Armel Le Cléac’h & Alex Thomson halvvejs, se video fra HUGO BOSS

Franske Armel Le Cléac'h og britiske Alex Thomson har passeret det magiske midtvejspunkt i solokapsejlads Vendée Globe. Det er 32 dage siden, at starten gik fra Les Sables d'Olonne i Frankrig. I teorien er deres afstand til målstregen tilbage i Les Sables d'Olonne mindre, end afstanden de har allerede sejlet. Det er uden tvivl et psykologisk punkt, hvor de to skippere nu kan tænke, at for hver sejlet sømil er det som om, at målstregen rykker nærmere. De to skippere i front kan dog stadig blive bremset af en storm eller skader.

Den første skipper til at passere midtvejspunktet var Armel Le Cléac'h i Banque Populaire. Cirka fem timer efter kunne Alex Thomson fejre, at han i teorien har sejlet halvdelen af ruten Jorden rundt. I forhold til sidste udgave af Vendée Globe er Armel Le Cléac'h stadig omkring fem og halv dag hurtigere end den hidtidige rekord - men nu venter Stillehavet.

Et lavtryk skal passeres

Stillehavet venter som sagt forude. Vejrudsigten melder om et lavtryk, der presser sig på, så Stillehavet bliver alt andet end stille. De to skippere i front kan forvente at møde maks udfordringer, og både deres udholdenhed og evne til at træffe de rette beslutninger bliver sat på en prøve. Begge skippere vil være yderst fokuseret på at forberede sig så godt på udfordringerne, som det er muligt.

Alex Thomson udtaler: "Det er tid til at kigge efter båden. Jeg vil prøve og gå så skånsomt frem som muligt. Men som man ved med disse både, så ønsker de ikke at sætte farten ned - uanset hvor meget eller hvor lidt sejl, du har oppe. For at være helt ærlig, så holder jeg ikke rigtig øje med Armel. Der er intet, jeg kan gøre ved ham. Han er, hvor han er. Fra nu af skal jeg bare bekymre mig om mig selv og forsøge at holde båden i ét stykke. Jeg forsøger at gå så hurtigt, jeg kan, men jeg vil også prøve ikke at ødelægge noget. Båden banker i bølgerne, og det er meget vanskeligt at gå rundt på båden, hvilket er meget stressende".

De næste 36 timer bliver hårde

"Det er godt at være halvvejs - jeg har omkring 36 timer mere, hvor båden banker i bølgerne. Ligesom vinden fortsætter med at øge i styrke. Der er ingen måder at undgå dette på. Alt, hvad jeg kan gøre, er at 'gå ned i gear', hvis forholdene begynder at blive rigtig dårlige. Vi er nødt til at krydse dette lavtryk. Normalt krydser lavtryk os. Men lavtrykket varer ikke for evigt, og målet er at komme tilbage i nordlige vinde. Jeg er dog ikke helt sikker på, hvordan det kommer til at gå", lyder det fra Alex Thomson.

Armel Le Cléac'h er enig med Thomson, om at de næste par dage bliver hårde. "Forholdene er rå og ubehagelige og der er udsigt til, at det blive værre i de kommende timer. Bølgerne har været store siden i går, og det blæser omkring 30 knob i området. Det vil øges til 35-40 knob, så jeg har reduceret sejlene om bord. Det næste stykke tid skal jeg være på vagt og lytte efter båden. Under den værste del af lavtrykket, bliver vi nødt til at sætte kapsejladsen ud af spil. Det vigtigste er at holde fokus på båden, og vejret skulle blive bedre fra på søndag", lyder det fra den optimistiske franske skipper.

Opskriften på at klare sig igennem, har Armel tænkt over. "Jeg forsøger at trimme båden til være hurtig, og samtidig undgå at den banker for meget i bølgerne. Jeg vil være den første, der sejler ind i lavtrykket, så dem bagved mig vil hente på mig. Men jeg er ikke bekymret, som jeg var i Sydhavet - feltet har tendens til at strække ud og ind", slutter Armel Le Cléac'h.

 

 OL

Opdatering fra onsdagens OL-sejladser

★ Test af sejlbåde

Saffier SE 27: Bedste dagsejler til dato, basta

OL

Rindom kan holde hviledag i gult

Kapsejlads

Grade One Drage stævne til Dragør

Kort nyt

Syddjurs vandfestival nærmer sig

OL

Ups and down for Rindom

OL

Lærke Buhl-Hansen med helt fremme

Udvalgte artikler *