fbpx

Mange initiativer på vej i Dragør

Inkluder i Newsletter: Ja

Tusindvis af gæster vil flokkes på Dragør Havn i de kommende måneder. Havnens Dag er netop afholdt, og der er flere initiativer på vej i den lille by yderst på Amager.

Det er en udbredt misforståelse, når folk med hang til vind i håret tror, at sejlads altid er forbundet med at være bådejer. At komme på vandet behøver ikke at være dyrere end at spille fodbold. Uanset om nye vandentusiaster har kastet deres kærlighed på havkajak, sejlads eller noget helt tredje, så har de lokale foreninger udstyret. Dragør Sejlklub råder blandt meget andet over flere matchracere, så selv de lidt større sejlbåde kan medlemmerne låne sig til.

Formanden for Dansk Sejlunion, Hans Natorp, påpeger, at mange undersøgelser viser, at danskerne har stor kærlighed til vandet og er vilde med at bruge tid på det. Desværre viser undersøgelserne også, at der ofte er langt fra tanke til handling. Vild med Vand skal bryde det mønster, og Havnens Dag bliver ikke den sidste af sin art.

Hans Natorp har ført sin båd igennem farvande over hele verden. I dag bor han i Dragør med sin hustru og stævner ofte ud fra den gamle havn. Det vil han gerne kunne blive ved med. ”Vi er nødt til at tage ansvar for det havnemiljø, som vi sidder i lige nu. Det skal blive ved med at være her. Sejlsport kan dyrkes for livet, og mange gør det. Vi skal give flere besøgende muligheden for at lade sig gribe af vandet og de oplevelser, der følger med det,” forklarer Hans Natorp.

Hans Natorp lile format 3

Hans Natorp på Nordre Mole i Dragørs gl. havn.

En dejlig plet

I Dragør er havnen en integreret del af byen. Mange af byens restaurationer ligger centreret omkring havnemiljøet, og mange forretninger ligger blot et stenkast fra vandet. Det er en af havnens styrker. Både Hans Natorp og byens havnefoged, John Strøbæk, fremhæver det nære byliv som et kardinalpunkt, når det gælder om at trække nye besøgende til.


 

For lystbådene er det en kæmpe fordel, at de ikke skal flere kilometer væk for at proviantere. Gæsterne føler sig som en del af bylivet, når de har lagt til, og bådene ligger og skvulper i havnen", siger John Strøbæk.

Havnens dag lille format 3 2

Der er ikke mange meter fra havnen til byen i Dragør.

Hans Natorp er på vej ind i sit syvende år som formand for Dansk Sejlunion og har set mange danske lystbådehavne. Som lokal beboer har Dragør Havn også en særlig plads hos ham.

Jeg holder utrolig meget af at komme på Dragør Havn. Det er en dejlig plet og et godt miljø med aktivitet og mange driftige mennesker. Der er altid noget særligt over en gammel havn. Den vil altid have en historie og en følelse, som en ny marina aldrig vil få".

Vækst og fornyelse

Lige siden hansetidens sildefiskeri har havnemiljøet i Dragør trukket folk til byen. Som havnefogeden fortæller, er der intet Dragør uden havnen.

Nogle af arealerne omkring havnen bærer dog alderen pænere end andre. Mange træhuse omkring det gamle færgeleje er klar til at drage deres sidste suk. De blev bygget som en hurtig nødløsning og skulle blot stå i en håndfuld år. Det er nu 40 år siden. Limhamn-færgen har ikke krydset sundet i snart 17 år.

Et godt havnemiljø kræver fornyelse og renovering. Det har Dragør Kommune taget konsekvensen af og besluttet, at nogle af arealerne skal udnyttes bedre. Det betyder, at eksisterende erhverv kan genplaceres på grundene omkring det gamle færgeleje. Der vil også blive plads til nye havnerelaterede erhverv på området.

"Alderen er Dragørs charme. Alligevel er jeg glad for, at der nu kommer struktur på udvidelsen. Nogle af bygningerne er ærlig talt noget halvråddent skrammel, og det bliver skønt, når de tager første spadestik omkring sensommeren. Vi er også ved at renovere toiletter og badefaciliteter", siger Dragørs havnefoged, John Strøbæk.

Dragør lystbådehavn er én blandt meget få danske havne, der i 2015 havde vækst i antallet af besøgende. Det glæder havnefogeden, der også kender forklaringen.

Vores havn ligger perfekt. Vi er tæt på København og ligger strategisk godt til lystbådene. I øjeblikket modtager vi dagligt mellem fem og 10 busfulde udenlandske turister og har derfor bygget ny busholdeplads. Der sker sgu noget", forklarer John Strøbæk.

Op mod tyve tusinde gæster vil besøge Dragør Havn i løbet af årets tre sommermåneder.

Sejlsportsliga

WOW: Kæmpe boost for kvinder i sejlsport – og med Danmark som...

SailGP

Kan Sehested & Co. rejse sig?

Kapsejlads

X-Yachts samler endnu en gang alle 'stjernerne' i Skovshoved

World Match Racing Tour

WWMRT: Flot flot start på årets finalestævne - se stort...

Kapsejlads

Hveen Rundt 'by night': Klassiker i fantastisk efterårsvejr -...

Kort nyt

Ny udstilling: Små skibe - store fortællinger

Kapsejlads

Star VM: Ramt af to dages vindstille..!

Kapsejlads

WWMRT: Se finalerne fra 'roof-top' terrasse

Tursejlads

Skærgården: Forbud mod ankring i naturhavne kan være på vej -...

Udvalgte artikler *