsen til Papua Ny Guinea på en mørk nat.

PK Triton Bay Justin Thor Sanakoli

Trioen, Justin, Thor og Sanakoli.

Den farligste tid

Kanoen, der er navngivet "Tawali Pasana", er lige nu på land i Bula, den første kystby i Papua Ny Guineas Western province. Selv om de tre kun har 1.500 km til målstregen, holder de en pause fra ekspeditionen.

Juni og juli er den farligste tid til sejlads på den udsatte kystlinie langs Papuas Golf. Sømændene, Justin og Sanakoli, der har udvist en nærmest overmenneskelig udholdenhed og fremragende sejleregenskaber, er taget hjem til Milne Bay for at se deres familier for første gang i fem måneder”, siger Thor F. Jensen.

Lærer overlevelse af lokalbefolkningen

Ekspeditionsleder Thor F. Jensen selv vender tilbage til Bula landsby for at passe på kanoen og lære nogle traditionelle overlevelsesevner af lokalbefolkningen. Men først skal Thor på jagt i hovedstaden Port Moresby efter midler til at fuldføre verdens første omsejling af Ny Guinea i en traditionel udriggerkano.

Havne

Granithavnene på Bornholm skal reddes

Havne

Havnefoged må fjerne reklamer fra både på land

Kort nyt

Bye bye mobile - og goddag til hængekøjen!

Kort nyt

Selskabet bag Boatflex ApS erklæret konkurs

Kapsejlads

Charles den Første – Havenes Konge

Udvalgte artikler *