Vendée Globe - afstanden mellem de to i front reduceres

Franske Armel Le Cléac'h, der havde et forspring på op til to dage i verdens hårdste solosejlads Vendée Globe, har set sit forspring skrumpe anseligt ind. Armel Le Cléac'h havde kun meget få taktiske muligheder for at forsvare sig selv fra britiske Alex Thomson, da han har passeret et højtryk.

Armel Le Cleác'h havde et forspring på næsten 820 sømil ned til Alex Thomson. Fire en halv dag senere er afstanden mellem de to i front reduceret til kun 277 sømil. Årsagen er forudsaget af vejrmønstrene ud for Argentina. Vejret tillader dem ikke at tage en mere direkte rute, da der er store vindhuller i området. Det betyder, at de to førende skal vælge en rute, der ligger længere ude i havet.

God fart i den britiske båd

Mens Alex Thomson var i stand til at sejle med høj fart mod Kap Horn, så var Armel Le Cléac'h fanget i lettere vinde, som man nogle gange kan finde i området. Hans eneste løsning var at søge længere mod øst, længere væk fra kysten, efter han havde passeret Falklandsøerne. Den franske sejlers fart var omkring 10 knob , mens Thomson kunne logge omkring tyve knob, da han passerede Kap Horn. Dermed er der igen spænding i Vendée Globe, og Armel Le Cléac'h kan ikke vide sig sikker på, at Alex Thomson ikke kan hente ham yderligere. Cleác'hs store udfordring nu er, at han skal passere endnu et højtrykssystem, der blokerer for hans vej nord på til Cape Frio i Brasilien.

Det er umuligt at runde lavtrykssystemet fra øst, da højttrykket strækker sig ud fra Uruguay til 25° vest - en tilstand der vil vare i hvert fald de næste 24 timer. I aften vil franske Banque Populaire befinde sig i meget let vind, og det vil naturligvis bremse farten i båden. Mens at HUGO BOSS stadig vil kunne drage fordel af en anstændig vestlig luftstrøm, før Alex Thomson også rammer det mere rolige højtryk. Vi kan forvente, at afstanden mellem de to konkurrenter i front vil falde til omkring hundrede sømil.