Surf: Steinfath-film rider på en lydbølge

Stolt filmhold fra Klitmøller vinder international pris for bedste lyd for Steinfath-film.

Halvandet år efter Klitmøller-surferen Casper Steinfaths togt over Skagerrak er udlandet ved at få øjnene op for både bedriften og dokumentarfilmen, der går bag om turen.

’Skagerrak’, som filmen hedder, har netop vundet prisen for bedste lyddesign under en stor, international filmfestival i Portugal foran knap 40 film – blandt andre den Oscar-nominerede film, Minding the Gap.

Filmen er skabt af det Klitmøller-baserede produktionsselskab Outwest Production, og her er man naturligvis pavestolte over at have skabt en film, der er produceret og finansieret i Thy, både kan vinde en international pris over langt dyrere produktioner, blive vist på DR, og tage på turné på filmfestivaler verden over.

Hele Thy hjalp til
'Vi er simpelthen så stolte over at have lavet den her dokumentarfilm med produktionsbase i Thy. Det kunne aldrig have lykkedes uden en masse hjælp og støtte fra lokale i Thy, og det er ret unikt, at det kan lade sig gøre og at vi er kommet hertil' udtaler Peter Alsted.

Skagerrak fortæller historien om den snart 26-årige surfer, Casper Steinfaths, 147 kilometer lange padletur fra Hirtshals til Kristiansand i bidende kulde den 18. marts sidste år. Den følger forberedelserne fra det første mislykkede forsøg i 2017 til succeshistorien året efter. Den gode lyd har været vigtig, fortæller Peter Alsted, der bad lyddesigner Árni Bergmann Jóhannson om at skabe en fortælling med lydeffekter og musik af den lokale musiker Morten Gorm.

I filmen ser man eksempelvis Steinfath padle ud i mørket på Kjul Strand nord for Hirtshals. Lyden af bølgerne, der skyller ind over brættet, er indelukket og telefonboksagtig – præcis som Casper Steinfath hørte dem gennem sin våddragt, og ikke som bølger på stranden lyder normalt, forklarer Árni Bergmann Jóhannson, der stammer fra Island, men bor i Klitmøller med sin familie. Filmen kan streames på DR.dk

'Skagerrak har været en spændende og enorm stor udfordring at arbejde med. Jeg plejer at lave musik, så det var en stor opgave at kaste sig ud i, men den store indsats fra holdets meget dygtige og professionelle mennesker, har gjort processen yderst interessant og rigtig sjov. Denne pris betyder ubeskrivelig meget for mig og giver mig brændende lyst til at fortsætte på denne lydbølge i den kommende fremtid', siger lydmanden fra Klitmøller.

Filmen er på vej mod endnu en filmfestival i Frankrig og kan stadig streames på dr.dk med titlen ’Casper mod Skagerrak’.