Vilde bølger: Steinfath ryster i 'bukserne'

Klitmøller-surferen Casper Steinfath skal fredag aften dansk tid forsøge at genvinde verdens vildeste standup paddle-race, Red Bull Heavy Water. Enorme bølger på op til seks meter vil vælte ind over Klitmøller-surferen Casper Steinfath fredag aften dansk tid, når han skal forsøge at genvinde 2017-sejren i verdens vildeste standup paddle-race, Red Bull Heavy Water.

Det foregår ud for San Franciscos kyst, og det er resterne af tyfonen Hagibis, der efter sin ødelæggende tur over Japan, sender store bølger mod den amerikanske østkyst. Selvom 26-årige Casper Steinfath i år kan fejre 10-års jubilæum som professionel surfer, er det vilde vejr noget, der kan kalde frygten frem i ham.

- Jeg skal stå ansigt til ansigt med rullende bjerge, der er på højde med en to-etagers bygning. Det er mere en overlevelsestur end en konkurrence, så jeg er dødspændt og dødsens bange på samme tid, siger Casper Steinfath.

Langt fra som Klitmøller
- Bortset fra sandfygningen har Klitmøller ingenting som det her. Det her er en anden planet. Vi bliver ramt af millioner af tons vand, der kommer med 50 km/t. I Danmark er bølgernes hastighed på en god dag i Klitmøller omkring det halve. Men det er klart, at mange års træning i vilde forhold i Danmark, har været med til at hærde mig frem mod dage som den her, siger han.

Red Bull Heavy Water er en af de mest prestigefyldte konkurrence at vinde. Casper Steinfath vandt i 2017, og da det blev aflyst sidste år på grund af for små bølger, har han stadig en titel at forsvare. Men med udsigt til 12 kilometer i vanskelige strømforhold under den ikoniske Golden Gate Bridge og tre gange ind og ud gennem bølgerne, er det ikke en sejr han tænker på.

- For mig handler det om at gennemføre uden at brække knogler eller udstyr, så jeg glæder mig til at stå på land og nyde en dejlig kold øl og en træstamme, fortæller han, og fortsætter - men det gør da ikke noget, hvis jeg igen kan hæve trofæet, tilføjer han.

75.000 kroner i førstepræmie
For at det kan ske og han kan tage hjem med de 75.000 kroner i førstepræmie, skal han finde råstyrke og udholdenhed frem for overhovedet at være med i front, når bølgerne venter ved Ocean Beach. Derfra er det vigtigste at have et køligt overblik, når surferne skal navigere gennem de store bølger.

- Vi skal ind og ud tre gange, og det kræver et køligt overblik og en masse råstyrke, som man kan bruge på det rigtige tidspunkt – og så må man ikke give op. Det kan være at det at føles uoverskueligt – men man skal nok komme igennem bølgerne, forklarer han.

18-årige Christian Andersen, der kommer fra Klitmøller, er også med i San Francisco-bugten fredag aften kl. 19.00, når racet forventes at begynde.