Forårsklargøring afgør sejlerglæden

Kvaliteten i sejlsæsonen er uforudsigelig, vind og vejr kan drille selv den bedste planlægning. Kunsten er alene at begrænse mulighederne for skabe sig en dårlig sæson. Her kommer forårsklargøringen ind i billedet, ja, det er surt manuelt arbejde som først betaler sig når det er højsommer, solen skinner og du er på togt med familien.

Lars Nordbjærg fra Skovshovedværftet af samme navn, Nordbjærg's, siger det helt klart: ”Hellere bruge en ekstra lørdag på at chekke dit skib grundigt igennem, end at miste en eller flere feriedage grundet materiel nedbrud. Økonomisk er det også en god forretning, forbyggende aktiviteter er altid billigere, end du skal udskifte ødelagt materiel".

Nordbjærg's har 250 både til vinteropbevaring, heraf står mange med masten på. Sådan en vinter ”slider” på riggen. Den skal chekkes grundigt, før du sejler: Er splitterne på plads? Kører hjulene som de skal? Fald og liner er de i en funktionsdygtig stand? Knækket storsejlsfald på ferien, er lig med stensikker familiær krise. Så skal masten også lige vaskes og poleres, altså en tur i bådmands stolen.

Ude i sejlersommer Danmark, kan der også være meget langt til lige den rigtige reservedel.
Anoderne skal skiftes, før saltvandet begynder at æde propel og motor. Husk, at forsikringen kræver, at motormembranen, der sørger for at vandet ikke trænger den vej ind, skal skiftes hver 7 år.

Hvis skaden er sket, grundet manglende udskiftning er der stor risiko for at forsikringsselskaberne kun delvis eller set ikke udbetaler skadeserstatning.

”Alle ting ombord har en levetid, heldigvis lang – men køleskab, diverse pumper elektriske installationer skal chekkes – er de også klar til en ny sæson? Defekt køleskab, er med statsgaranti lige med sure ferie miner og daglige dyre indkøb...”, Sagt af Lars, som, også er familiefar med eget fartøj.

I en tid med buzz - ord som ”Bæredygtighed og genanvendelse”, er det et historisk og klassisk mantra hos Nordbjærg's i Skovshoved. I alle årene har værftet spurgt kunderne: ”Hvorfor smide godt håndværk ud, hvis det kan renoveres?" Ofte koster en renovering mindre, end bådejeren selv tror.
Når du ligger i havnen, er det jo fremmende for sejlerglæden, når skibet stråler lige så meget som naboens skib. Hemmeligheden bag dette, ligger i en smule knofedt.

I Skovshoved er hjælpen nær, ”Marine Pro Shop”, Danmarks største udstyrskæde, holder åbent hele foråret alle ugens syv dage, både til gavn for sejlerne, men også de mange husejere i lokalområdet.

Den personlige rådgivning står i højsæde, sælge det rigtige, hvad enten det er til skibet eller huset. ”Kom og spørg, gode råd er ganske gratis og sparer dig som bådejer og husejer for meget spildt fritid”, siger Lars Nordbjærg

Glæden ved livet i havnen og på søen giver Lars det engagement som driver værftet fremad. ”Danmark er et fantastisk sted at sejle og have båd, og derfor vil alle på værft og i butik gøre det nemmere for dig at have båd.” Kloge ord sagt af værftsdirektøren i Skovshoved selv.
Produktnyt

Tager du ansvar for sikkerheden, skipper?

Ligastart med nye både og nye regler

Anne-Marie Rindom har kurs mod EM-guld

Palby Fyn Cup: Dagen før dagen...