Hvem kan vinde 1 million USD i Marstrand?

Tyve hold er klar til at dyste i Marstrand i Sverige, hvor finalestævnet på World Match Racing Tour sejles. Stævnet starter officielt i dag, og allerede nu er der spænding i luften. Der forventes omkring 125.000 tilskuere i denne uge, der vil følge sejladser fra klipperne og bredden. At præmiesummen er på imponerende 1 million dollars gør det heller ikke mindre pirrende for deltagerne.

At forudsige en vinder kan være svært, men lad os se på, hvem der kan løbe med sejren. Fem svenske skippere stiller til start i Marstand - det giver på en måde en hjemmebanefordel for dem. Niklas Dackhammars erfaring med sejlads i M32 katamaraner kan være en fordel, men han mangler til gengæld erfaring med match racing - hvilket nok vil slå ham ud efter de indledende sejladser. Johnie Bertsson har til gengæld stor erfaring med match race, og han har ved de tidligere stævner bevidst, at han lærer hurtigt, idet han kun har sejlet M32 i nogle måneder. Men der er et stykke vej for Berntsson, hvis han skal være helt fortrolig og driftssikker i M32 katamaranen.

Björn Hansen har ligeledes stor erfaring med match race, men mangler også erfaring med M32. Hansen har vundet Marstrand stævnet de sidste fire gange - men der blev der sejlet i DS37 kølbåde. Man kan dog ikke tage det fra ham, at han er fortrolig med forholdene i Marstrand.

Wallén er nervøs for om sommerfuglene indfinder sig

Mattias Rahm er nok den svensker, der har størst chance for succes i Marstrand. Han har stor erfaring med sejlads i M32. Sidste svensker er Hans Wallén, der opnåede at komme i finalen ved årets første stævne i Fremantle. "Da jeg var yngre, var jeg nervøs for en start. Jeg får sommerfugle i maven", fortæller Wallén og fortsætter: "Jeg har noteret på det sidste, at jeg ikke længere bliver så nervøs. Det kan godt bekymre mig en smule, da jeg måske har brug for at blive nervøs for at være sikker på, at jeg er fokuseret og har fuld koncentration. Måske hvis jeg når finalen i Marstrand, kan det være at sommerfugle kommer tilbage".

Det er ikke kun nyt for Björn Hansen og Johnie Berntsson, at de skal omstille sig fra de langsommere og tungere kølbåde til de hurtige og lettere M32 katamaraner. Australiens Keith Swinton og schweizeren Eric Monnin har begge kæmpet for at tilpasse sig World Match Racing Tourens nye koncept.

Danske Nicolai Sehested har heldigvis ikke haft det så svært med de nye forhold på touren. På en god dag kan Nicolai Sehested slå alle andre konkurrenter på touren. Sehested har to gange i sæsonen været ramt af 'uheld', der har sendt ham ud inden, at alle sejladserne var blevet afviklet.

Guichard viser evner

Match Race evner er ikke det eneste succeskritere for succes på touren. Der har været en håndfuld skippere, der har kunne nå knock-out sejladserne på baggrund af god fart og talent. Fransk Yann Guichard er den eneste skipper, der er kommet videre fra knock-out sejladserne til semifinalerne ved alle tre tidligere stævner på touren i år. Det kan højst sandsynlig skyldes Guichards store erfaring med flerskrogssejlads.

Britiske Ian Williams har altid haft en evne til at tilpasse sig enhver kølbåd på World Match Racing Touren. Selv med det nye koncept på touren har Williams vist evner i M32eren. I Fremantle tabte Williams kun en sejlads i hele stævnet. Helt så dominerende har Willams dog ikke været siden. Lette vindforhold i M32eren er hans svaghed, selvom hans vilje til sejr er stor.

Williams starter uden tvivl som en af ​​favoritterne i Marstand. Dog forsøger han ikke at tænke på præmiepengene, der er på en million USD. "Jeg tror, at når du er et ud af tyve hold, så er der ikke så høje odds for at vinde. Så man tænker ikke så meget på pengene. Jeg gætter på, at det nok ændrer sig, hvis og når man kommer tættere på finalen. Jeg formoder, at det vil begynde at påvirke nogle mennesker og uundgåeligt vil det opbygge et vist pres".

Tager Canfield endnu en sejr?

Taylor Canfield er sidste skipper, der kan løbe med sejren i Marstand. I Fremantle lykkedes det ikke Canfield at opnå et godt resultat, da han sluttede som nummer syv. Men herefter er det lykkedes Canfield at vinde i Long Beach, København og Newport. Så hvis man blot skal vælge en favorit udfra resultaterne, så vil Taylor Canfield være et godt bud.

En ting er sikkert for alle holdene i Marstand - sejren kommer ikke af sig selv, og det vil alligevel kræve en vis potion held at nå finalen.OL

Opdatering fra onsdagens OL-sejladser

★ Test af sejlbåde

Saffier SE 27: Bedste dagsejler til dato, basta

OL

Rindom kan holde hviledag i gult

Kapsejlads

Grade One Drage stævne til Dragør

Kort nyt

Syddjurs vandfestival nærmer sig

OL

Ups and down for Rindom

OL

Lærke Buhl-Hansen med helt fremme

Udvalgte artikler *