55 danske sejlere klar til VM

Rekordstort dansk hold på startlinjerne, når det fra torsdag går løs ved VM i Aarhus. Målet er at sikre mindst fire OL-pladser – foruden at se én eller to både i medaljekamp.

Når første startskud til VM-sejladserne lyder på Aarhus Bugt i morgen torsdag, så markerer det samtidig den foreløbige kulmination på flere års minutiøs forberedelse frem mod den største sejlsportsevent i Danmark nogensinde – VM for alle ti olympiske bådklasser.

Foruden VM-titler og medaljer er der også kvalifikation af nationspladser til OL i Tokyo 2020 på højkant, og OL-pladserne udgør en central målsætning for det danske sejlerlandsholds tilgang til VM.

Vigtigt at få OL-pladser i hus
"Det er vigtigt for os at få OL-pladserne i hus så tidligt som muligt af hensyn til vores langsigtede planlægning frem mod Tokyo. Målet er at sikre minimum fire OL-pladser ved VM, og så kan vi håbe på én eller måske to yderligere," siger Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, om forventningerne til VM.

40 procent af alle OL-pladser bliver uddelt ved VM - resten fordeles drypvis ved topstævner over det næste halvandet år.

De fire OL-billetter, Thomas Jacobsen henviser til, er i bådklasserne 49er, 49erFX, Nacra 17 og Laser Radial. Det er klasser, som dansk sejlsport satser på kontinuerligt, og hvor Danmark har sejlere i verdenseliten. Også de to RS:X-surferklasser for mænd og kvinder kan, hvis tingene flasker sig, være inde i billedet til OL-billetter.

Nedtoner medaljehåb
De danske medaljemuligheder ved VM er Thomas Jacobsen mere tilbageholdende med.

"Vi har et stærkt kort i Anne-Marie Rindom i Laser Radial. Hun har alt, hvad der skal til for at være med i front, og hun har vist gode takter med flere sejre i år. Men hun skal ramme en uge, hvor tingene lykkes for hende, og Aarhus Bugt har det med at byde på overraskelser, så en medalje er på ingen måde givet på forhånd," siger Thomas Jacobsen.

I 49erFX stiller Danmark med de forsvarende verdensmestre Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen – som i lighed med Rindom vandt bronze ved OL i Rio 2016. Et succesfuldt VM-forsvar vil umiddelbart være lidt af en overraskelse, idet Jena Mai Hansen det seneste år primært har fokuseret på at sejle Volvo Ocean Race.

Flere stærke kort, men…
Også de tidligere europamestre Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er inde i billedet til et godt dansk resultat i 49erFX. Det samme i mændenes 49er, hvor tidligere OL-guldvinder Jonas Warrer og hans nye, unge gast Jacob Precht Jensen udgør Danmarks bedste bud på et resultat i top-10.

I Nacra 17 har den danske topbesætning med Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck måttet kæmpe sig tilbage med et vist tidspres for at blive VM-klar oven på en træningsulykke, der i foråret kostede Lübeck tre måneders pause med genoptræning.

"I flere klasser har vi både, der kan vinde sejladser. Om de lige nu også har styrken til at holde gennem et helt stævne under forskellige vejrforhold, det må vi se hen ad vejen," siger Thomas Jacobsen.

Rekordstort VM-hold
Dansk sejlsport stiller med hele 55 sejlere ved VM – fordelt på 36 startnumre. Det er et rekordstort antal ved en international topevent. En del af sejlerne er ganske unge og kommer med begrænset international erfaring.

"Vi har et stort hold denne gang. Det er klart, at alle vores sejlere gerne vil være med, når vi afvikler VM på hjemmebane. Det er helt fair. Også selv om erfaringen for en dels vedkommende nok ret beset passer bedre til lidt mindre stævner. Jeg håber, at de alle får gode oplevelser ved VM og tager nogle værdifulde erfaringer med videre," siger Thomas Jacobsen og tilføjer:

"Helt overordnet er det kæmpe stort for dansk sejlsport at være VM-vært. Og jeg håber virkelig, at VM med den opmærksomhed, der følger med, kan få lidt flere børn og unge rundt omkring til at se muligheder for en fremtid som sejler. I hvert fald har vi plads til mange flere i vores sejlklubber."